Torre de Nyòvols

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'edifici
Torre de Nyòvols
Dades
Tipus Torre de guaita medieval
Característica
Altitud 799,8 msnm
Ubicació geogràfica
Localització Nyer (Conflent)
Modifica les dades a Wikidata

La Torre de Nyòvols és una fortificació dels segles XIII o XIV situada en el terme comunal de Nyer, de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord.

Les seves restes estan situades[1] damunt d'un esperó rocós de molt difícil accés a la dreta de la Tet, davant i a ponent del Castell de Nyòvols, del terme veí pel nord de Canavelles. És a llevant dels Banys de Toès i al sud-oest dels Banys de Canavelles.

Formava part del sistema defensiu de l'estret Congost de les Graus, juntament amb el Castell de Nyòvols i el Castell de Serola.

Característiques[modifica]

Aquesta torre de guaita, de planta rectangular, feia 3 per 5 metres, en els dos costats, segons[2] Annie de Pous. En l'actualitat en queden uns fragments de murs fins a 3 metres d'alçada.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «101 - Nyer». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Nyer». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere; Bolòs i Masclans, Jordi. «Nyer: Torre de Nyòvols». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995, p. 545-546 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 
  • Pous, Annie de. La valle Engarra : Tours et châteaux du Haut-Conflent, 1973, p. 63-89 (Conflent, 62). 

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Llista de torres de senyals de la Catalunya del Nord