Universitat de Buenos Aires

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat de Buenos Aires
(es) Universidad de Buenos Aires Modifica el valor a Wikidata

LemaArgentum virtus robur et studium Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtUBA Modifica el valor a Wikidata
Tipusuniversitat pública
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1821
FundadorMartín Rodríguez i Bernardino Rivadavia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Nombre d'estudiants262.932 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Personals acadèmics28.232 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
RectorAlberto Barbieri (2014–) Modifica el valor a Wikidata
Part deRed Sara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Pressupost3.891 M$ (2014) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webuba.ar Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): ubaonline Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat de Buenos Aires (UBA) (en castellà: Universidad de Buenos Aires), fundada el 12 d'agost de 1821 a la ciutat de Buenos Aires, és la major universitat de l'Argentina i una de les més prestigioses d'Amèrica, doncs en el Rànquing de Xangai de 2021 estava classificada entre la 201 i la 300 del mon, i la millor considerada d'Argentina.[1]

Com la resta d'universitats nacionals argentines, depèn econòmicament de l'Estat però és autònoma, lliure, laica i gratuïta. En ser autònoma, posseeix el seu propi sistema de govern, format des de la Reforma Universitària de 1918 per representants de professors, estudiants i graduats. La llibertat de càtedra promou que existeixi més d'una que dicti cada matèria, seleccionant els docents a través d'un mecanisme de concurs i avaluació per jurats. L'ensenyament de grau és completament gratuïta sense excepció des de 1949, any en què es va promulgar el Decret 29.337 a través del qual el llavors president Juan Domingo Perón va eliminar la imposició dels aranzels vigents fins al moment.

L'ingrés a la universitat és il·limitat, encara que des de 1985 el primer any de gairebé totes les carreres està constituït pel Cicle Bàsic Comú (CBC), que ha de ser aprovat abans de poder ingressar a la facultat corresponent. Està conformada per tretze facultats, el Cicle Bàsic Comú, el Col·legi Nacional de Buenos Aires, l'Escola Superior de Comerç Carlos Pellegrini, l'Institut Lliure de Segon Ensenyament, l'Escola d'Educació Tècnico-Professional en Producció Agropecuària i Agroalimentària, vuit centres universitaris regionals, el Centre Cultural Ricardo Rojas, l'Editorial Universitaria de Buenos Aires (Eudeba), el Cinema Cosmos, quinze museus i cinc unitats assistencials. L'any 2006 tenia un total de 72 carreres de grau, en les quals dictaven classe 28.490 docents. Prop del 30% de la investigació científica del país es realitza en aquesta institució. Quatre dels cinc guanyadors argentins del Premi Nobel han estat estudiants i professors d'aquesta universitat.

Referències[modifica]

  1. «2021 Academic Ranking of World Universities» (en anglès). Shanghai Ranking. [Consulta: 31 octubre 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat de Buenos Aires