Torre d'en Malla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre d'en Malla
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xiv, XVIII-XIX
Característiques
Estil arquitectònicGòtic
Altitud102 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaParets del Vallès (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióParets del Vallès (Vallès Oriental)
Map
 41° 34′ N, 2° 13′ E / 41.56°N,2.21°E / 41.56; 2.21
BCIL
IdentificadorIPAC: 29252

La torre d'en Malla és un edifici de Parets del Vallès (Vallès Oriental). Està situada dins l'espai natural de Gallecs, espai d'interès natural. És una obra protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Espai natural de Gallecs i la Torre d'en Malla des de Parets (maig 2014)

És un conjunt defensiu, de secció quadrada, amb dues torres de planta quadrada sis metres i mig de costat en cada un dels angles de la façana principal. El cos central té teulada a quatre vessants, hi ha dues portes adovellades i una finestra gòtica bífora amb el mainell esculpit. A l'interior hi ha voltes de canó i de creueria. La seva antiga capella avui es fa servir de magatzem. L'edificació actual, per la seva estructura, correspon a l'època gòtica.[1]

Història[modifica]

S'han trobat restes possiblement romanes. El seu nom antic podria se vila Alvir, i d'aquest s'esdevindria el seu antic nom de Vilatzir. Els seus senyors van ajudar a construir l'església de St. Esteve el segle xiii. La capella dedicada a St. Iscle és datada des del 904, però l'actual obra porta a la llinda la data de 1789. Des del 981 va pertànyer al monestir de Sant Cugat del Vallès. La Torre va passar el 1776 als dominics del Convent de Santa Caterina de Barcelona, que la van perdre a les desamortitzacions. El 1835 fou comprada per la família Mandri que la va conservar fins al 1949. L'edifici va ser reformat a finals del segle xix.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Torre d'en Malla». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r setembre 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Piquer i Ferrer, Esperança. «Torre d'en Malla». A: El Vallès Occidental El Vallès Oriental. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1991, p. 57 (Catalunya romànica, XVIII). ISBN 84-7739-271-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre d'en Malla