Enagos

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Uns enagos curts de color rosa, amb la morfologia actual ("viso")

Els enagos (mot usat sempre en plural) són una peça de roba interior femenina amb forma de faldilla molt simple, que té com a funció protegir del fred, o donar volum a la faldilla o vestit que es duu per sobre, o evitar transparències (si es duu amb roba exterior prima). El català enagos probablement és adaptació antiga de l'espanyol enaguas, amb característica reducció -wa > -o, típica de la col·loquialitat en les parles orientals, i consegüent canvi de gènere; equival a l'anglès petticoat; a l'espanyol enaguas; al francès jupon; a l'italià sottana; al portuguès saiote o anágua; etc.

Dona amb enagos tradicionals (1903)

Tradicionalment els enagos podien ser fins o gruixuts, solien anar bastant ornamentats (amb randa, punta, llacets, etc.) i eren sempre de color blanc i de la longitud de la faldilla o vestit, és a dir, llargs fins als peus o poc menys. En molts períodes se n'havien dut diversos sota la faldilla o vestit, tot formant diverses capes d'enagos, l'un damunt l'altre.

La morfologia actual dels enagos sorgeix a cavall dels anys deu i vint del segle XX, en combinació amb l'escurçament de les faldilles. Passen a ésser fins, de teixits suaus i lliscosos, típicament seda, setí, ras, niló o viscosa; poden ésser llisos o ornamentats. Des de llavors es duen exclusivament uns enagos, sense acumular-ne a capes. A partir dels anys vint i trenta. com en la roba interior femenina en general, el ventall de colors s'amplia al negre, rosa, carn i malva, que continuen essent-hi els més habituals, juntament amb el blanc clàssic. Aquest canvi tan important comportà que col·loquialment el mot enagos es reservés als de tipus tradicional, mentre que els nous es designaven com a viso (manlleu de l'espanyol, on aquest mot cobreix un matís diferent). En registre estàndard ambdues manifestacions de la peça es denominen enagos.

Els enagos han de ser de la longitud aproximada de la faldilla o vestit sota què es porten, i per això n'hi ha de longitud variada. Es considera molt antiestètic que surtin per sota de la faldilla.

Hi ha faldilles, alguns vestits i, de vegades, pantalons, que duen enagos incorporats, cosits en general amb una costura al llarg de la cintura. Pel que fa als pantalons, els enagos s'apliquen sobretot al pantaló de llana, i acostumen d'arribar a mitja cama, amb independència de la longitud del pantaló. Aquests enagos es diferencien dels folres perquè són peces completes afegides a posteriori a la peça de roba exterior; tot descosint les puntades es poden reutilitzar per a una altra peça de roba. En canvi, les peces folrades ho són, en principi, per a cada peça del patró per separat, i van cosides a totes les vores de la peça exterior, de manera que, si es descosissin, es faria malbé la peça.

S'anomena cancan un tipus d'enagos emmidonats que s'usen amb faldilles a les quals cal donar molt de vol o de volum; se n'usaren, per exemple, a partir de la segona meitat del segle XIX amb la mena de faldilla duta en ballar la dansa d'aquest nom, i en la dècada de 1950 amb la faldilla corol·la; en la dècada de 1980 se'n veien bastant amb minifaldilles d'inspiració corol·la.

No s'han de confondre els enagos amb la combinació, que cobreix el cos de les espatlles cap avall, i la part inferior de la qual equival a uns enagos.

Els enagos com a tipus de faldilla[modifica]

Faldilla d'estil enagos
Minifaldilla d'estil enagos

En alguns períodes dels anys seixanta i setanta, i també pels volts de 1980, es posà de moda reutilitzar els vells enagos clàssics de l'àvia o la besàvia (només els models més senzills) com a faldilla d'ús exterior. Això dóna una faldilla d'estil característic, mitjana o llarga, acampanada, generalment blanca, amb terminació en volants i ornada d'algun llacet. Restringint-se en aquests sentit i context, es pot parlar dels enagos com d'un tipus de faldilla. Aquesta moda féu un retorn notable a mitjans de la dècada del 2000, però ara es tractava d'autèntiques faldilles de nova fabricació que imitaven la forma dels enagos d'un segle enrere (en anglès, d'aquesta mena de faldilla se'n diu hobo skirt). També n'han aparegut imitacions en versió de minifaldilla.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enagos Modifica l'enllaç a Wikidata