Vés al contingut

Usuari:Albertdg/El Bou i la Mula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El col·lectiu d'opinió, recerca i divulgació del pessebre El Bou i la Mula es va fundar el 4 de setembre de l'any 1999 al Monestir Cistercenc de Santa Maria de Solius. Els seus promotors descrivien així els objectius de l'entitat:

EL BOU I LA MULA es presenta com a grup d'opinió i recerca sobre el món del pessebre.

Aquest col·lectiu vol aportar al món pessebrístic i de la cultura popular un espai de trobada i d'intercanvi per a pessebristes, entenent aquest terme en un sentit molt ampli, no només constructors de pessebre artístic o popular, sinó afeccionats al món del pessebre, al col·leccionisme, a la recerca, a la divulgació...

Pretenem ser un grup de recerca, de nous estils, de nous llenguatges, de noves tècniques, de persones que estimen el pessebre. Entenem que el pessebrisme no es redueix a la clàssica construcció del pessebre, per això volem fomentar el diàleg entre totes les persones que d'una manera o altra tenen el pessebre com a centre de la seva afecció.

Volem ser un grup d'opinió, on es puguin intercanviar punts de vista no només tècnics, sinó estètics, de gestió, on es pugui exercir de manera dialogant una crítica pessebrística que ajudi a millorar tots els aspectes relacionats amb aquest art.

El nom del grup EL BOU I LA MULA vol expressar un inequívoc lligam de la nostra proposta amb el pessebre i alhora, pel caràcter apòcrif d'aquests entranyables personatges, un esperit de descentrament i d'obertura. [1]

Notes històriques

[modifica]

Les persones que van fundar El Bou i la Mula a Solius són Enric Benavent, Joan Cabot, Albert Dresaire, Josep Ma. Font, Montserrat Llinares, Marta Loire, Jordi Montlló, Xavier Morlans, Josefina Roma i Ma. Dolors Teixidor.[2]

La primera junta va estar formada per:

Josep M. Font i Font, president

Albert Dresaire Gaudí, vice-president

Jordi Montlló Bolart, secretari

Enric Benavent Vallès, tresorer

L'any 2014 es va renovar la junta, essent la composició actual la següent:

Jordi Montlló Bolart, president

Enric Benavent Vallès, vice-president

Albert Dresaire Gaudí, secretari

Antoni Dorda Ventura, tresorer

Josep M. Font i Font, vocal

Publicacions

[modifica]

El col·lectiu El Bou i la Mula ha editat o ha participat en l'edició de moltes publicacions al voltant del pessebre. Entre d'altres:

  • AA.DD. (2001): Els diorames del Monestir de Solius. Visions actuals d'un pessebre. Coordinat per Enric Benavent, Albert Dresaire i Jaume Gabarró. Editat conjuntament amb la Comunitat Cistercenca de Solius. Fotografies de Jordi Montlló.
  • BENAVENT, E. (2003): Fem el Pessebre. Editorial La Galera. Barcelona. Fotografies de Jordi Montlló. ISBN 8424634209.
  • DRESAIRE, A. (2004): El pessebre a Mataró. Història d’una tradició viva. Editat per l'Associació de Pessebristes de Mataró.
  • BENAVENT, E. i DRESAIRE, A. (coord.) (2005): Per Nadal el pessebre, col·lecció Emaús, n. 68. Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona. ISBN 8498050723. (També edició en castellà: El Belén para vivir la Navidad).
  • Col·laboració en la reedició del llibre El Pessebre de Joan Amades (2009). Arola editors. Tarragona. Participació dels membres d'El Bou i la Mula Albert Dresaire i Josefina Roma (a cura de l'edició) i Jordi Montlló (fotografies). ISBN 9788492839148.
  • DRESAIRE, A. i MONTLLÓ, J. (2010). Les nostres figures de pessebre. Una mirada al pessebrisme a Catalunya. Edita Caixa Laietana i Associació de Pessebristes de Mataró. ISBN 9788493799205.
  • BENAVENT, E. (2011): Lluís Carratalà, escultor noucentista de pessebres. Editat pel col·lectiu El Bou i la Mula. Amb fotografies de Jordi Montlló.

