Togolàndia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Territori de Togolàndia el 1885.
Territori de Togolàndia el 1915.

La regió de Togolàndia va ser un protectorat alemany a l'oest d'Àfrica des del 1884 fins al 1914, posseïa una superfície de 87.200 km². El protectorat va ser establert durant el període del nou imperialisme, quan l'explorador i imperialista alemany Gustav Nachtigal va arribar a Togoville, enviat com un comissari especial pel primer ministre Otto von Bismarck. El 5 de juliol de 1884, va fer signar al cap local Mlapa III un tractat, en el qual Alemanya declarava un protectorat sobre una extensió de territori al llarg de la costa de la cala de Benín. Nachtigal va ser governador durant un dia, però va ser substituït el 6 de juliol per Heinrich Randad en ser assignat Nachtigal a realitzar altres tasques a l'Àfrica del Nord.

Gradualment Alemanya va ampliar el seu control a l'interior, conreant diversos productes que després exportarien (cacau, cafè i cotó) i desenvolupant la seva infraestructura a un dels nivells més alts d'Àfrica per aquelles dates. Per aquestes raons, es va convertir en l'única colònia autosuficient d'Alemanya i Togolàndia va arribar a ser la seva possessió més preciosa.

En iniciar-se la Primera Guerra Mundial les forces franceses i britàniques van exigir a Alemanya la rendició de Togolàndia i al no produir-se aquesta rendició, el 6 d'agost de 1914 van envair la colònia, ocupant Lome i avançant fins a una influent emissora de ràdio a prop de Kamina (a l'est d'Atakpamé). La colònia es va rendir el 26 d'agost. El 27 de desembre de 1916 Togolàndia va ser dividida en dues zones administratives diferents, una francesa (Togolàndia francesa) i una altra britànica (Togolàndia britànica).

Avui dia, la major part del territori que abans va pertànyer a Togolàndia forma part de Togo, i almenys una porció del territori va ser transferit a la Costa d'Or britànica.

Llista dels governadors de Togolàndia[modifica | modifica el codi]

Els governadors de la colònia alemanya de Togolàndia des del 1884 fins al 1914:

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Togolàndia Modifica l'enllaç a Wikidata