Vés al contingut

Usuari:AlGreen81/Softcombat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportSoftcombat
Característiques
Membres de l'equipIndividual i Grupal
EquipamentRèpliques d'armes blanques
Terreny de jocA l'aire lliure o en espais tancats

El softcombat és un esport en el qual dos o més combatents s'enfronten entre si utilitzant armes embuatades que simulen armes blanques, contundents o llancívoles de diferents èpoques. L'objectiu de cada combatent és infligir als seus oponents un nombre d'impactes suficients per guanyar el combat. Aquest esport es va originar inicialment en els jocs de rol en viu, en els quals els combatents lluiten utilitzant armes embuatades de goma-escuma (o altres materials tous) amb l'objectiu d'impactar al seu oponent les vegades necessàries per eliminar-li. Per aquesta raó les armes utilitzades en softcombat representen armes de l'Antiguitat, Edat Mitjana i Edat Moderna.[1].


Història[modifica]

El concepte del softcombat com a tal sorgeix als Estats Units al voltant de 1977 de la mà del grup de rol en viu Dagorhir, on es va intentar idear un sistema de combat diferent del pedra-paper-tisora, i que aportés la capacitat interpretativa i la vistositat d'un combat real amb armes medievals fantàstiques.[2] Aquests primers combats, anomenats Battle gaming o Jocs de combat, es realitzaven amb “boffers”, armes senzilles consistents en un ànima rígida i una capa d'embuatat al voltant, més semblants a porres que a espases. Amb el temps, la necessitat estètica i de seguretat va anar modelant la normativa dels combats i el sistema de fabricació de les armes, creant les pautes que encara s'usen avui en dia en gairebé tot el món.

Al principi de la dècada dels 90, amb la gradual popularització a Espanya d'aquests rols en viu amb un sistema de combat, començà a usar-se el terme softcombat en alguns esdeveniments de Catalunya per al combat amb armes embuatades, terme que, a la fi de la mateixa dècada, es va acabar popularitzant per tota la península i més tard, mitjançant Internet, a molts altres països de parla hispana.

Modalitats[modifica]

Encara que fa uns anys (2015) enteníem que el softcombat es podia dividir en els següents tipus: clàssic, interpretatiu, fullcontact i esportiu.[3] En els últims anys s'han produït canvis en la forma d'entendre aquesta activitat i podem parlar de diferents tipus de softcombat en funció de la seva finalitat i objectius:

Batalla de softcombat al rol en viu de Epic Empires

Softcombat en Larp[modifica]

Es tracta del softcombat utilitzat en els esdeveniments de rol en viu. Aglutina els anteriorment definits com a clàssic i interpretatiu. Aquesta és la modalitat més estesa i la més similar al softcombat original. És el tipus de softcombat que s'utilitza en la majoria dels rols en viu (Larp) com a instrument per a la resolució de combats.

Encara que és el més estès, no hi ha criteris estandarditzats referents a la seguretat, mesures dels equips, regles de combat i altres, ja que majoritàriament depenen de l'ambientació del rol en viu i de les regles que hagin dissenyat els organitzadors de cada esdeveniment. Alguns dels elements que pot incloure aquest tipus de softcombat són: punts de vida, habilitats de classe, caracterització del personatge, interpretació pura, simulació de les ferides, esgotament o pes de les armes, entre altres. Els dos mètodes més habituals per determinar el vencedor en un combat són els sistemes per punts o els sistemes per honor (el combatent decideix si mor o no).

Existeixen multitud d'esdeveniments i associacions que practiquen aquest tipus de softcombat per tot el món (veure Larp).

Softcombat esportiu[modifica]

És una de les modalitats més recents, originada a Espanya, i s'ha expandit notablement en els últims anys, especialment pels països llatinoamericans. Està enfocat cap a la competició esportiva mitjançant un reglament desvinculat del rol en viu, que busca un estil de combat més tècnic. Aquesta modalitat s'utilitza en l'organització de tornejos o d'esdeveniments d'exhibició o amb caràcter purament competitiu.

Aquesta modalitat no està reconeguda com a esport oficialment a cap país, però molts hi estan treballant.

Modern sword fighting[modifica]

Aquesta és la modalitat més intensa i agressiva de totes, més propera al combat de Hema o el bohurt. No existeix restricció en la força dels cops o en les zones d'impacte permeses. La combinació d'armes més habitual és espasa i escut, i l'ús de proteccions és imprescindible. Les proteccions són específiques per a aquest esport, i es poden utilitzar per a la pràctica segura o juvenil dels esports medievals esmentats. És una pràctica molt similar al softcombat fullcontact.

Rèpliques[modifica]

La pràctica del softcombat requereix rèpliques d'instruments bèl·lics adaptats per ser inofensius i permetre així el seu desenvolupament com a esport. «Cap arma serà danyina en cap de les seves parts, tant les que entren en contacte directe amb l'adversari (talls, puntes, etc…) com les que podrien produir danys per accident (poms, astes, guardes, etc…).».

