Vés al contingut

Usuari:Capsot/Eleccions2022

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Au, vota![modifica]

Benvinguda, estimada companya/benvingut, estimat company,
Et pregue(m) que votes i faces sentir la teua veu i la de la nostra comunitat! Gràcies per endavant!

Potser hauria de descansar una miqueta, però el tema de les eleccions ha sorgit durant el Viquiprojecte:VENI VIDI VIQUI i diversos companys s'han mostrat favorables a repetir una nova sacsejada de la comunitat per a ocupar els llocs més alts de participació. Doncs perdó, aniré emprenyant-vos fins que voteu! ;) L'any passat vam assolir el 36,337% de votants, a veure si podem arribar al 40% enguany! )

Actualment la participació de la Viquipèdia és relativament feble: 5,455% amb 18 votants ([1]).

Introducció[modifica]

Més enllà de la Viquipèdia existeixen diverses entitats. Una d'aquestes és la Fundació Wikimedia/Wikimedia Foundation, amb seu a San Francisco (Estats Units). A priori no sabeu gaires coses d'ella ja que no és tan prestigiosa com les viquipèdies i alhora és una entitat relativament opaca en diversos aspectes. Ara bé, és important per a qualsevol viquipedista o fins i tot qualsevol lector de la Viquipèdia ja que és ella qui paga els ordinadors i el seu manteniment per exemple. En el cas de la nostra associació Amical rebem una beca (grant) que ens permet pagar-vos els premis dels concursos per exemple, pagar les despeses d'alguns viquipedistes que fan actes per a difondre el coneixement lliure, fer conéixer la Viquipèdia i aprendre a editar i organitzar alguns actes més puixants com la Viquitrobada que Amical organitza cada any, acte que ens permet retrobar-nos, conéixer-nos, debatre, aprendre coses noves etc... Alhora ajuda comunitats menys afavorides a accedir a Internet i a poder gaudir de recursos, i desenvolupar-ne més, com ara unes versions més o menys locals de la nostra viquipèdia

La presència de la comunitat catalanoparlant hi ha estat important d'ençà de l'acceptació d'Amical, al si de les organitzacions lligades a la Fundació després de lluitar ardentment però, fins al punt que s'hi parlava de la "Catalan Army" gràcies a diversos membres d'Amical com ara Joan Gomà o Àlex Hinojo i molts altres. A poc a poc tanmateix, arran de crisis diverses, la participació catalana s'ha afeblit i alhora la Fundació es dirigeix d'ençà d'alguns anys cap a vies més mercantilistes que podrien resultar perilloses per a tot l'univers Wikipedia/Wikimedia. S'ha creat així una Wikimedia Enterprise que pretén vendre serveis a multinacional com Google i també es vol recuperar el nom Wikipedia en lloc de Wikimedia per a la Fundació. Moltes comunitats de viquipedistes s'han mostrat hostils cap a aquestes derives però la influència de les comunitats és relativament limitada... excepte quan arriben les eleccions... :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_Signpost/2021-06-27/Forum

Eleccions a la Junta directiva/Board de la Fundació Wikimedia/Wikimedia Foundation (2022)[modifica]

Les eleccions ja han començat (d'ençà del 23 d'agost) i s'acaben el 6 de setembre.

Hi ha actualment 11 membres a la Junta directiva (que podria tenir fins a 16 membres) entre els quals només 4 van ser elegits per la comunitat l'any passat: la bielorussa Victoria Doronina, el polonés Dariusz Jemielniak (Pundit), l'americana Rosie Stephenson-Goodnight (Rosiestep) i l'italià Lorenzo Loza. A partir de l'1 de setembre passaran a 10 (fi de mandat del càrrec de Shani Everstein). D'ençà del 2020 s'han obert molts més llocs per a la comunitat que representaran aleshores la meitat de la Junta a partir de l'elecció des 2 nous membres.

Els 6 membres que NO elegeix la comunitat i romandran fins al 2023/2024 o 2025 són 3 dones i 3 homes: Nataliia Tymkiv (Ucraïna), Esra'a Al Shafei (Bahrain), Tanya Capuano (Estats Units), Raju Narisetti (India/Estats Units), Luis Bitencourt-Emilio (Brasil) i Jimmy Wales (càrrec de Fundador). Alguns càrrecs semblen representar interessos financers o d'influència...

Hi ha doncs aquesta vegada 6 candidats per a 2 llocs (que tindran un mandat de 3 anys). Entre aquests només hi ha 2 dones o siga només un 33,33%. Respecte a l'any passat, la diferència entre homes i dones (favorable a les dones anteriorment) ha minvat. S'arribarà a un equiibri només si s'elegeixen un home i una dona (6 i 6).

Els candidats[modifica]

  • Michał Buczyński (Aegis Maelstrom). home, Polònia
  • Shani Evenstein Sigalov (Esh77). dona, Israel
  • Tobechukwu Precious Friday (Tochiprecious). dona, Nigèria
  • Kunal Mehta (Legoktm). home, Estats Units (origen indi)
  • Farah Jack Mustaklem (Fjmustak). home, Palestina.
  • Mike Peel (Mike Peel). home, Regne Unit