Usuari:Amadalvarez/informe WikidataCon 2017

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Report WikidataCon. Edició 2017
Berlín 28-29 octubre de 2017
Amb el suport de
Autor informe:Amadalvarez


Característiques de l'esdeveniment[modifica]

Organitzador
Wikimedia Alemanya (WMDE)
Lloc i data
Berlín. Dies 27 (només sopar de benvinguda), 28-29 d'octubre de 2017, coincidint amb el 5è aniversari de la creació de Wikidata
Públic objectiu
editors, desenvolupadors i usuaris finals de Wikidata.
Assistents
Inscripció gratuïta limitada a 200 assistents, alguns becats (viatge i allotjament)
Propera edició
2019, probablement també a Berlín. Vista la demanda d'aquesta edició, aspiren a incrementar espai i assistents.
Info

Organització[modifica]

L'organització de l'esdeveniment va ser operativament impecable, germànica, cercant el zero errors. Hi ha aspectes a millorar que segur que era impossible abordar en una primera edició, com per exemple una agenda apretada que han resolt amb una gran simultaneïtat que fa que et perdis (si o si) 3/4 parts dels continguts.

Especialment destacable la gestió del contacte amb els assistents i ponents en la fase de preparació. Organitzar el programa, continguts, logística, viatges i allotjament, etc. s'ha fet d'una forma molt organitzada, proactiva i solucionant qualsevol situació excepcional que els hi plantegessis.

"La sort està en els detalls", podria haver estat el lema d'aquesta gent. Plafons per a deixar i compartir idees i propostes amb post-its, endolls arreu, wifi potent, involucració cultural (havies de portar un dolç de la teva cultura per a compartir-los a la festa d'aniversari al final de les sessions del diumenge), també podies portar un regal per l'aniversari. Fotògrafs dedicats, identificadors per als que no volen ser fotografiats, sessions en streaming, grup de Telegram pels assistents, missatge de bon matí amb les previsions meteorològiques i novetats abans que sortissis de l'hotel, etc. Us recomano que us mireu el vídeo de la cloenda on la responsable de l'esdeveniment fa un sumari dels punts més destacats, felicita a tots els col·laboradors, dona les darreres recomanacions als assistents i explica les següents passes que faran un cop s'acabi i tanquin. Al cap de dos dies ja vaig rebre una enquesta de satisfacció, l'enllaç a les fotos, a les sessions, etc. a més d'agrair-me el resultat de la meva ponència. En fí, us semblarà tot molt obvi, però és molt fàcil caure en l'error d'oblidar-se.

Desenvolupament de l'esdeveniment[modifica]

Visita a la ciutat: La tarde del dia previ a les jornades (Divendres i el matí del dia següent al tancament (dilluns), un dels voluntaris va fer de guia improvisat per la ciutat mostrant els llocs més emblemàtics. Com a fet destacat d'una organització dedicada a WD, podreu veure la llista de llocs a visitar representats en un mapa via SPARQL (aneu a la pàgina i cliqueu on diu "Prova-ho!"). Jo no ho vaig fer, però em varen dir que no havia estat al nivell de la resta de l'organització.

Welcome party: La nit del divendres es va organitzar una festa molt informal en un local, que m'atreviria a denominar com "alternatiu". L'objectiu era tenir un primer contacte entre assistents sense contingut acadèmic. Amb pizzes il·limitades, 2 begudes i música enllaunada varen aconseguir un bon resultat amb molt pocs recursos.

Els continguts s'estructuraven en 4 formats:

  • Sessions plenàries (4), bàsicament les d'obertura dels dos dies i la cloenda. Eren exclusives respecte a qualsevol altra activitat i es feien a la sala més gran. Duració aprx. 1 hora
  • Tallers i presentacions temàtiques (56). Eren simultànies en 5 sales diferents i compartien agenda amb altres activitats: cafè, dinar, networking en espais de reunió informals. Duraven entre 30 i 60 min. depenent contingut, preguntes i canvi de ponent inclòs.
  • Discussions (6): amb tema i moderador/presentador, tenien un caràcter més participatiu sobre problemàtiques específiques. Resta de característiques similars a les ponències.
  • Lightning talk (22): presentacions de 10 min encadenades a la sala gran. Hi havia 2 hores diàries dedicades a aquest format. Acostumaven a servir per presentar algun desenvolupament fet a partir de WD, sovint per organitzacions o estudiants aliens a WP.

