Vés al contingut

Usuari:Contraix/proves/Alfred Loewenstein

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaContraix/proves/Alfred Loewenstein

Alfred Leonard Loewenstein (Brussel·les, 11 de març de 1877 - Canal de la Mànega, 4 de juliol de 1928) va ser un financer belga que tingué un paper rellevant en el finançament de grans projectes hidroelèctrics, incloent a creació d'una societat matriu, Sidro, amb interessos a la Barcelona Traction, Brazil Traction i altres empreses de dimensions similars. En el seu moment fou un dels homes més rics del món. Morí en estranyes circumstàncies, saltant del seu avió privat quan volava sobre el Canal de la Mànega.

El seu pare, Bernard, era alemany i havia treballat en la banca a Bèlgica després de casar-se amb la filla d'un banquer belga. Alfred era catòlic practicant i es casà amb Madelaine Missone l'agost de 1908, quant ella tenia vint anys. Van tenir un fill, Robert.

Vida professional[modifica]

Després de la mort del seu pare, Alfred Loewenstein va iniciar-se en la banca de negocis. Ben aviat conegué a Frederick Stark Pearson, emprenedor nord-americà en l'àmbit de l'energia hidroelèctrica i els tramvies i a William Mackenzie, conegut com el pare del sistema ferroviari canadenc. El que necessitaven Pearson i Mackenzie era un banquer que els hi proporcionés capitals per als seus projectes a l'Amèrica Llatina, Brasil (Sao Paulo i Rio de Janeiro) i a Ciutat de Mèxic, executant Loewenstein aquesta feina correctament.

També participà en altres negocis que li rendiren molts beneficis, com en la fabricació artificial de seda, aquesta vegada amb el canadenc James Dunn establert a Londres com a soci.[1]

Va ser el membre belga del sindicat financer que va promoure la Barcelona Traction. Admirador de l'obra de Pearson, va constituir el holding Sidro per crear una societat matriu amb inversions en l'àmbit de la producció hidroelèctrica i els tramvies. Va ser un rival de Dannie Heineman, propietari d'un altre gran holding belga, Sofina, fins que Sofina acabà tenint el control de Sidro el 1924. Malgrat això, era consultat per nombrosos caps d'estat i el govern britànic el va fer membre de l'Orde del Bany.

Desaparició[modifica]

El vespre del 4 de juliol de 1928, Loewenstein va sortir de l'aeroport anglès de Croydon per volar a Brussel·les en el seu avió privat, un trimotor Fokker F.VII, juntament amb sis persones més. Mentre l'aeronau travessava el canal de la Mànega a 1.200 metres d'altitud, Loewenstein es va dirigir a la part posterior de l'avió per utilitzar el lavabo, al que s'accedia per la porta posterior de la cabina principal de passatgers que donava a un curt pas amb dues portes: la de la dreta donava al lavabo, mentre que la de l'esquerra era la porta a l'exterior de l'aeronau.[2]

Quan portava massa temps sense reaparèixer, el secretari de Loewenstein va anar a buscar-lo i va descobrir que el lavabo estava buit i que la porta d’entrada de l’aeronau estava oberta i bategant. Tots els integrants del viatge va afirmar la seva creença que Loewenstein havia caigut per la porta posterior de l'avió i va desplomar-se diversos centenars de metres fins a la seva mort al canal de la Mànega.

Referències[modifica]

  1. McCloskey, Keith. Unsolved Aviation Mysteries: Five Strange Tales of Air and Sea (HTML) (en anglès). The History Press, 2020. ISBN 978-0750994576 [Consulta: 11 juny 2020]. 
  2. «Suicide hinted in strange death of europe's croesus». [St Petersburg, Fla.], 05-07-1928, p. 1.