Tècnica d'embuatat de rèplica de softcombat
Tècnica d'embuatat de rèplica de softcombat

El mètode general de fabricació d'aquestes rèpliques és embolicar un ànima resistent en un material esponjós que esmorteeixi el cop. Aquesta ànima generalment és de PVC rígid, fibra de vidre o fusta lleugera (bambú); i l'embuatat usa escumes industrials de diferents característiques. Per evitar esquinçaments en l'embuatat, sol recobrir-se amb làtex líquid o cinta americana. Les rèpliques de làtex requereixen manteniment a llarg termini per evitar la seva deterioració.[4]

Les rèpliques poden ser gairebé de qualsevol arma medieval o de fantasia, sempre que compleixin amb els reglaments de seguretat i respectant sempre les regles que permeten la simulació de combats medievals. Així, poden trobar-se dagues, ganivets, espases, espadons, catanes, naginates, simitarres, llances, destrals, martells, maces, escuts i abroqueris, per només citar uns pocs exemples. El correcte ús d'aquestes dependrà sempre tant dels reglaments que usin els esportistes com de la documentació teòrica en el seu maneig i, per descomptat, de l'entrenament i el temps de pràctica que a això es dediqui.

Normativa i Seguretat[modifica]

Donat el diferent desenvolupament del softcombat a cada país, i la desigual comunicació entre grups i comunitats tant internacionals com nacionals, no existeix una normativa internacional unificada que permeti convertir el softcombat en un esport federat.

Malgrat això, existeixen certes convencions que s'apliquen en la majoria de les comunitats i esdeveniments.

Tipus de rèpliques[modifica]

S'entén que existeixen diferents categories d'armes. Aquestes es categoritzen mitjançant la forma de la rèplica i les mesures. Les més habituals i esteses són les següents:

  • Armes d'una mà: es refereix a totes aquelles que poden manejar-se amb una sola mà. En general es tracta de dagues, porres, martells, destrals, espases, manguals... A mode d'orientació, aquestes armes no solen mesurar més de 110cm.
  • Armes a dues mans: inclou diferents armes que requereixen de les dues mans per poder-les utilitzar de manera còmoda i segura. Podem trobar-nos espasades, destrals, grans maces... En general solen superar els 120cm. i la majoria de les vegades ronden els 150cm. de longitud total. Es poden trobar armes a dues mans més llargues, encara que no garanteixen un ús segur.
  • Armes d'asta: són armes la característica principal de les quals és que estan formades per un llarg màstil amb una punta o similar en un dels extrems (llança, naginata, pica...). Habitualment mesuren 200cm. o més, encara que podem trobar piques de fins a 250cm. de longitud que requereixen d'ambdues mans per a un ús segur.
  • Armes Exòtiques: són totes aquelles que per les seves mesures o disseny no puguin emmarcar-se clarament en alguna de les categories anteriors.
  • Armes de projectils: comprenen arcs i ballestes, i per norma general no es permet una potència efectiva de més de 25-30 lliures. Aquest limiti pot variar entre esdeveniments, però un límit superior a les 30 lliures resultaria perillós. I respecte als projectils existeix debat sobre si permetre l'ús de fletxes i virots propietaris o només de fabricació industrial, per criteris de seguretat i certificació enfront d'accidents. En molts esdeveniments europeus no es permet l'ús de fletxes casolanes.
  • Escuts: encara que no es poden utilitzar per atacar, si volem fer-ne esment. Poden tenir qualsevol forma i mesura, inclús pot haver-hi subcategories en funció de la seva grandària.

Poden existir altres categories i subcategories en funció dels tipus d'armes o de les seves mesures, però aquests grups poden englobar la totalitat de les armes que poden veure's en esdeveniments de softcombat.

Normativa bàsica[modifica]

Les regles d'aquest esport no conten encara amb un ens internacional oficial que unifiqui les diferents versions. No obstant això, la majoria de reglaments presenten certes directrius comunes. Aquestes regles bàsiques són:

- Les armes han de passar un test de seguretat i fiabilitat, amb l'objectiu de protegir la integritat física dels combatents.

- La força dels cops ha de ser moderada per evitar danyar al contrincant.

- Els cops al cap i el coll no solen contar, i fins i tot podrien suposar una penalització.

- Qualsevol tipus d'agafada o presa de l'arma o escut enemic, la seva roba o el seu propi cos estan prohibits, així com el contacte físic directe.

Cada normativa particular determina quines són les zones de puntuació vàlides, els punts de vida que es resten en cada cop o els cops necessaris per guanyar el combat. La modalitat de softcombat fullcontact és la que més difereix de les altres, fins i tot en aquestes directrius bàsiques.