Espais i material[modifica]

  • Amb l'acreditació es lliuraven gadgets propis d'un esdeveniment similar: borsa, adhesius, bufanda (a Berlín fa fred) amb logo WikidataCon. Només vaig veure un full de paper en els dos dies: el que tenia l'agenda de sessions i sales.
  • Hi havia espais habilitats amb taules altes per estar dempeus, gandules de platja (?), butaques i alguna taula normal per fer una reunió de 8-10 persones. Sempre en espais oberts, sense cap sistema de reserva.
  • Estàvem informats amb antelació que, qui volgués, podia portar-se la seva mascota de peluix que estaria acreditada i s'habilitaria un espai on deixar-les totes juntes. No us puc explicar en detall que se sent, perquè jo no em vaig emportar cap, però al commons podreu veure unes fotos sobre el tema.
  • L'espai on es feia estava tot en una planta, tenia una distribució una mica caòtica que costava d'aprendre, però la senyalística ho remeiava. Estava ben climatitzat i tenia un wifi potent donat el perfil d'alt consum dels assistents.
  • Sales
    • Totes les sales comptaven amb portàtil, projector, comandament per governar la presentació, àudio.
    • Les sessions de la sala més gran es retransmetien en streaming i estan enregistrades i accessibles en vídeo.
    • Hi havia un voluntari per sala que coordinava els canvis de ponents, ajudava a carregar la presentació, controlava el temps (inflexiblement) i repartia micro al torn de preguntes.
  • Catering
    • Hi havia un menjador atès on et podies entaular per compartir conversa més tranquil·lament.
    • En una zona central al conjunt de sales, per la que sempre s'havia de passar, hi havia de forma "quasi permanent" un espai amb beguda i menjar que s'adaptava a l'horari (cafè, refrescos, pastes o minientrepans). A l'hora del dinar es convertia en un self-service pels que volien picar de forma lleugera i informal sense anar al menjador.
    • Les sales disposaven (dins o al costat de la porta) d'una taula amb refrescos.
    • No era freqüent, però tampoc limitat, portar-se menjar i beguda a les sessions.

Contingut sessions[modifica]

El programa era realment dens i resulta difícil fer una síntesi amb justícia de no deixar-se res important, especialment si es té en compta que només varem poder estar presents a una petita part dels continguts. Relato algunes observacions personals, si bé us animo a mirar els continguts d'allò que més us interessi i que l'organització ha tingut molta cura d'endreçar de forma útil.

  • Les presentacions que us poden donar una idea de "on som" són: State of the art i Problems and challenges, aquesta segona és en format "preguntes obertes als responsables", que no la fa massa entretinguda.
  • Vaig trobar molt interessant la presentació sobre el projecte Structured data on Commoons obert ja fa un temps. En síntesi es tracta de transformar els continguts que descriuen les imatges de commons en dades estructurades i carregar-les dins WD. La potència per a cercar i creuar informació que té WD és molt superior a les cerques de Commons. El que resulta més interessant d'aquest projecte és que amb això WD esdevé un contenidor i gestor especialitzat de les metadades dels altres projectes. Quan estigui carregat (projecte de 2-3 anys mínim) es podran fer cerques complexes per a obtenir la informació precisa, llavors, les categories deixaran de tenir sentit.
  • Es van fer uns tutorial de Queries (basic i expert). Si algú està interessat, les sessions estan en vídeo, a més de les notes amb alguns exemples fets durant la sessió. Pels més avançats, aquells que els hi agrada el codi pur i dur, pot xutar-se una sessió de Command Line
  • Vaig veure alguns ponents que semblaven aliens al nostre món i que veien WD com un mitjà per als seus temes. Això em fa pensar que perfils com científics, arxivers, bibliotecaris, etc. poden passar de ser subministradors de continguts a usuaris de WD. Destaco la presentació de la Biblioteca Nacional de Netherlands on proposa abandonar el seu sistema de classificació de continguts per passar a fer servir la "Q" dels ítems WD. Un altre exemple és el treball "Etytree" per construir arbres etimològics multi-llengua que em va fer la sensació que els lingüistes trobarien WD una eina molt útil pels seus treballs. Recomano veure el vídeo (comença al min.19:40).
  • Un altre perfil de presentacions provenen dels desenvolupadors de noves formes de mostrar el coneixement com Crotos o Histropedia, solucions que ja estan en producció en obert i que es basen en WD.

Participació Amical[modifica]

Varem assistir en Paucabot i jo mateix, l'amadalvarez. L'organització ens va concedir una beca, per tant, només varem haver de pagar-nos els sopars i les despeses personals. Probablement va influir en la concessió el fet que fóssim ponents, tot i que eren temes que es gestionaven separadament.

Varem presentar l'estat del projecte "infotaules", les prestacions i el nivell de desplegament. Compartíem sessió amb una iniciativa similar feta a la enwiki i la versió que des de la euwiki han fet de les nostres infotaules. Trobareu les slides i les notes a la llista de continguts de les sessions amb el nom de Wikidata-powered infoboxes on the Basque, Catalan and English Wikipedias.