Torre Toralla (Ivars d'Urgell)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre Toralla
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaIvars d'Urgell (Pla d'Urgell) i Penelles (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVallverd. Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell)
Map
 41° 43′ N, 0° 57′ E / 41.71°N,0.95°E / 41.71; 0.95
IPA
IdentificadorIPAC: 17693

La Torre Toralla és un edifici de Vallverd, al municipi d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Gran casal de planta rectangular amb quatre façanes obertes a l'exterior rematades en les cantonades per torres d'igual planta i coberta a quatre aigües. S'estructura en planta baixa i dos pisos superiors i un tercer en les torres. El seu aspecte exterior és el d'una fortificació tractada amb elegància i austeritat compositiva. L'ordre, l'harmonia i la simetria dominen la composició. Les façanes s'ordenen dos a dos, més o menys contraposades: en dues s'obren finestrals rectangulars amb ampits motllurats molt senzills, són molt clàssiques i austeres. En les altres dues façanes el pis superior és ocupat per una galeria d'arcades de mig punt. La façana principal es distingeix per la decoració neogòtica que a manera de guardapols decora portes i finestrals. Trobem representats els anagrames de Jesús i Maria a banda i banda de la porta central; guardapols apuntats amb capitells vegetals i altres amb figuracions humanes, molt a l'estil dels modernistes (dones de cos sencer amb indumentària modernista, rostres amb barrets catalans). En dues façanes s'hi ha afegit dos volums a manera de porxo i terrassa.[1]

L'acabat de la façana està bastant deteriorat: sòcol de pedra, pedra en les cantonades i la resta arrebossat.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre Toralla
  1. 1,0 1,1 «Torre Toralla». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 setembre 2013].