Carbó del blat de moro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ustilago maydis)
Infotaula d'ésser viuCarbó del blat de moro
Ustilago maydis Modifica el valor a Wikidata

Huitlacoche Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseUstilaginomycetes
OrdreUstilaginales
FamíliaUstilaginaceae
GènereUstilago
EspècieUstilago maydis Modifica el valor a Wikidata
Corda, 1842
Nomenclatura
BasiònimUredo maydis Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Lycoperdon zeae Modifica el valor a Wikidata

El Carbó del blat de moro o de la dacsa (Ustilago maydis) és un fong fitopatogen que en les plantes de blat de moro i el seu antecessor silvestre, el teosinte causa una malaltia que apareix com una massa negra (el carbó). A Mèxic aquesta massa negra es coneix amb el nom indígena de huitlacoche; i se la mengen normalment farcint un tipus de quesadilla i altres aliments basats en la tortilla i en les sopes.

Etimologia[modifica]

Huitlacoche o cuitlacoche) prové de l'idioma Nàhuatl clàssic.[1]

Característiques[modifica]

Encara que aquest fong pot infectar qualsevol part de la planta, normalment entra als ovaris de la panotxa i substitueix les seves llavors normals per uns grans tumors anàlegs als bolets. Aquests tumors estan fets per cèl·lules molt allargades, espores de color blau fosc i filaments del fong. El nom del gènere Ustilago prové de la paraula del llatí ustilare (cremar).

L'Huitlacoche creix millor en temps de secada i en un rang de temperatura entre els 26 i 34 °C.

Cicle vital[modifica]

Ustilago maydis amb les teleospores diploides
Ustilago maydis amb esporidis haploides

En cultiu de laboratori forma esporidis que són cèl·lules que es multipliquen quan es troben esporidis compatibles sobre una planta canvien cap a un altre sistema de creixement.Primer fan hifes per entrar dins la planta.

La proliferació del fong dins la planta porta a símptomes com la clorosi, formació d'antocians, reducció del creixement i aparició dels tumors quehostatgen teliòspores.[2][3]

Les espores madures s'alliberen des dels tumors i s'estenen per la pluja i el vent. Sota condicions apropiades es formen probasidis en els quals hi ha la meiosi. En resulten nuclis haploides que migren a cèl·lules allargades i les quals formen els esporidis completant el cicle.

Usos[modifica]

Organisme model[modifica]

El creixement similar a un llevat d'U. maydis el fan un organisme model atractiu per la recerca científica, especialment per la modificació genètica. El seu genoma està totalment seqüenciat.[4]

Ús culinari[modifica]

Huitlacoche, taco de blat de moro
Quesadilla de huitlacoche
Huitlacoche a la venda al departament de Soriana a Mèxic

Encara que el carbó del blat de moro redueix el rendiment de la collita o fins i tot l'anul·la, alguns productors utilitzen les plantes infectades per fer-ne l'ensitjat. A Mèxic es considera una delikatessen i el seu preu és molt car. El consum d'aquest carbó va originar la gastronomia asteca.[5] A Mèxic el huitlacoche principalment es consumeix en estat fresc i es pot comprar en restaurant o al carrer i fins i tot enllaunat i via internet.

Notes[modifica]

  1. Guido Gómez de Silva, "Diccionario breve de mexicanismos", Fondo de Cultura Económica, Mexico 2001. Entries for "huitlacoche" and "cuicacoche o cuiltacoche".
  2. Banuett, F. «Genetics of Ustilago Maydis, A Fungal Pathogen that Induces Tumors in Maize». Annual Reviews in Genetics, 29, 1, 1995, pàg. 179–208. DOI: 10.1146/annurev.ge.29.120195.001143. PMID: 8825473.
  3. Christensen, J.J. «Corn smut caused by Ustilago maydis. Monograph no. 2». Amer. Phytopath. Society, 1963.
  4. Kämper J, Kahmann R, Bölker M, et al. «Insights from the genome of the biotrophic fungal plant pathogen Ustilago maydis». Nature, 444, 7115, novembre 2006, pàg. 97–101. DOI: 10.1038/nature05248. PMID: 17080091.
  5. Uribe, Monica Ortiz. «In Mexico, Tar-Like Fungus Considered Delicacy», 20-08-2009. [Consulta: 20 agost 2009].

Referències[modifica]

  • McGee, Harold. On Food and Cooking (Revised Edition). Scribner, 2004. ISBN 0-684-80001-2.  p 349, "Huitlacoche, or Corn Smut".

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carbó del blat de moro