Fordisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El terme fordisme es refereix al sistema de producció en cadena que va derivar directament de la posada en pràctica, per part de Henry Ford, de la cadena de muntatge i tot un seguit de noves tècniques que acabaren desembocant a l'esdeveniment d'El Cas Ford, un episodi que acabaria marcant un abans i un després en les tècniques de fabricació i producció.

Aquest sistema, que es va desenvolupar entre finals de la dècada dels 20 i principis dels 70, suposa una combinació de cadenes de muntatge, maquinària especialitzada, salaris alts i un nombre elevat de treballadors en plantilla. Aquest mode de producció resulta rendible sempre que el producte es pugui vendre a un preu baix en una economia desenvolupada. Henry Ford va aplicar aquesta nova organització de treball (el taylorisme o fabricació en sèrie juntament amb la fabricació per peces i la posterior divisió del treball) per la seva fàbrica de muntatge de cotxes, fet que va convertir l'automòbil en un producte de consum massiu. Ford es mostrà partidari d'apujar els sous dels treballadors per convertir-los en consumidors (amb més capacitat adquisitiva). Això va marcar l'inici de la societat de consum, així com la popularització de l'automòbil i diverses conseqüències més que es derivaren del Cas Ford.

"El nostre primer progrés en la producció va consistir a portar treball a l'obrer, en primer lloc de fer desplaçar l'obrer cap al treball. Avui en dia totes les nostres operacions s'inspiren en aquests dos principis: cap treballador ha de tenir més d'un pas a fer, i sempre que sigui possible, cap treballador s'ha d'inclinar (...). El resultat de l'aplicació d'aquests dos principis és reduir la necessitat de pensar per a l'obrer, i reduir els seus moviments al mínim. Sempre que sigui possible, ha de fer una sola cosa amb un sol moviment (...). Al treballador no se l'ha d'obligar a la precipitació: no ha de tenir un segon més ni menys que el que li faci falta (...). Alguns obrers no fan més que una o dues operacions. (...) L'home que col·loca una peça no la fixa: la peça només pot quedar completament fixada després de la intervenció de diversos obrers. " Ford, H.: La meva vida i la meva obra, 1925.