Twist-lock

De Viquipèdia
Twistlock en posició oberta.
Twistlock en posició tancada.
«Cantonera» encastada a la cantonada d'un contenidor marítim. El tancament es possibilita a través d'una obertura circular més gran a la part inferior.

Un twistlock (terme anglès que significa «tancament de gir») i una cantonada de contenidor conformen un dispositiu giratori estandarditzat per fixar contenidors durant el seu transport. La seva principal aplicació és assegurar un contenidor al seu lloc en un vaixell portacontenidors, camió portacontenidors o tren portacontenidors, així com facilitar el seu maneig a l'hora d'elevar-los amb grues portacontenidors i sidelifters. Fou desenvolupat per l'enginyer de transports Keith W. Tantlinger als anys 50 del segle xx.[1]

Composició[modifica]

De mides i posicions màximes definides a l'estàndard internacional ISO 1161:1984, aquest mecanisme consta de dues parts:

  1. La cantonada del contenidor és la femella del sistema, una cantonera de 180 × 180 × 110 mm, encastada a cadascun dels vuit vèrtexs d'un contenidor i sense cap component mòbil, només amb una obertura circular de 124,5 mm de diàmetre a la cara superior o inferior i dues osques de 63,5 mm a les dues cares laterals. L'obertura circular està dissenyada per inserir el twislock , mentre que els altres dos orificis s'utilitzen en l'estiba del contenidor en transport marítim.
  2. El twistlock pròpiament dit, que pot ser:
    1. fix, si està encastat a les grues i a les bases dels vehicles de transport (celler dels vaixells, camions, ferrocarrils…)
    2. mòbil, quan no està fix al vehicle, i serveix per unir uns contenidors als altres.

El twistlock (104,1 mm de longitud i 56 mm d'ample) s'insereix a l'obertura de les cantoneres dels contenidors i llavors la part superior (normalment de forma cònica per facilitar-ne la inserció) es gira 90° per bloquejar i evitar que pugui retirar-se fins que no es torni a girar. Aquest tancament per rotació es pot accionar manualment o a distància. El mecanisme és el mateix que en el cas del connector de seguretat Kensington, però a una escala molt més gran.

El gran avantatge que suposa l'ús d'aquest mecanisme és que els contenidors poden ser transportats o emmagatzemats durant un llarg període sense requerir cap mena de manteniment per tal que el mecanisme funcioni correctament. Fins i tot després d'un llarg període d'exposició a les inclemències del temps el sistema funciona amb relativa facilitat, i el twistlock només esdevé perillós quan l'afecta una corrosió molt extensa (quan esdevé visible per l'estibador, per exemple).

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. Leonhardt, David. «The Lives they Lived. Keith W. Tantlinger (b. 1919)». The New York Times Magazine. [Consulta: 15 setembre 2013].

Bibliografia[modifica]

  • Peck and Hale. Container Stowage and Securing Systems. West Sayville, NY: Peck & Hale, 2000 [Consulta: 1r març 2011]. 
  • Levinson, Marc. The box: how the shipping container made the world smaller and the world economy bigger. Princeton, NJ: Princeton University Press, 2006. ISBN 0 -691-12324-1. 
  • Nichols, C. Reid; Williams, Robert G.. Encyclopedia of Marine de març de 2011. Infobase Publishing, novembre 2008, p. 119. ISBN 9780816050222. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Twist-lock