Usuari:Cescbenavent9/proves/Ramon Llinares

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamon Llinares i Umbert

Autoretrat de Ramon Llinares amb una Mamiya c33 a finals de la dècada de 1960.
Biografia
Naixement4 de gener del 1923
Castellar del Vallès
Mort7 de gener del 2016
Castellar del Vallès
Activitat
OcupacióFotògraf
ActivitatDècada de 1960 — Dècada de 1980

Ramon Llinares i Umbert[modifica]

Ramon Llinares i Umbert (Castellar del Vallès, 4 de gener del 1923 — 7 de gener del 2016) va ser un fotògraf català. La trajectòria fotogràfica de Llinares comença el 1965 i s’allarga fins a mitjans de la dècada del 1980. És destacable que l’obra de Ramon Llinares, alhora que està en sintonia amb els seus coetanis, revela una sorprenent proximitat amb els grans fotògrafs americans post-FSA: Robert Frank, William Klein, Lee Friedlander o Garry Winogrant. S'hi veu, també, una mica de Dorothea Lange —pel tractament neutre de certes classes desafavorides que es percep com una certa dignificació— i una mica de Vivian Meyer, amb qui es pot trobar també certes similituds quant a la intenció de fer les imatges.

Biografia[modifica]

Ramon Llinares neix a Castellar del Vallès l'any 1923 en una família humil. És el segon i últim fill. Durant la dècada de 1930 comença a mostrar inquietuds culturals que es desenvolupen en l'àmbit del teatre local amateur. L'any 1944, Llinares és destinat a Maó a fer el Servei Militar. Al cap de dos anys i un cop acabat el Servei entra a treballar a l'empresa cotonera Viuda de Josep Tolrà com a mestre manyà.

Serà durant la dècada de 1950 quan iniciarà la seva amistat amb pintors de postguerra, com Alfons Gubern i Pere Marra. Aquestes relacions desperten en Llinares un fort interés per l'imatge.

L'any 1959 es casa amb Odette Fité i l'any següent neix la seva filla, Montserrat Llinares. L'Odette i la Montserrat són protagonistes principals de gran part de l'obra de Llinares. Durant 1964, en una estada familiar al Monestir de Montserrat, Llinares comença a fer fotografies amb una càmera que li deixa un amic per documentar el petit viatge. Aquest fet el conduirà a comprar-se la seva primera càmera professional l'any següent, una Minolta SR–7. És amb aquesta càmera amb la que fa la foto que guanyarà, aquell mateix any, el primer premi del Concurso Fotográfico Fiesta Mayor de Castellar del Vallès, primer concurs on es presenta Llinares.