Publicacions periòdiques

[modifica]

El col·lectiu ha editat un butlletí d'ordre intern. El número 0 es va editar l'any 1999 i el darrer, el número 19, l'any 2007.

A més a més, s'han editat els següents dossiers:

MONTLLÓ, J. : Els santons de la Provença, tradició, identitat i passió. Dossiers d'El Bou i la Mula, núm. 1.

BENAVENT, E. i DRESAIRE, A.: Estudiar, pensar, criticar i difondre el pessebre. Dossiers d'El Bou i la Mula, núm. 2.

BENAVENT, E. i DRESAIRE, A.: Pessebrisme i educació. Dossiers d'El Bou i la Mula, núm. 3.

BENAVENT, E.: El pessebre una activitat de lleure i d’educació en la fe. Dossiers d'El Bou i la Mula, núm. 4.

BENAVENT, E. i MONTLLÓ, J.: El pessebre, una eina educativa. Dossiers d'El Bou i la Mula, núm. 5.

BENAVENT, E. i DRESAIRE, A. (coord.): Fer el pessebre a l’escola? Recull de premsa. Dossiers d'El Bou i la Mula, núm. 6.

Fora de col·lecció, l'octubre de 2006 també es va editar el dossier d’articles sobre pessebres Calidoscopio belenista, coordinat per Enric Benavent i Albert Dresaire, i que es va presentar al Congreso Nacional de Belenistas celebrat a Vic.


El col·lectiu també ha iniciat la col·lecció ...i el pessebre, que cerca presentar testimonis sobre el pessebre a partir de personatges i àmbits no pessebristes. Fins ara s'han editat cinc números d'aquesta col·lecció:

Pere Tarrés...i el pessebre. Edició a cura de Jaume Gabarró. Col·lecció ...i el pessebre, núm. 1.

Juan Pablo II ...y el pesebre. Edició a cura d'Enric Benavent. Col·lecció ...i el pessebre, núm. 2.

50 poesies ...i el pessebre. Edició a cura d'Enric Benavent. Col·lecció ...i el pessebre, núm. 3.

Antoni Gaudí ...i el pessebre. Edició a cura d'Enric Benavent. Col·lecció ...i el pessebre, núm. 4.

Els caputxins...i el pessebre. Edició a cura de fra Valentí Serra de Manresa. Col·lecció ...i el pessebre, núm. 5.

Altres projectes

[modifica]

Producció i guionatge de l’espai radiofònic Parlem de pessebres a l’emissora Catalunya Cultura. Temporades de Nadal de 1999, 2000, 2001, 2002 i 2003.

Des de l'any 2012 el col·lectiu realitza la secció El pessebre és un món al programa radiofònic de cultura popular Fes ta festa.

Albert Dresaire i Jordi Montlló, membres d'El Bou i la Mula, van realitzar l'Inventari de la col·lecció de figures de pessebre de l’Associació de Pessebristes de Mataró per formar per de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC). Aquest treball es va fer en dues fases, la primera el 2004 i la segona el 2006, inventariant un total de quasi 3000 peces.[3]

De gener a març de 2006 El Bou i la Mula va organitzar un curs a la Universitat de Barcelona: El pessebre: aspectes teològics, artístics, simbòlics i culturals, en col·laboració amb el Secretariat de Teologia a la Universitat.

El Bou i la Mula, a més a més, ha publicat nombrosos articles sobre temàtica pessebrista a revistes diverses, i ha participat en congressos i altres trobades al voltant del fet pessebrista. Així mateix, els seus membres han pronunciat diverses conferències i xerrades per divulgar el món del pessebre.

L'any 2004 es va rebre el Xè Premi Quim Carrera (dintre dels Premis Joventut i Lleure), pel treball El pessebrisme, activitat de lleure i d'educació en la fe, d'Enric Benavent, concedit per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

L'any 2007 es va rebre el I Premi per a obres pedagògiques cristianes al treball Educar amb el pessebre d'Enric Benavent, concedit per la Fundació Armengol i Mir.

Referències

[modifica]
  1. Butlletí d'El Bou i la Mula, núm. 0, Abril 1999.
  2. Butlletí d'El Bou i la Mula, núm. 2, Desembre 1999.
  3. Revista d'Etnologia de Catalunya, núm. 30, 2007.