Uddevallisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUddevallisme

L'uddevallisme és una forma d'organització del treball, aplicada al principi a la fàbrica Volvo de Uddevalla a Suècia, i de que en té el nom, format en el mateix model que el taylorisme, el fordisme o el toyotisme.[1][2]

És la solució de la direcció de Volvo[3] per fer front al problema del reclutament dels joves a la indústria d'automoció sueca, en un moment on Volvo era el grup d'automoció més rendible i que l'atur a Suècia només era del 2 % de la població activa. Va desembocar progressivament a la supressió de la cadena en una fàbrica de simple muntatge final, deixant a una cinquantena de grups de treball d'una desena de persones la feina de muntar un cotxe sencer.

André Gorz, a Misèries del present, riquesa del possible (1997) considera aquesta breu experiència (1987-1993) com un escàs assaig d'avançament del capitalisme, per preguntar-se per l'organització capitalista del treball.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Dominique Besson. Développer ou recruter les compétences en interne, les stratégies américaines de gestion des compétences (en francès). L'Harmattan, 1999. 
  • Henry Houben; Marc Ingham «Par quel système remplacer le Fordisme ?» (en francès). Gérer et Comprendre - Annales des Mines, desembre 1995.