Tetrabromur de carboni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicTetrabromur de carboni

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular331,669 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Estructura química
Fórmula químicaCBr₄ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C(Br)(Br)(Br)Br Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat3,42 g/cm³ (a 20 °C) Modifica el valor a Wikidata
Solubilitat0,02 g/100 g (aigua, 20 °C) Modifica el valor a Wikidata
Moment dipolar elèctric0 D Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió90 °C
90,1 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt d'ebullició190 °C (a 760 Torr)
189,5 °C (a 101,325 kPa) Modifica el valor a Wikidata
Moment dipolar elèctric0 D Modifica el valor a Wikidata
Pressió de vapor40 mmHg (a 96 °C) Modifica el valor a Wikidata
Perill
Límit d'exposició mitjana ponderada en el temps1,4 mg/m³ (10 h, cap valor) Modifica el valor a Wikidata
Límit d'exposició a curt termini4 mg/m³ (cap valor) Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata

El tetrabromur de carboni, CBr4, també conegut com a tetrabromometan, és un bromur de carboni. Tots dos noms són acceptables sota la nomenclatura IUPAC.

Producció[modifica]

El CBr4 es pot obtenir per bromació del metà. Els subproductes inclouen altres metans bromats (bromur de metil, dibromometà i bromoform) i bromur d'hidrogen. Aquest procés és anàleg a la cloració del metà:

Br2 + → 2 Br·;
Br· + CH4·CH3 + HBr.
·CH3 + Br2 → CH3Br + Br·.
CH3Br + Br··CH2Br + HBr,
·CH2Br + Br2 → CH2Br2 + Br·,
CH2Br2 + Br··CHBr2 + HBr,
·CHBr2 + Br2 → CHBr3 + Br·,
CHBr3 + Br··CBr3 + HBr,
·CBr3 + Br2 → CBr4 + Br·

L'intercanvi d'halogens de tetraclorur de carboni amb bromur d'alumini dóna rendiments més alts amb clorur d'alumini com a subproducte:

4 AlBr3 + 3 CCl4 → 4 AlCl3 + 3 CBr4

Propietats físiques[modifica]

El tetrabromoetà té dos polimorfs: cristal·lí II o β per sota de 46,9 °C (320,0 K) i cristal·lí, I o α per sobre de 46,9 °C. El polimorf monoclínic té un grup espacial C2/c amb constants de gelosia: a = 20.9, b = 12.1, c = 21.2 (.10−1 nm), β = 110.5°. L'energia d'enllaç de C-Br és de 235 kJ.mol-1

A causa de la seva estructura tetraèdrica substituïda simètricament, el seu moment dipolar és 0 Debye. La temperatura crítica és de 439 °C (712 K) i la pressió crítica és de 4,26 MPa.

Cristal·litzat plàstica[modifica]

La fase α d'alta temperatura es coneix com a fase de cristall plàstic. A grans trets, els CBr4 estan situats a les cantonades de la cel·la unitat cúbica així com als centres de les seves cares en una disposició fcc. Antigament, es pensava que les molècules podien girar més o menys lliurement (una 'fase de rotor'), de manera que en una mitjana de temps semblarien esferes. Els treballs recents han demostrat, però, que les molècules estan restringides a només 6 orientacions possibles (trastorn de Frenkel). A més, no poden prendre aquestes orientacions de manera totalment independent les unes de les altres perquè, en alguns casos, els àtoms de brom de les molècules veïnes s'apunten entre si i condueixen a distàncies impossiblement curtes. Això descarta certes combinacions d'orientació quan es consideren dues molècules veïnes. Fins i tot per a la resta de combinacions es produeixen canvis de desplaçament que s'acomoden millor a les distàncies veí a veí. La combinació del trastorn de Frenkel censurat i el trastorn displaciu implica una quantitat considerable de trastorn dins del cristall que condueix a làmines altament estructurades d'intensitat dispersa difusa en la difracció de raigs X. De fet, és l'estructura en la intensitat difusa la que proporciona la informació sobre els detalls de l'estructura.

Reaccions químiques[modifica]

En combinació amb el trifenilfosfat, s'utilitza CBr4 en la reacció d'Appel, que converteix els alcohols en bromurs d'alquil. De la mateixa manera, CBr4 s'utilitza en combinació amb trifenilfosfat en el primer pas de la reacció de Corey-Fuchs, que converteix els aldehids en alquins terminals. És significativament menys estable que els trihalometans més lleugers. Es fa per bromació de metà amb HBr o Br2. També es pot preparar mitjançant una reacció més econòmica de tetraclorometà amb bromur d'alumini a 100 °C.

Usos[modifica]

S'utilitza com a dissolvent per a greixos, ceres i olis, en la indústria del plàstic i del cautxú per a bufat i vulcanització, a més per a la polimerització, com a sedant i com a intermedi en la fabricació de productes agroquímics. A causa de la seva no inflamabilitat, s'utilitza com a ingredient en productes químics resistents al foc. També s'utilitza per separar minerals per la seva alta densitat.

Referències[modifica]

  1. "Carbon compounds: carbon tetrabromide". Retrieved 22 February 2013.
  2. "carbon tetrabromide - Compound Summary". PubChem Compound. USA: National Center for Biotechnology Information. 26 March 2005. Identification. Retrieved 18 June 2012.
  3. NIOSH Pocket Guide to Chemical Hazards. "#0106" National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).
  4. N. N. Greenwood, A. Earnshaw: Chemie der Elemente, 1. Auflage, VCH, Weinheim 1988, ISBN 3-527-26169-9, S. 359.
  5. F. Brezina, J. Mollin, R. Pastorek, Z. Sindelar. Chemicke tabulky anorganickych sloucenin (Chemical tables of inorganic compounds). SNTL, 1986. Jump up to.
  6. N. N. Greenwood, A. Earnshaw. Chemie prvku (Chemistry of the Elements). Informatorium, Prague, 1993.
  7. Coupled orientational and displacive degrees of freedom in the high-temperature plastic phase of the carbon tetrabromide α-CBr4 Jacob C. W. Folmer, Ray L. Withers, T. R. Welberry, and James D. Martin. Physical Review B 77 in press.

Enllaços externs[modifica]