Units per Avançar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnits per Avançar
Dades
Nom curtUnits Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític català Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticacatalanisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentrisme
centredreta Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicapartit polític Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació19 juny 2017
Governança corporativa
Seu
PresidènciaHelena Isábal (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Secretari generalRamon Espadaler i Parcerisas (2018–) Modifica el valor a Wikidata
JoventutsJoves Units Modifica el valor a Wikidata
Regidors a Catalunya
10 / 9.077
Diputats al Parlament de Catalunya
1 / 135
(dins del Grup Parlamentari PSC-Units)
Alcaldes a Catalunya
1 / 947
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webunitsperavancar.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: unitsperavancar Twitter (X): UnitsCat Instagram: unitsperavancar Youtube: UCfe_TECJhB2mQQ7USRa86jg Modifica el valor a Wikidata

Units per Avançar (Els Units) és un partit polític humanista, catalanista i democristià.

Història[modifica]

Declaració fundacional[modifica]

El 19 de juny de 2017 es presentava, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Declaració Fundacional d'Units per Avançar. El partit es proposava recollir la millor tradició del catalanisme, del centre polític, del federalisme europeu i del pensament humanista socialcristià. El professor Carlos Losada va ser el portaveu del grup promotor i va presentar la declaració que firmaven, entre altres, l'històric sindicalista de la USOC Josep Barceló, les ex diputades al Congrés dels Diputats Conxita Tarruella i Montse Surroca, o el cirurgià de la Vall d'Hebron Joan-Pere Barret, entre altres.

Convenció fundacional[modifica]

El 21 d'octubre de 2017, Units per Avançar, celebrava la seva primera Convenció Nacional amb caràcter fundacional on es va escollir el primer Comitè Directiu liderat per Oriol Molins com a President, Ignasi Rafel com a Vicepresident i Jordi Cerezuela com a Secretari d'Organització. També va ser elegit un Comitè de Garanties que ha de vetllar pel compliment dels Estatuts del partit. En aquesta convenció es va aprovar una ponència política que defineix tots els conceptes ideològics del partit, un codi ètic de bones pràctiques i una resolució política en defensa d'un millor encaix entre Catalunya i Espanya.

Desplegament territorial[modifica]

El partit ha començat a implantar-se a nivell territorial i en 2020 disposava de regidors en una trentena d'ajuntaments[1] que havien quedat com a independents després de la dissolució de d'UDC com el conseller de Tarragona, Josep Maria Prats,[2] Jordi Subirana a Badalona[3]

Aliança pel Seny i pel Catalanisme[modifica]

El 8 de novembre de 2017 es va fer pública una aliança temporal entre Units per Avançar i el Partit dels Socialistes de Catalunya de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017, del 21 de desembre. L'aliança es va batejar amb el nom de "Aliança pel seny i pel catalanisme". En la compareixença pública es va anunciar que Ramon Espadaler s'incorporaria com a número tres a la llista del PSC per Barcelona.[4] El resultat electoral del 21 de desembre va portar a Units per Avançar a obtenir un diputat, Ramon Espadaler, dels 17 que va aconseguir la candidatura.

Referències[modifica]

  1. Bella, Emili. «Units per Avançar explora aliances alternatives al PSC». El Punt Avui, 17-02-2020. [Consulta: 9 gener 2021].
  2. «Tarragona será el primer ayuntamiento de Catalunya con un grupo de ‘Units per Avançar’» (en castellà). Diari de Tarragona.
  3. Rodriguez, Gisela. «Units per Avançar entra al govern del PSC de Badalona». Nació Digital, 22-06-2018. [Consulta: 9 gener 2021].
  4. «Ramon Espadaler irá de número tres en la lista del PSC para las elecciones del 21D». La Vanguardia.

Enllaços externs[modifica]