Usuari:Angelitovlf123

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Sant Antoni Abad (Vilafranca)[modifica]

La festa que es celebra en Vilafranca (17 de gener) en honor a Sant Antoni Abad.

Actes[modifica]

Els dos caps de setmana abans del 17 de gener, tot el poble de Vilafranca es reuneix a l'Avinguda del Llosar amb matxos i cavalls per anar fins al bosc de Palomita per agafar troncs i barres per muntar la barraca. Els majorals de Vilafranca durant aquestes setmanes preparen els pastissos de Sant Antoni per a vendre'ls el cap de setmana de Sant Antoni.

El divendres de la setmana del 17 de gener a les 19.00 comença la muntada de la barraca on tota la gent que vulgui pot anar a col·laborar. El següent dia, el dissabte comença oficialment Sant Antoni, on tota la gent de bon matí s'alça per anar amb matxos i cavalls fins al bosc de Palomita on arreplegaran malea que la col·locaran a la barraca per a la cremada. A les 16:00 és l'arribada de la malea, a l'entrada del poble fan l'alto que és un mena de representació. Després tota la gent que ha anat a la malea passi fins a la barraca per deixar la malea. A les 17.00 comença el sainet que te lloc a la sala Carles Pons on es va un teatre representant la vida de Sant Antoni i després un teatre de d'humor. En finalitzar el sainet, a les 20.00 els dimonis van fins a la barraca per a començar la cremada. Quan la foguera acabi la gent del poble espera fins a la nit on fan una festa.

El diumenge de mati, a les 10.00 fan el bateig de l'animal on tota la gent porta als seus animals. Una mica més tard comença la ronda, que consisteix en què tota la gent que vulgue porti als seus cavalls en cadires perquè els xiquets que vulguen pujar peguen la ronda amb els cavalls, durant la ronda, la rondalla cante jotes, juntament amb balladors de jota. El diumenge a les 17.00 comença l'amoneda que es fa al parador, es basa en què els majorals d'aquesta festa rifen els animals i aliments que la gent del poble ha portat per a col·laborar.[1]


Personatges[modifica]

Organitzen la festa els majorals.

Personatges principals del teatre: el angelet, els dimonis, Morondo i Sant Antoni.

Referències bibliogràfiques[modifica]

  1. www.ygosearch.com, Amitabh Shukla-. «Ajuntament de Vilafranca » Gran fiesta de Sant Antoni en Vilafranca». [Consulta: 16 abril 2019].