Triangle porpra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Triangle porpra.

Els triangles porpra són totes aquelles religions minoritàries que anaven en contra del règim nazi; es diuen així perquè era la seva distinció dins dels camps (tant de concentració com camps d'extermini). Dintre d'aquesta distinció, la religió que més hi havia eren els testimonis de Jehovà. Per tant, quan es parla dels triangles porpra, se sol parlar dels testimonis de Jehovà.

Causes de la repressió[modifica]

La causa principal de la repressió nazi en contra dels testimonis de Jehovà és l'oposició dels principis bàsics del nazisme. Com poden ser la negativa a fer la salutació nazi, la participació en eleccions o a decorar els seus balcons amb la bandera del règim.

Un altre de les causes era el fet que se la relacionés amb enemics racials directes del nazisme, és a dir, amb els jueus i els comunistes.

I, l'última causa és que tenien por que poguessin crear coalició amb la petita burgesia i traguessin el poder als nazis.

Els triangles porpra als camps de concentració[modifica]

En total hi va haver 10.000 triangles porpra en els camps de concentració, dels quals entre un 25% i un 50% van acabar morts; tot i que no es poden saber amb seguretat, ja que molts papers van ser cremats per desfer-se de les proves, per tant només és una aproximació.

En el moment que el pres arribava al camp, se li atorgava la possibilitat d'alliberar-se d'entrar al camp si signaven un paper renunciant a la seva religió. La majoria d'ells es va negar a signar. Si no signava, el testimoni de Jehovà se l'emportaven a un bloc de concentració on hi havia un o dos testimonis més. Aquest fet va provocar que les reunions entre testimonis dintre dels camps de concentració es poguessin dur a terme, o que es facilités la continuació.

Entre els testimonis de Jehovà, destaquen les dones, ja que el 30 de setembre del 1942 hi va haver un gran canvi: als camps de concentració hi va arribar una carta on deia que les dones que fossin testimonis de Jehovà se'ls hi permetia abandonar el camp per ser treballadores de llar dels membres de les SS. Des de llavors, les dones van començar a fer diferents treballs i alguns d'aquests els hi permetia obtenir la literatura pròpia d'aquesta religió.

Els testimonis de Jehovà també van ser exterminats, tot i que en general van morir de les mateixes formes que la resta de presoners, però hi havia una diferència: la guillotina. 400 testimonis de Jehovà van morir a la guillotina, i aquest mètode només es feia servir amb els testimonis de Jehovà.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]