Usuari:CeAzeta/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

FESABID són les sigles de "Federació Espanyola de Societats d'Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística" (en castellà Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística). És una entitat de dret privat, amb actuació en tot el territori espanyol, fundada en 1988. Es tracta d'una federació composta per vint agrupacions professionals rel·levants en els sectors de la gestió de la informació. Està considerada de gran prestigi en el sector i té el reconeixement com a major portaveu dels professionals de la informació. [1]

Activitats FESABID[modifica]

Jornades Espanyoles de Documentació[modifica]

En castellà Jornadas Españolas de Documentación, és una de les activitats més importants organitzades per FESABID, junt amb la fira DOCUMAT. Amdues es celebren cada dos anys. Les primeres jornades es van celebrar a Madrid en l'any 1984, amb el nom de I Jornadas Españolas de Documentación Automatizada. A les jornades, es tracten congressos rel·levants on es crea la oportunitat de intercanviar opinions i experiències professionals dels gestors de la informació. D'aquesta manera ofereixen una visió actual d'aquest àmbit, permitint conèixer els últims avanços i innovacions, i les solucions a problemes comuns.

Cronologia de les Jornades[modifica]

  1. I Jornades Espanyoles de Documentació Automatitzada. Madrid, 20-21 de novembre de 1984. Acta.[2]
  2. II Jornades Espanyoles de Documentació Automatitzada. Torremolinos (Màlaga), 20-22 de novembre de 1986.
  3. III Jornades Espanyoles de Documentació Automatitzada. DOCUMAT 90. Palma de Mallorca, 24-26 de maig de 1990.
  4. IV Jornades Espanyoles de Documentació Automatitzada. DOCUMAT 94. Los profesionales ante el reto del siglo XXI: integración y calidad. Gijón, 6-8 d'octubre dde 1994.
  5. V Jornades Espanyoles de Documentació Automatitzada. DOCUMAT 96. Sistemas de Información: Balance de 12 años de Jornadas y perspectivas de futuro. Càceres, 17-19 d'octubre de 1996.
  6. VI Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 98. Los Sistemas de Información al Servicio de la Sociedad. València, 19-21 d'octubre de 1998.
  7. VII Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2000. La Gestión del Conocimiento: retos y soluciones de los profesionales de la información. Bilbao, 19-21 d'octubre de 2000.
  8. VIII Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2003. Los sistemas de información en las organizaciones: eficacia y transparencia. Barcelona, 6-8 de febrer de 2003.
  9. XIX Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2005. Infogestión. Madrid, 14-15 d'abril de 2005.
  10. XX Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2007. E-información: integración y rentabilidad en un entorno digital. Santiago de Compostel·la, 9-10-11 de maig de 2007.
  11. XXI Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2009. Interinformación. Saragossa, 20-21-22 de maig de 2009. Acta.[3]
  12. XXII Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2011. Una profesión, un futuro. Màlaga, 25-26-27 de maig de 2011. Acta.[4]
  13. XXIII Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2013. Creando valor'es. Toledo, 24-25 de maig de 2013. Acta.[5]
  14. XIV Jornades Espanyoles de Documentació. FESABID 2015. Cultura abierta: Conocimiento Compartido. Gijón, 28-29-30 de maig de 2015. Acta.[6]

Grups de treball[modifica]

FESABID participa en processos de reglamentació jurídica relacionats amb el sector. Per a dur a terme aquesta activitat, compta amb diversos Grups de treball, els quals es regeixen pel seu propi Reglament de Grups de Treball[7] interne. Els principals grups són:

  • Cooperacio per al Desenvolupament i Biblioteques: es va presentar oficialment en el marc de les XI Jornades Espanyoles de Documentació en 2009 com a Fòrum Sectorial de Cooperació per al Desenvolupament i Biblioteques (Foro Sectorial de Cooperación para el Desarrollo y Bibliotecas). Ara forma part com a grup de treball de FESABID, continuant les seves activitats.
  • Grup Ética Professional: es tracta d'un fòrum de referència i de debat sobre temes étics i morals de la comunitat professional i usuaris de la informació, en la pràctica diària professional.[9]

Organitzacions en les que hi participa[modifica]

Ademés, FESABID és partícip i col·labora en activitats i programes de diverses organitzacions i institucions, tant dins de l'àmbite nacional com internacional. Les principals organitzacions són:

Organitzacions amb caràcter nacional[modifica]

Organitzacions amb caràcter internacional[modifica]

  • EBLIDA. (en anglès European Bureau of Library Information and Documentation Associations). (Agència europea d'Informació de Biblioteca i Associacions de Documentació)
  • IFLA. (en anglès The International Federation of Library Associations and Institutions). (La Federació Internacional d'Associacions de Biblioteca i Institucions)
  • CAUCUS HISPÀNIC de la IFLA
  • ICA. (en anglès International Council of Archives). (Consell internacional d'Arxius)

Associacions membre[modifica]

Els membres que engloba la Federació[10] són un total de vint:

  • AAB - (en castellà Asociación Andaluza de Bibliotecarios)
  • AAIE - (en castellà Asociación de Archiveros de la Iglesia en España)
  • AAPID - (en castellà Asociación Andaluza de Profesionales de la Información y la Documentación)
  • ABADIB - (Asociació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears)
  • ABIE - (en castellà Asociación de Bibliotecarios de la Iglesia en España)
  • ABITO - (en castellà Asociación de Bibliotecarios de Toledo)
  • ACAL - (en castellà Asociación de Archiveros de Castilla y León)
  • ACAMFE - (en castellà Asociación de Casas-Museo y Fundaciones de Escritores)
  • ACLEBIM - (en castellà Asociación de Profesionales de Bibliotecas Móviles)
  • AEDOM - (en castellà Asociación Española de Documentación Musical)
  • ALDEE - (en castellà Asociación Vasca de Profesionales de Archivos, Bibliotecas y Centros de Documentación), (en basc Artxibozain, Liburuzain eta Dokumentazainen Euskal Elkartea)
  • ANABAD/Aragón; ANABAD/Murcia - (en castellà Asociación Española de Archiveros, Bibliotecarios, Museólogos y Documentalistas)
  • APEI - (en castellà Asociación Profesional de Especialistas en Información)
  • ASNABI - (en castellà Asociación Navarra de Bibliotecarios)
  • BAMAD/Galicia - (en gallec Asociación de Arquiveiros, Bibliotecarios, Museólogos e Documentalistas de Galicia)
  • COBDC - Col.legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
  • COBDCV - Col.legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana
  • INDEX MURCIA - (en castellà Asociación de profesionales de la información y documentación de la Región de Murcia)
  • SEDIC - (en castellà Asociación Española de Documentación e Información)

Finalitats i objectius[modifica]

La pròpia Federació assumeix com a propis les finalitats i objectius[11] de les seves associacions federades:

  1. Fomentar en Espanya el desenvolupament de les activitats relacionades amb el seus camps d'actuació i contribuir a crear les millors condicions posibles per a que les societats, associacions i professionals puguin exercir les seves activitats.
  2. Fomentar la col·laboració entre les associacions integrades en la Federació, amb la finalitat de facilitar el intercanvi d'informació sobre les seves respectives activitats, així com el dels seus coneixements i experiències.
  3. Difondre les funcions i promoure la imatge dels professionals que treballen amb els camps en els que actúa la Federació.
  4. Elevar el nivell de capacitació dels professionals en aquesta matèria de l'organització de jornades, cursos, conferències, difusió de publicacions tècniques, o qualsevol altres destinats a questa finalitat.
  5. Elevar propostes a l'Administració Pública i Organismes Internacionals i rebre consultes dels mateixos.
  6. Velar pel manteniment d'uns principis étics que fan prestigi a la professió i que hi permetin complir de mode satisfactòri la seva funció social i cultural.
  7. Difondre les funcions d'arxivers, bibliotecaris, documentalistes i museólegs i, en general, de tots els professionals de la informació i la importància de la seua missió dins dels seus àmbits d'actuació.
  8. Dotar i otorgar premis, ajudes, beques i similars si s'estimen pertinents per al perfeccionament i difusió de les àrees genèriques i específiques que hi són pròpies.

Enllaços externs[modifica]

Listado Actas de las Jornadas Españolas de Documentación. (en castellà)

Métodos de Información. Sobreviviomos a Fesabid 98, FESABID 98, Noviembre 1998, pp.90-91. (en castellà)

12as Jornadas Españolas de Documentación - Fesabid 2011, Eje temático: Una profesión que innova. PADICAT, el archivo de Internet. (en castellà)

Publicacions[modifica]

  • ABADAL FALGUERAS, Ernest. (1994).La Documentación en España. Madrid: CINDOC (CSIC); FESABID. (en castellà)
  • GALLART MARSILLAS, Núria; GRUPO, BPI-FESABID. Propiedad Intelectual y publicaciones digitales en red. En Jornadas Españolas de Documentación, 2000. p. 1-17. Disponible en: https://ddd.uab.cat/record/65120 (en castellà)

Referències[modifica]

