Usuari:Claraperez62/Laminoria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Laminoria, el nom complet del qual és Real Valle de Laminoria (en basc Laminoriako Erret Harana i oficialment Real Valle de Laminoria/Laminoriako Erret Harana) és una vall i concejo pertanyent al municipi de Arraya-Maestu.

A més antigament va ser un municipi independent, fins que en 1958 es va unir amb els de Arraya i Apellániz per configurar l'actual municipi de Arraya-Maestu.

La Vall de Laminoria està format actualment pels pobles de Cicujano/Zekuiano (que ostenta la capitalitat), Aletxa, Arenaza/Areatza, Ibisate, Leorza/Elortza i Musitu i suma un total aproximat de 75 habitants. Es correspon amb l'antiga germanor. En el passat van pertànyer al municipi de Laminoria altres pobles com Róitegui o Onraita, que actualment formen part de Arraya-Maestu, encara que s'integren en altres concejos i que no havien format part de la germanor de l'antic règim.

La vall de Laminoria era senyoriu de l'abat de Santa Piula, el monestir de la qual va estar a la vall fins a la seva destrucció al segle XIX. En 1785 la vall va passar a ser de senyoriu realengo, del com deriva el seu nom de Real Valle.

Vista de Cicujano/Zekuiano.

Són vàries les esglésies de la vall que tenen cert interès; l'església romànica de Sant Esteban en Aletxa; l'església parroquial de Cicujano, que posseeix un finestral prerrománico i una portada romànica que va ser ampliada en el gòtic i remodelada al segle XIX; l'església romànica de Santa Eufemia al poble de Leorza o l'església de Sant Martín de Musitu construïda al segle XIII.

Cada poble de la vall celebra les seves festes patronals; les de Arenaza el 28 d'agost per Sant Agustín, les de Cicujano el 29 d'agost per Sant Joan Degollat, les de Leorza el 16 de setembre per Santa Eufemia, les de Musitu l'11 de novembre per Sant Martín i finalment les de Aletxa i Ibisate el 26 de desembre per Sant Esteban.

En Leorza hi ha una granja escola. Musitu té frontó.