Tractat de Simulambuco

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentTractat de Simulambuco
Tipus tractat internacional
Data febrer 1885
Signataris Imperi portuguès
Ngoyo
Modifica les dades a Wikidata

El Tractat de Simulambuco va ser signat en 1885 per representants del regne de Portugal i del Regne de N'Goyo.[1][2] L'acord va ser aconseguit i signat en resposta a la Conferència de Berlín d'aquest mateix any, en la qual les potències colonials europees es van repartir Àfrica. Portugal, que ja posseïa nombrosos territoris costaners a Àfrica des del segle XIV, va començar a colonitzar cap a l'interior del continent. A diferència dels enfrontaments bèl·lics entre els portuguesos i les tribus natives en Moçambic, la conquesta de Cabinda va ser pacífica.

El tractat de Simulambuco li va donar a Cabinda l'estatus de protectorat de la Corona de Portugal sota la petició dels prínceps i governants de Cabinda. El primer article del tractat diu: Els prínceps i caps, i els seus successors, declaren voluntàriament el seu reconeixement de la sobirania portuguesa, posant sota el seu protectorat a aquesta nació i a tots els territoris que governa.[3] L'article tercer, que és usat sovint pels partidaris de la separació d'Angola, va més enllà: Portugal està obligat a mantenir la integritat dels territoris posats sota la seva protecció.[3] En realitat, es refereix al fet que el tractat esmentat va ser signat pels emissaris de la Corona de Portugal i els prínceps i caps de Cabinda, donant lloc a no un sinó tres protectorats: Kakongo, Loango i Ngoyo.[4]

Cabinda va ser incorporada a l'Imperi portuguès quan Leopold II de Bèlgica va demanar a Portugal un accés a l'Oceà Atlàntic pel seu Estat Lliure del Congo, Portugal va cedir un tros del nord d'Angola, i des de llavors Angola i Cabinda no són frontereres. En 2005, les autoritats locals de Cabinda van celebrar provocativament el CXX aniversari d'aquest acord, cosa que va provocar les ires del Govern d'Angola, pel qual aquest tractat va ser negatiu per a les seves reclamacions de sobirania sobre Cabinda.[5][6][7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «UNPO: UNPO Resolution Concerning the Cabinda Enclave» (en en).
  2. Shillington K., Encyclopedia of African history, Volume 1, p197 ISBN 978-1-57958-245-6
  3. 3,0 3,1 Text del tractat (portuguès).
  4. Porto, João Gomes. «Cabinda. Notes on a soon-to-be-forgotten war». Institute for Security Studies. [Consulta: 15 octubre 2009].
  5. «The Right of Self-Determination in the Angolan Enclave of Cabinda».
  6. Pike, John. «Cabinda».
  7. Shantz, J. (2006). Cabinda: Africa s Forgotten War. UnderCurrents: Journal of Critical Environmental Studies. 15 (Spring), 23-24.