Usuari:Bongiwake/proves/La Fogardera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Fogardera, organitzada pel Ball de Diables de la Ràpita, té lloc el diumenge de Festa Major a la nit, a la Plaça de Ramon Cabré de la Ràpita (Alt Penedès).

La significació de l’acte de foc per excel·lència és clara: la culminació de la festa de carrer, l’encesa final d’un foc que no tornarà a guspirejar fins un any més tard quan de nou la Festa Major gran torni a omplir el poble de coets, música, amics, balls, cultura, tradició, identitat i tantes altres sensacions.

El canvi de denominació d’aquesta nit de foc que es produí l’any 2007 ha estat un valor afegit que ha reforçat en positiu l’acte i l’ha dotat de singularitat, fent-se un nom propi en el calendari festiu del país. La gran assistència del públic i el ressò mediàtic que té aquest acte són uns testimonis evidents de la qualitat de l’actuació.

Quan són les 10 de la nit el repic de timbals comença a sentir-se des de la Plaça de l’Església, d’on surt tota la comitiva diabòlica, seguint amb solemne pas de processó el recorregut que portarà els diables, encapçalats per Llucifer, la Diablesa i el Pupuret fins al centre de la plaça sota la llum dels “botafocs”.

Un cop a plaça, la nit es fa fosca del tot i se senten aquelles paraules de “Salut, rapitencs i rapitenques!…” Les sàtires obren la nit, i la crítica, la ironia i el doble sentit s’apoderen dels temes més candents de l’actualitat en forma de versots.

Un cop s’ha ben fet un repàs a tort i a dret del poble i el món, aquell “Diables cridaners, foc per sempre més! que sempre es diu en l’última de les sàtires, ve seguit del eixordador crit de FOOOOC! i la plaça agafa un aspecte únic i irrepetible. És l’orgia del foc i la dansa.

Els diables es disposen en cercle amb les forques enceses al mig de la plaça i com si d’una roda de foc es tractés, aquesta va girant de forma continuada sense que les guspires i els trons s’aturin un sol instant. Entremig de les diferents enceses, combinant diversos tipus de carretilles i sortidors, el Llucifer, la Diablesa i el Pupuret entren progressivament al centre del cercle intern i tiren divers material pirotècnic amb les seves forques, de major tamany i amb més capacitat de càrrega. Un núvol de fum, un soroll estrepitós, una llum càlida i intensa alhora, i una ferum de pólvora amaren la nit de Festa Major d’una olor que només un cop a l’any impregna l’aire del poble.