Vés al contingut

Torre de Can Nadal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Torre de Can Nadal
Imatge
Dades
TipusTorre de sentinella Modifica el valor a Wikidata
Construcció1551
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilassar de Mar (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Pau Vila. Vilassar de Mar (Maresme)
Map
 41° 30′ N, 2° 23′ E / 41.5°N,2.39°E / 41.5; 2.39
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1813-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005778 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC2031 Modifica el valor a Wikidata

La Torre de Can Nadal és una torre de guaita i defensa de Vilassar de Mar (Maresme) protegida com a bé cultural d'interès nacional. És l'única que resta de les tres que hi havia a l'antic Veïnat de Mar de Vilassar (les altres eren les de Can Mir i la de Can Brufau que protegien altres dos masos). No han delimitat mai cap recinte emmurallat sinó que van ser tres torres de guaita i defensa aïllades.

Descripció

[modifica]

Es tracta d'un edifici civil, una torre cilíndrica de planta circular amb corsera. Consta d'una planta baixa i tres pisos. Comunica directament amb la casa de Can Nadal, que té un façana reformada al segle xix, a través d'un petit pont a l'altura del primer pis.[1] Conserva algunes espitlleres i una finestra gòtica de tipus conopial. Destaca el coronament de la torre, una sèrie de matacans que l'envolten.[1] Està molt ben conservada.[1]

Història

[modifica]

La Torre d'en Nadal va ser edificada el 1551 per la família Sala. Se sap l'any d'inici de les obres perquè s'ha conservat el document en què es demana el permís per edificar-la.

És fruit de la necessitat urgent de protegir-se, ja que s'ha documentat un atac dels pirates nord-africans l'any anterior, en que feren presoner un fill de Can Lledó de Mar. La documentació diu que l'atac fou al ‘Rial del Pou’ que ha estat identificat amb l'actual carrer de Sant Joan, o la zona propera, per tant en l'incipient nucli del ‘Veïnat de Mar’ de Vilassar.

La família Sala era de Vallromanes, eren pagesos benestants que combinaven l'agricultura amb una activitat industrial important; la fabricació de vidre. Tenien un forn a la mateixa casa de Vallromanes i venien les produccions a Barcelona. Van ser uns dels líders de les revoltes remences del segle xv.

Els Sala havien adquirit el forn de vidre de Vilassar el 1548 a la família Reig d'Argentona. Sembla que els Reig havien edificat el forn cap al 1530 en una peça de terra sota domini de la rectoria de Caldes d'Estrac per fugir dels dominis senyorials del castell de Vilassar. Per tant un cop comprat el forn, (cal entendre que estava dins la casa que avui es coneix com a Can Nadal) el primer que feren fou fortificar-lo amb la construcció d'aquesta torre adossada a la casa.

La casa fou adquirida a mitjan segle xvii pels Nadal, que van ser hostalers, i d'aquí n'ha quedat el nom.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 «Torre de Can Nadal». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 març 2015].

Bibliografia

[modifica]
  • Lacuesta Contreras (dir.), Raquel. Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Vilassar de Mar. Vilassar de Mar: Diputació de Barcelona, 2014. 
  • Oliva Ricós, Benet. La generació de Feliu de la Penya : Burgesia mercantil i Guerra de Successió entre el Maresme i Barcelona. Lleida: Universitat, 2001. ISBN 84-8409-092-2. 
  • Romeu, Imma. Vilassar de Mar portes endins. Vilassar de Mar: Ajuntament, 2007. ISBN 978-84-931149-3-0. 
  • Serrano Méndez, Alexis. L'Abans : Vilassar de Mar recull gràfic (1852-1965). El Papiol: Efadós, 2007. ISBN 978-84-95550-65-1.