Tub Nixie

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tub Nixie il·luminat. Es veu la reixeta exterior de l'ànode i el càtode del 4 il·luminat.

Un tub Nixie consisteix en una vàlvula utilitzada com a visualitzador per a representar visualment una sèrie de símbols, normalment les xifres 0 a 9, punt (o coma), signes més i menys, etc. Algunes unitats també representen símbols especials, com $, Ω, mA, V, etc.

Tecnologia[modifica]

Les deu xifres d'un tub Nixie Z560M.

El tub nixie està format per un ànode (en forma d ereixeta) davant d'una sèrie de càtodes. Aquests tenen la forma del símbol que es vol representar i se situen apilats, amb l'ànode com embolcall, i sense contacte galvànic entre ells. El conjunt va tancat en una ampolla de vidre plena de gas a baixa pressió, normalment neó. S'il·luminen amb llum taronja, al ionitzar-se el gas a les proximitats dels càtodes. En alguns models l'ampolla incorpora un filtre vermell per millorar la visualització en augmentar el contrast. Dues són les disposicions més comunes:

  • Decimal : Cada ànode va connectat a una pota i s'excita independentment.
  • Bi-quinari : Els dígits es divideixen en dos grups, cadascun dels quals té un ànode i cinc càtodes. Es redueix el nombre de patilles, ja que cada càtode d'un grup comparteix la patilla amb un càtode de l'altre grup. És un tipus de multiplexatge anomenat "bi-quinari".

Característiques[modifica]

Diagrama d'un tub Nixie

El tub nixie es comporta com el llum de neó que és. Tenen una tensió d'encesa que sol ser uns 170 V i una tensió de manteniment, bastant més baixa. S'ha d'utilitzar una resistència per a limitar el corrent que travessa la pantalla. Com l'halo lluminós es produeix en els càtodes, el tub ha de manejar-se amb corrent continu.

Avantatges del tub nixie[modifica]

  • És totalment compatible amb les vàlvules de buit: funciona amb la mateixa tensió d'ànode i requereix molt poca intensitat de corrent.
  • És més robust i de vida més llarga que els displays incandescents (Numitron). A part que consumeix menys.
  • Hi ha tubs de diverses mides, podent arribar a ser bastant grans.
  • Els símbols són clars i estan perfectament traçats.

Inconvenients del tub nixie[modifica]

  • El seu pes i volum.
  • Necessita una tensió alta.
  • Els símbols no estan tots en el mateix pla, fet que redueix l'angle de visibilitat.
  • És bastant fràgil.

Amb l'aparició dels displays fluorescents, els de LED i, posteriorment, els de cristall líquid, els tubs nixie han caigut en desús.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tub Nixie