Llenceria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Varietat d'estils de roba interior.
Calces.

Llenceria és un terme genèric que designa el conjunt de roba de llit, de bany, de taula i de roba interior. També s'anomena llenceria la botiga on es ven aquesta roba, així com l'indret on es desa. La llenceria es caracteritza pels teixits fins, rentables, brodats o guarnits de randa.[1]

Un camp privilegiat d'aplicació de la llenceria és la roba interior femenina, fins al punt que, de fa molt, el terme tendeix a circumscriure-s'hi, tot designant, en particular, aquelles peces de roba interior femenina atractives i sexis. A partir de la dècada de 1990, però, el terme es comença a fer servir també per a la roba interior masculina.

La llenceria actual es vol funcional i elegant. És un producte de consum emblemàtic de la moda. Suau, sedosa, lleugera i transparent, per a moltes dones, i homes, és un atot de seducció.

Andrés Sardá Sacristán és un dels dissenyadors clau en la història de la llenceria, i va ser un dels que hi incorporaren el factor moda.[2]

La indústria de la roba interior s'ha ampliat el segle xxi amb dissenys que també es poden utilitzar com a roba exterior. A França ho anomenen dessous-dessus, que significa roba interior com a exterior. La boutique Faire Frou Frou anuncia aquesta filosofia.

Lèxic i tipologia[modifica]

Vet aquí una llista de termes bàsics de llenceria femenina (peces de roba, tècniques, etc.); de fet, se n'hi inclouen de pertanyents, amb propietat, a la cotilleria i a la calceteria).

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llenceria
  • [Barbier, Michel; Baucher, Shazia]. Lencería. Madrid: Edimat, [2008]. (Esenciales) iSBN 978-84-9794-064-1
  • Diccionari visual Oxford: català, castellà, anglès, francès. Oxford: Oxford University, cop. 1997. ISBN 84-8104-004-5

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.31. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 
  2. «Andrés Sardá» (en castellà). Hola. [Consulta: 26 juny 2010].

Vegeu també[modifica]