Clapejat (indumentària)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Topos)
Minifaldilla clapejada en negre sobre blanc
Una noia amb un vestit clapejat

El clapejat és un motiu consistent en una sèrie de punts o cercles (pics o piquets) espaiats i, generalment, en color contrastant amb el fons; també se'n diu pics, llunes, rodonetes, rotlles o cercles (per ex.: una samarreta clapejada = una samarreta de pics). Col·loquialment sovint s'usa el castellanisme topos (un vestit clapejat = "un vestit de *topos").[1] Aquest mateix motiu es coneix en anglès com a polka dot, en espanyol com a lunares o topos i en francès com a à pois.

Els clapejats solen usar-se en roba infantil, joguines i mobles, vestits de bany, llenceria, etc. També en vestits femenins informals o, ocasionalment, formals (en el qual cas es tracta de clapejat blanc sobre fons negre).

Durant molt de temps el clapejat fou típic de la indumentària gitana, així com dels intèrprets de flamenco (per exemple, en mocadors de coll i faldilles). La internacionalització del motiu, però, es produí a partir del darrer quart del segle xix via la moda anglesa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clapejat
  1. Diccionari valencià. Alzira: Bromera; València: Generalitat Valenciana: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, 1995. ISBN 847660243X

Bibliografia)[modifica]

Peacock, John. Fashion since 1900: the complete sourcebook. London: Thames & Hudson, 2007. ISBN 0500513457