Usuària:Aneses/Zena Tooze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Tooze».

Zena Tooze (va néixer el 3 de maig de 1955) és una biologista i ecologista canadenca que ha treballat a Nigèria en l'àmbit de la conservació dels primats des del 1991.

Formació[modifica]

Té una diplomatura en Biologia de la Universitat Dalhousie, a Halifax, Nova-Escòcia, del 1987.

Premis i distincions[modifica]

Al 2005, va rebre el Premi Whitley d'excel·lència pel lideratge en la conservació de la naturalesa.

CERCOPAN[modifica]

Al1994, Tooze funda el Centre  per l'Educació, la Investigació i la Conservació dels Primats i de la Nature (Centre for Education, Research and Conservació of Primats and Nature, CERCOPAN) que és una organització no governamental sense ànim de lucre, basada en l'Estat de Cross River, a Nigèria. CERCOPAN és un projecte de rehabilitació i de conservació pels micos del bosc amenaçats i en via de desaparició. Una gran part del seu treball consisteix en la rehabilitació dels joves primats orfes a causa del comerç de la carn de presa de la sabana. La missió de CERCOPAN és la conservació dels primats de Nigèria gràcies a una gestió sostenible del bosc tropical, de les cooperacions amb la comunitat, l'educació, la  readaptació dels primats i la investigació.

La comunitat d'acollida de CERCOPAN és Iko Esai qui ha implicat la protecció col·laborativa de 200km2 de bosc a les immediateses del Parc nacional de Cross River. Almenys sis espècies de micos són incloses en el programa de rehabilitació i de conservació, aquestes són les espècies endémiques Cercopithecus sclateri, Cercopithèque de Preuss i Moustac a orelles vermelles. Dirigint CERCOPAN des del 1995, Tooze va cedir la plaça a un nou director al gener de 2009, data en la qual va passar a ocupar el títol oficial de « Fundador i Curator », al cap del consell d'administració per l'organisme de beneficencia registrat al Regne Unit i que va ser fundat per sostenir el treball de preservació del Nigèria.[1]

Referències[modifica]

  1. organisme de bienfaisance enregistré 1116955

Enllaços externs[modifica]