Universitat Catòlica de Moçambic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat Catòlica de Moçambic
(pt) Universidade Católica de Moçambique Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació10 d'agost de 1996
Activitat
Membre deAssociació d'Universitats Africanes Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
RectorAlberto Ferreira.[1]
Propietari de

Lloc webucm.ac.mz Modifica el valor a Wikidata
Facebook: unicatmoz Twitter (X): ucm_online Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat catòlica de Moçambic (en portuguès: Universidade Católica de Moçambique) és una universitat al país africà de Moçambic.

La universitat va ser fundada el 10 d'agost de 1996 per la Conferència de Bisbes de Moçambic[2] En aquest moment, l'educació superior a Moçambic només estava disponible a la capital, Maputo. La universitat actualment té oficines a Beira, Chimoio, Cuamba, Nampula, Pemba, Quelimane i Tete.

Un dels propòsits era fer l'ensenyament superior accessible al centre i el nord de Moçambic. A partir de 2007, aproximadament 3.270 estudiants eren matriculats a la universitat. El rector és el pare Alberto Ferreira.[1]

Història[modifica]

La iniciativa de crear la Universitat Catòlica de Moçambic (UCM) va sorgir durant les negociacions de pau a Roma entre el Frelimo i Renamo. Al juny de 1992 es van estancar les negociacions; per desbloquejar ells, el mediador, Jaime Pedro Gonçalves, arquebisbe de Beira, va presentar la idea d'establir una universitat de qualitat per al centre i nord de Moçambic. L'Església Catòlica es va comprometre a corregir l'estructura desigual de la concentració de les institucions d'educació superior a Maputo. Posteriorment, això va conduir a la signatura de l'acord de pau el 4 d'octubre de 1992 entre el Frelimo i Renamo.

La Universitat Catòlica de Moçambic es va establir com una contribució a la pau i la reconciliació, com un compromís institucional, i va ser fundada oficialment el 1995 (Boletim da República, Decret N ° 43/95, 14 de setembre). L'agost de 1996 UCM va obrir les seves primeres facultats a Beira i Nampula.

Referències[modifica]