Vés al contingut

Usuari:Albert Olivé/Dolly zoom

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Òptica[modifica]

En la majoria dels casos, es pot assumir que l'espai d'imatge i l'espai d'objecte existeixen en el mateix medi. Així, per un objecte enfocat, la ditància entre la lent i el pla d'imatge s i {\displaystyle s_{\text{i}}} , la distància entre la lent i l'objecte s o {\displaystyle s_{\text{o}}} , i la longitud focal

f {} estan relacionades per

Llavors la magnificació transversal és

La magnificació axial M ax { M_{\text{ax}}} d'un objecte a

o {\displaystyle s_{\text{o}}} és l'índex de canvi de la distància entre la lent i la imatge s i {\displaystyle s_{\text{i}}} a mesura que la distància entre l'objecte i la lent    s o {\displaystyle s_{\text{o}}} canvia. Per un objecte de profunditat finita, un pot entendre la mitjana de magnificació axial com la proporció entre la profunditat de la imatge i la profunditat de l'objecte:

Un pot veure que si la magnificació es manté constant, una lent focal més llarga o propera al teleobjectiu es tradueix en una magnificació axial menor, i una longitud focal més curta o propera al gran angular comporta una magnificació axial major.

Per tant, quan s'ajusta progressivament una longitud focal més llarga o propera a la posició de teleobjectiu mentre la càmera/lent s'allunya de l'objecte mantenint en tot moment la mateixa magnificació M, els objectes semblen perdre profunditat, i les distàncies axials entre objectes en diferents profunditats semblen escurçar-se. El contrari—l'augment de la magnificació axial—es produeix quan s'ajusta progressivament una longitud focal més curta o propera al gran angular mentre la càmera/lent s'acosta a l'objecte. En aquest cas els objectes semblen adquirir més profunditat, i les distàncies axials entre objectes situats diferents profunditats semblen allargar-se a mesura que movem la longitud focal i la càmera/lent.

Calculant distàncies[modifica]

Per aconseguir l'efecte, es necessita que la càmera estigui col·locada a una certa distància de l'objecte que s'ha de mantenir quiet durant el dolly zoom. La distància depén de com d'ample és l'escena que volem enregistrar i del camp de vista (FOV) de la lent de càmera. Abans de calcular les distàncies necessàries pels diferents camps de visió, l'amplada constant de l'escena ha de ser calculada:

Per exemple, un FOV de 90° i una distància de 2 metres es tradueixen en una amplada constant de 4 metres, permetent que un objecte de 4 metres d'amplada es quedi quiet dins l'enquadrament durant l'efecte, mentre l'espai al voltant guanya o perd profunditat, segons si augmentem o disminuïm la magnificació axial.



[[Categoria:Tècniques de cinema]]