Softcombat al món[modifica]

Espanya[modifica]

A Espanya el Larp comença a mitjans finals dels 80, però l'ús d'armes embuatades comença a utilitzar-se a principis dels 90 en esdeveniments de la Societat Tolkien Espanyola. Durant aquesta dècada s'estén als primers esdeveniments de rol en viu que comencen a organitzar-se en la península, i és a principis del 2000 quan el softcombat s'afiança com a forma de resoldre els combats en el rol en viu. El desenvolupament del softcombat en el Rol en viu espanyol ha seguit diferents corrents, anant des de reglaments molt amplis i detallats fins a uns altres sense regles en els quals els contrincants decideixen el vencedor i el vençut de mutu acord.

Al 2006 l'Associació Cultural Forjadors (Bizkaia) organitza el primer campionat de softcombat purament esportiu. En aquest campionat es van disputar 3 categories: Arma a una mà, Arma a una mà i escut, Dues armes a una mà, essent els vencedors Iñigo Rekalde en la primera, i Iker Alejo en les altres dues categories.

L'any següent es publica el primer reglament esportiu, de la mà de Joseba Iparraguirre. Aquesta trobada es converteix en anual i es disputà fins l'any 2017, amb caràcter nacional. La creació de Filo de Jade posa en contacte a aficionats de diferents províncies. L'any 2009 en l'esdeveniment Hijos de Rothgar (Terol) es realitza la primera reunió dedicada a establir uns estàndards de seguretat, fabricació d'armes i regles de combat, pensant en l'organització de combats esportius. Com a resultat es crea el Concilio de Herreros com a fòrum entre associacions per promoure el softcombat com a esport, sorgeix el primer reglament unificat subscrit per diverses associacions, i s'estableixen els diferents formats de competició esportiva i els criteris per a realitzar un rànquing nacional de competidors (actualitzat després de cada campionat).

A partir d'aquesta reunió comencen a organitzar-se campionats de forma regular i coordinada en diferents províncies espanyoles, organitzats per les associacions participants: Barcelona, Bizkaia, Cadis, Lleida, Madrid, Màlaga, Salamanca, Vigo, Saragossa... I al primer reglament s'afegeixen estàndards de seguretat per a fabricació de rèpliques i metodologia per fer les comprovacions de seguretat de les mateixes. I també s'elabora un protocol, i proves pràctiques i teòriques, per formar i qualificar àrbitres.

L'any 2012 es disputa el 1º Campionat d'Espanya de Softcombat en Bizkaia (realitzat en lloc del torneig Filo de Jade d'aquell any). Es disputen 3 categories: Arma a una mà, Arma a una mà i escut, Dues armes a una mà; sent els guanyadors Cristian Otayza en la primera, i Arnau Tena en les altres dues categories. Com a curiositat, es disputen més de 210 combats entre totes les categories i participants.

Aquesta iniciativa continua en el temps fins a cristal·litzar en la creació d'una federació d'associacions dedicades al softcombat esportiu, la Federació Espanyola de Softcombat - Concilio de Herreros, dedicada a promoure i difondre el softcombat esportiu, de cara al seu reconeixement com a esport oficial. Rep aquest nom en honor a la primera reunió realitzada a Terol per tractar temes de seguretat i normativa de combat.

El territori espanyol compta amb gran quantitat d'associacions i grups independents que practiquen el softcombat en qualsevol de les seves vessants, ja sigui utilitzant el reglament de la Federació Espanyola de Softcombat, com altres propis. La FES segueix registrant aquests nuclis en un mapa per col·laborar a l'expansió del softcombat.[5]

Softcombat i jugger[modifica]

Si bé el softcombat i el jugger comparteixen certes similituds, són esports molt diferents entre si, tant en l'origen com en la normativa. Alguns dels elements comuns són l'ús d'armes embuatades (en el cas del jugger solen utilitzar-se boffers, anomenats pompfs en jugger) i les directrius bàsiques del sistema de combat.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Federació Espanyola d'Associacions de Softcombat - Concilio de Herreros: agrupació d'associacions dedicada a la promoció del softcombat com a activitat esportiva.
  • Softcombatiendo: Blog sobre softcombat clàssic i esportiu, i ReV.
  • Softcombat.es: Pàgina web dedicada a l'art del softcombat com a activitat de combat simulat amb armes inofensives fabricades en làtex i goma-escuma, i la seva aplicació al rol en viu / larp.
  • GEA: Associació que organitza esdeveniments ambientats al món de Warhammer.
  • Softcombat Barcelona: Associació de Softcombat i ReV per a tots els públics a la província de Barcelona, amb vídeos d'introducció al Softcombat.
  • Hijos de Rothgar: Esdeveniment anual de softcombat d'ambientació víkinga.
  • Tupj.es: Pàgina d'informació sobre rol en viu i softcombat,
  • Mil Espadas: Canal de You Tube grup Mil Espadas Colòmbia (Medellín) videos d'introducció al SoftCombat i la seva pràctica.

[[Categoria:Esports d'equip]] [[Categoria:Esports de combat]]