The Haunted Hotel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Haunted Hotel
Fitxa
DireccióJames Stuart Blackton Modifica el valor a Wikidata
FotografiaAlbert E. Smith Modifica el valor a Wikidata
ProductoraVitagraph Studios Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1907 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0000553 Letterboxd: the-haunted-hotel TMDB.org: 139246 Modifica el valor a Wikidata

The Haunted Hotel és una pel·lícula muda còmica de la Vitagraph dirigida per James Stuart Blackton i protagonitzada per Paul Panzer i William V. Ranous.[1] Es tracta de la pel·lícula animada més antiga que ha sobreviscut i combina animació, amb actors de carn i ossos, transparències i seqüències de stop-motion.[2] La pel·lícula es va presentar a Paris l’abril de 1907.[3]

Argument[modifica]

La pel·lícula s’inicia amb la vista exterior d'una petita casa en la que les finestres i la porta comencen a moure's fins que la casa pren la forma d'una cara. Un viatger entra a l'hotel i les coses de l’hoste (els guants, el farcell, el paraigües) es comencen a moure's soles. Un cambrer porta el sopar i, a taula, el pa es talla amb un ganivet que es mou tot sol i també se serveix cafè i sucre a la tassa sense intervenció cap humana. De la gerra de llet surt una petita figura per abocar la llet a la tassa abans de tornar a la gerra. El convidat estupefacte treu de la gerra un tovalló que comença a ballar tot sol i, quan finalment l'agafa, es converteix en un llençol. L'home finalment se'n va al llit. L'habitació comença a girar. La pel·lícula acaba quan un gran monstre apareix de darrere del llit i agafa a les seves mans enormes el viatger.

Producció[modifica]

Blackton i el seu soci Albert E. Smith havien fundat el març de 1906 la Vitagraph i cap el febrer de 1907 havien establert una sucursal a Paris dedicada a la distribució de la seva producció. Per a la producció del curtmetratge Blackton va combinar diversos dels trucs disponibles en aquell moment, com ara la doble exposició o fer moure objectes penjats de cables amb el procés de stop-motion. A l’abril d’aquell any van estrenar-hi la pel·lícula que allà es titulà “The Hauted Hotel: fantasmagorie épouvantable”. La productora esdevingué la de més èxit del moment gràcies a aquesta pel·lícula de la que arribà a fer-ne 150 còpies.[2] Múltiples productores franceses, especialment la Gaumont, estudiaren la pel·lícula fotograma a fotograma per tal de discernir els diferents trucs que en ella s’utilitzaven.[4]

Referències[modifica]

  1. «The Haunted Hotel» (en anglès). Internet Movie Database, 23-02-1907. [Consulta: 9 abril 2022].
  2. 2,0 2,1 Bermúdez, Manuel Rodríguez. Animación: una perspectiva desde México (en castellà). UNAM, 2007, p. 56-57. ISBN 978-970-32-4762-2. 
  3. Lenburg, Jeff. Who's who in Animated Cartoons: An International Guide to Film & Television's Award-winning and Legendary Animators (en anglès). Hal Leonard Corporation, 2006, p. 52. ISBN 978-1-55783-671-7. 
  4. Arnold, Gordon B. Animation and the American Imagination: A Brief History (en anglès). ABC-CLIO, 2016-11-28, p. 10. ISBN 978-1-4408-3360-1.