Touch rugbi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El touch rugbi, o touch, és un esport originari d'Austràlia als anys 60, on es practicava com a tècnica d'entrenament pel rugbi. És similar al rugbi, però més simple, i sense gaires requeriments de joc. No hi ha placatges, mêlées, rucks, mauls, touches, ni xuts de pilota.

Per a jugar cal una pilota de rugbi (talla 4), un espai on jugar i un grup de gent. És un esport de contacte mínim que es juga arreu del món per homes, dones, joves de qualsevol edat i nivell.

És un esport ràpid, senzill i excitant, que emfatitza les següents aptituds: cursa; destresa i agilitat amb la pilota; passes i recepcions. Desenvolupa els principis bàsics de l'atac i la defensa, amb baix risc de lesionats.

És adequat tant pels neòfits com pels jugadors amb experiència. Es pot jugar en equips masculins, femenins i mixtes. Se sol jugar a nivell social, però també existeixen al voltant del món competicions professionals, corporatives, escolars i de veterans.

El International Rugby Board món òrgan rector de les normes de la Unió de Rugbi el novembre del 2010 va publicar el primer esborrany de les regles oficials de Touch Rugby de l'IRB. Les regles del joc, de fet, exclou la regulació que FIT no va ser reconegut per la Junta. Touch Rugbi de l'IRB es promourà amb el món de rugbi d'etiquetes per totes les federacions de rugbi.

El Touch, internacionalment està regulat per la Federació Internacional de Touch (FIT).

Objectiu del joc[modifica | modifica el codi]

L'objectiu per a cada equip és marcar assaigs i impedir que l'adversari en marqui.

Es pot passar, donar o colpejar el baló amb la mà entre jugadors de l'equip atacant sempre que no estiguin fora de joc. El jugador amb el baló pot córrer o moure el baló entre jugadors per tal de guanyar terreny i marcar punts.

La defensa ha d'impedir que l'atac pugui guanyar terreny i marcar tocant l'adversari en possessió del baló. Tant l'atacant com el defensor poden iniciar el toc.

Els fonaments[modifica | modifica el codi]

 • El touch (el toc): Els jugadors dels dos equips han d'usar de la mínima força per fer un touch. Un touch es pot fer sobre qualsevol part del cos d'un jugador, la seva roba o la pilota. Després d'un touch, el jugador en possessió de la pilota s'ha d'aturar, tornar a l'indret del touch (la marca) si ha anat més enllà i rodar el baló entre les seves cames sense pausa (rollball o plant). Després del 6è touch el baló es dóna a l'altre equip. Si un touch es considera massa fort es xiularà falta. El demi (la persona que agafa la pilota per iniciar el joc) no pot fer-se tocar mentes en possessió de la pilota. Si el toquessin, canviaria la possessió del baló a favor de l'altre equip; qui iniciaria el joc amb un rollball.
 • El Rollball: El rollball el fa el jugador atacant, en possessió de la pilota, tot seguit d'haver estat tocat en el mateix lloc on se l'ha tocat; ha de fer front a la línia de defensa adversa i ha d'efectuar un rollball entre les seves cames enrere. La pilota no pot rodar més d'un metre enrere, sinó es xiularà falta. Un rollball voluntari es fa quan un jugador no ha estat tocat i roda la pilota enrere entre les seves cames, això no és permès i serà sancionat amb una falta.
 • La falta: Si se li xiula una falta a un jugador, el seu equip ha de retrocedir 10 metres. Una falta es juga, posant el baló a terra, deixant-lo i tocant-lo amb el peu abans d'agafar-lo amb les mans, aquest gest s'anomena un tap.
 • Passes: Un avant es penalitza i es considera així quan el jugador en possessió de la pilota l'ha passat cap endavant a un company. Un "touch i passe" succeeix quan un jugador passa el baló després d'haver estat tocat. Es penalitza.
 • Fora de joc: Un atacant és fora de joc quan està posicionat davant d'un company seu en possessió del baló o que acaba de tenir possessió de la pilota. Un defensor és fora de joc quan el jugador no ha retrocedit 5 metres des del rollball o 10 metres en el cas que es tracti d'una falta o l'inici de joc. Per tots els fora de joc es xiula una falta.

Regles generals[modifica | modifica el codi]

 • General: Es considera Anar Més Enllà (Over Stepping) o Fora de la Marca (Off the Mark) quan el jugador tocat passa el lloc on l'han tocat. En aquest cas i haurà penalitat. Quan el baló cau a terra per la raó que sigui, la possessió canvia i el joc es reinicia amb un rollball.
 • Obstrucció és falta: La Desviació passa a l'inici del joc quan un defensor no recula 5 metres de forma directa cap a una posició vàlida ( no fora de joc) i obstrueix l'atacant. En aquest cas també es xiula una falta. Per ofenses menors: discutir amb un àrbitre i/o jugador, contacte amb l'espatlla, travades, etc. El jugador haurà d'anar a la banqueta durant 5 minuts sense que el puguin substituir. Jugades il·lícites (a judici de l'àrbitre) pot resultar en l'exclusió del jugador sense substitució.
 • Inici del partit: L'equip visitant comença el partit amb un "tap" des de mig camp. La defensa ha d'estar a 10 metres perquè es pugui iniciar el partit i reprendre el partit després de cada assaig.
 • Duració d'un partit: La duració d'un partit pot variar segons les circumstàncies locals corresponents a l'esdeveniment, encara que podríem dir que un partit dura almenys 30 minuts (2 parts de 15 minuts); el temps reglamentari és de 2 x 20.
 • Mida del camp: Generalment es juga en la meitat d'un camp de rugby convencional (o 70 x 50 metres). No es necessiten pals.
 • Nombre de jugadors: Els equips consisteixen en un màxim de 14 jugadors, 6 dels quals estan sobre el camp. Es suggereix que els equips tinguin entre 8 i 10 jugadors per tal d'optimitzar la participació de tothom.
 • Marcar punts: S'atorga un punt quan un jugador aplana la pilota en la zona d'assaig o sobre la línia d'aquesta zona. El jugador que agafa la pilota del terra després d'un rollball pot entrar amb el baló dins de la zona d'assaig però no pot marcar. Després que un equip marqui, l'inici el fa l'equip que no ha marcat des del mig del camp amb un tap.

Principis generals del joc[modifica | modifica el codi]

 • Anar cap endavant: En l'atac: l'objectiu és marcar més assaigs que l'equip contrari; per això s'ha d'avançar cap a la línia d'assaig. A vegades és bona tàctica avançar cap a les línies laterals per obrir espais per als següents atacs.
 • En defensa: s'ha d'intentar reduir l'espai i el temps de l'atacant avançant cap amb ell i tocar-lo. Quan més ràpid puja la defensa menys camp guanyaran cap a la vostra línia d'assaig.
 • Donar suport al portador del baló sempre: Un suport proper al portador del baló donarà més opcions d'atac i més temps de possessió del baló. Donar suport vol dir no haver de perdre metres guanyats amb una passada enrere a un company que se situa massa lluny. Recorda que una passada lateral és permesa i pot arribar a ser una passada molt eficient. Intercanviar els jugadors el més sovint possible. Unes cames ben fresques en el camp poden fer la diferència entre perdre i guanyar. Canvieu jugador mentre ataqueu mitjançant la zona d'intercanvis. Després d'un assaig és bo canviar molts jugadors per mantenir la intensitat.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Touch rugbi Modifica l'enllaç a Wikidata