Tomoe Gozen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTomoe Gozen

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 巴御前 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1157 Modifica el valor a Wikidata
Japó Modifica el valor a Wikidata
Mort1247 Modifica el valor a Wikidata (89/90 anys)
Activitat
Ocupaciósamurai, militar, Onna-musha Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteBatalla d'Awazu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMinamoto no Yoshinaka Modifica el valor a Wikidata
FillsMinamoto no Yoshitaka, Minamoto no Yoshimoto (en) Tradueix, Minamoto no Yoshimune (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareHiguchi Kanemitsu (en) Tradueix i Kanetō Nakahara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Tomoe Gozen (巴 御前?) (1157?–1184/1247?) fou una de les poques onna-bugeisha o dones samurai de la història del Japó coneguda per la seva força i valentia[1] va participar en les Guerres Genpei (1180–1185).

S'estima que Tomoe, nom que significa "cercle perfecte", va néixer en el si d'una família de samurais, pel que com era costum entre totes les dones de la família, es va entrenar en l'ús de la naginata per a la protecció de la llar.

La paraula gozen és un títol honorífic que es concedia majoritàriament a les dones, encara que alguns homes també el portaren.[2]

Història[modifica]

Segons apareix al Heike monogatari,[3]

« Tomoe era especialment formosa, de pell blanca, cabell llarg i belles faccions. També era excel·lent amb l'arc, i amb l'espasa era una guerrera que valia per mil, disposada a enfrontar-se amb un dimoni o un deu, a cavall o a peu. Domava cavalls salvatges amb gran habilitat; cavalcava il·lesa per perillosos vessants. Quan fos que una batalla era imminent, Yoshinaka l'enviava com el seu primer capità, equipada amb una pesada armadura, una enorma espasa i un poderós arc; i ella era més valerosa que qualsevol dels altres guerrers. »

Tomoe va lluitar a la Guerres Genpei, un enfrontament que durà cinc anys entre els clans Taira i Minamoto. Després de la derrota del clan Taira a la batalla de Kurikara, Minamoto no Yoshinaka (mestre de Tomoe) va prendre Kyoto. Acusat de conspiració per Minamoto no Yoritomo, fundador del shogunat Kamakura, Minamoto no Yoshinaka fou declarat enemic de l'estat per l'emperador. Segons algunes fonts, Tomoe va morir a la batalla d'Awazu el 1184 juntament amb el seu marit. No obstant, el Heike monogatari assegura que ella fou un dels cinc supervivents que restaren en vida al final de la batalla. Altres fonts diuen que fou derrotada per Wada Yoshimori i es convertí en la seva esposa. De totes maneres els historiadors consideren verdaders els successos que s'expliquen al Heike Monogatari.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tomoe Gozen
  1. Nussbaum, Louis Frédéric et al. (2005). "Tomoe Gozen" a Japan Encyclopedia, p. 984. a Google Books
  2. Bryant, Anthony J. «Modes of Address» (en anglès). Nihon Zatsuroku. An Online Japanese Miscellany, 15-12-2014 [Consulta: 15 desembre 2015]. Arxivat 6 de febrer 2013 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2013-02-06. [Consulta: 15 desembre 2015].
  3. «The Tale of Heike (Heike monogatari)» (en anglès). [Consulta: 15 desembre 2015].