  1. FESABID. Presentación.Web Oficial. (en castellà). [Consultat el 18/12/2015]
  2. Actas: I Jornadas Españolas de Documentación. FESABID 1984. Comunicaciones. Madrid, 20 y 21 de noviembre de 1984., 899p. FESABID. (en castellà). [Consultat el 13/01/2016]
  3. Actas: XI Jornadas Españolas de Documentación. FESABID 2009. INTERINFORMACIÓN. Auditorio Palacio de Congresos de Zaragoza, 20, 21 y 22 de mayo de 2009., 368p. FESABID. (en castellà). [Consultat el 13/01/16]
  4. Actas: XII Jornadas Españolas de Documentación. FESABID 2011. Una profesión, un futuro. Málaga, 25,26 y 27 de mayo de 2011., 354p. FESABID. (en castellà). [Consultat el 13/01/16]
  5. Actas: XIII Jornadas Españolas de Documentación. FESABID 2013. Creando valor'es. Toledo, 24 y 25 de mayo de 2013., 273p. FESABID. (en castellà). [Consultat el 13/01/2016]
  6. Actas: XIV Jornadas Españolas de Documentación. FESABID 2015. Cultura abierta: conocimiento compartido. Gijón, 28, 29 y 30 de mayo de 2015., 441p. FESABID. (en castellà) [Consultat el 12/01/2016]
  7. REGLAMENTO DE LOS GRUPOS DE TRABAJO DE FESABID. 13 de diciembre de 2008. (en castellà). [Consultat 08/01/2016]
  8. LA PROPIEDAD INTELECTUAl, DESDE LA BIBUOTECA (DOSSIER 1). Grupo Bibliotecas y Propiedad Intelectual de FESABID. Alegaciones Anteproyecto de Reforma del Texto Refundido de la Ley de Propiedad Intelectual. 23 gener 2003, 4p. (en castellà). [Consultat el 12/01/2016]
  9. FESABID.CÓDIGO DE ÉTICA PARA BIBLIOTECARIOS Y PROFESIONALES DE LA INFORMACIÓN EN ESPAÑA. (Toledo, 23-5-2013), 9p. (en castellà). [Consultat el 13/01/2016]
  10. El profesional de la información.Directorio de asociaciones profesionales españolas de biblioteconomía y documentación, vol.9, nº 7-8, jul-ago, 2000. (en castellà). [Consultat el 12/01/2016]
  11. Estatutos FESABID, Art.3, p.2. [Consultat el 19/12/2015]








AVEI[modifica]

La Associació Valenciana d'Especialistes en Informació (AVEI),[1] de caràcter professional, va ser creada a l'abril de 1994, encara que ja venia gestant-se des de juny de 1993. Sorgeix de les inquietuds d'una sèrie de professionals del camp de la informació, documentació, biblioteconomia i arxivistica, després del gran desenvolupament que aquest tipus d'activitats va experimentat en el marc de la Comunitat Valenciana,[2]i per a tractar de millorar les condicions d'aquestes professions.

La seva pàgina Web www.avei.org [3] va quedar obsoleta, abandonant el seu funcionament a l'any 2010 perdent la seva activitat perquè l'associació es va dissoldre.

Relacions amb altres associacions[modifica]

Els associats d’AVEI procedeixen de camps del tractament de la informació diversos, bé com professionals d’arxius administratius o arxius històrics, biblioteques generals o biblioteques especialitzades, com tots aquells que treballen en l’àmbit de qualsevol de les ciències documentals o de la informació en general. 

Aquesta associació va formar part de FESABID, la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística, FESABID). [4]

L'AVEI, junt a la Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), van ser les dos associacions impulsaren la creació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV). [5]

Publicacions[modifica]

AVEI va editar, desde l'any 1994 la revista MEI (Métodos de Información), fins a l'any 2002, data on va ser publicada l'últim número de la revista.[6] Finalment a l'any 2010 va cedir la capçalera de la revista al COBDCV fins a l'actualitat.[7] Aquesta, en el primer període publicava en format monográfic,[8] i en l'últim, ja on edita el col·legi, ja es transforma a format d'edició digital.

Referències[modifica]

  1. «El profesional de la información» (en castellà), Febrero 1995. [Consulta: 13 febrer 2015].
  2. Associació Valenciana d’Especialistes en Informació, (AVEI) «Asociacionismo profesional. Cronología de la gestión de la información en España. El SIB de la UB». Métodos de Información (MEI), Vol 1, No 0 (1994), pàg. 30-31.
  3. «Web Archive» (en castellà), 11-08-2004. [Consulta: 7 octubre 2015].
  4. Buzón Carretero, Amalia «Informe». LAS ASOCIACIONES PROFESIONALES ESPAÑOLAS Y SU ORGANIZACIÓN EN LA FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE SOCIEDADES DE ARCHIVÍSTICA, BIBLIOTECONOMÍA Y DOCUMENTACIÓN (FESABID), pàg. 1.. [Consulta: 02/12/2015]
  5. RESOLUCIÓ de 20 de març de 2002, del conseller de Justícia i Administracions Públiques, per la qual es resol sotmetre a un període d’informació pública la petició de creació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de la Comunitat Valenciana. [2002/S4671], 13-05-2002.
  6. DOCV «[http://www.docv.gva.es/datos/2010/08/13/PortalVAL.html Informació pública de la dissolució de l’organització denominada Associació Valenciana d’Especialistes en Informació / AVEI.]». DOCV, 13-08-2010.
  7. Historia de la revista.«Métodos de Información.» (en castellà). Edita COBDCV. [Consulta: 8 octubre 2015].
  8. «Números Sueltos» (en castellà). Faximil Edicions Digitals. [Consulta: 11 novembre 2015].

Categoria:Associacions Categoria:Entitats del País Valencià Categoria:Organitzacions sense ànim de lucre