Torre del Molí (Caudiel)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre del Molí
Imatge
Dades
TipusTorrassa i monument Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura medieval Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCaudiel (Alt Palància) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 57′ N, 0° 34′ O / 39.95°N,0.57°O / 39.95; -0.57
Bé d'interès cultural
Data22 abril 1949
IdentificadorRI-51-0010794
Codi IGPCV12.043-9999-000005[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0010794
Codi IGPCV12.043-9999-000005[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé immoble d'Etnologia

La Torre del Molí, també denominada com Torre d'Aníbal, és una torre defensiva medieval, ubicada als afores de la vila de Caudiel (Alt Palància, País Valencià).

L'edifici[modifica]

Té forma cilíndrica, construïda amb material de conglomerat de pedra i cal, que uneix blocs de pedra regulars. Està coberta amb una cúpula revestida de teixes, que va substituir una anterior coberta plana i amb merlets.

Està dividida en tres altures, tot usant-se com a aljub la planta baixa. A la façana hi ha una fornícula, que pot assenyalar la presència d'una finestra. Es creu que l'entrada actual és diferent a l'original, que devia ser a major altura.

El 1993 va ser restaurada per l'Escola Taller d'Altura.

Història[modifica]

Ha estat atribuïda a Aníbal, i hi ha la hipòtesi que els seus ciments són d'origen romà. Prop de la torre hi discorria una variant de la Via Augusta, que evitava les costeres del Ragudo. Així, el nom de Torre d'Aníbal prové de la llegenda que conta que el púnic va romandre per aquestes contrades durant dos anys mentre preparava l'atac a Sagunt. Segons Plini el Vell, Hirci i Titus Livi, estes torres rebien el nom de Turris Hannibalis, i s'alçaven en turons com a torres de guaita contra lladres o enemics, tot comunicant-se amb altres torres de la zona. En aquest cas, se suposa que aquesta es comunicava amb una altra situada a Sant Roc, Viver.

La torre va tindre ús defensiu durant l'època musulmana i la conquesta cristiana, i va estar vinculada al Castell de Xèrica.

Als voltants s'han trobat soterraments i monedes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre del Molí
  1. 1,0 1,1 URL de la referència: https://eduwp.edu.gva.es/patrimonio-cultural/ficha-inmueble.php?id=2569. Data de consulta: 24 agost 2023.