Usuari:Contraix/proves/Pla de Boavi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaContraix/proves/Pla de Boavi

El pla de Boavi és una planúria de casi 11 hectàrees d'extensió, situada a 1.460 metres d'altitud i que es troba a la capçalera de la vall de Cardós. El nom Boavi, segons Joan Coromines, es relaciona amb el basc pallarès BOGA-BE, significant sota la boga o límit, o bé molló, fita. També pot relacionar-se amb BOI, vaques o bous, a partir de VALLIS BOVINUS, vall de les vacades.[1]

El pla és una cubeta de sobreexcavació glacial reomplerta per importants paquets de sediments fluvio-torrencials aportats per les dinàmiques dels barrancs que hi desaigüen. Sovint és afectat per allaus de grans dimensions. En ell conflueixen les valls de Certascan, Romedo, Broate i Sellente. En el seu extrem est el riu de Romedo s'uneixen amb el riu de Broate, formant la Noguera de Lladorre, que aigües avall es reanomena per Noguera de Cardós.

El pla està rodejat d'altes muntanyes, entre els que destaca el pic de LLurri de 2.338 metres d'altitud al nord, el Cap dels Aspres de Broate de 2.641 metres al nord est, el pic de les Canals de Sellente de 2.356 metres al sud est i el pic de Rovinets de 2.279 metres al sud. La plana és oberta per l'oest, seguint el curs del riu.

A la part obaga abunden els avets, a les parts superior clapes de pi i a les solanes extensos bedollars de recuperació, així com alguna clapa de fageda.[2]

Forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu, i pertany al municipi de Lladorre, al Pallars Sobirà.

Referències[modifica]

  1. «Anuari de la Societat d'Onomàstica 4/2018» (pdf) pàgina 193. [Consulta: 13 setembre 2020].
  2. «Pla de Boavi (Vall de Cardós)» (HTML). Generalitat de Catalunya. Parc Natural de l'Alt Pirineu. [Consulta: 13 setembre 2020].

Bibliografia[modifica]

  • «Pla de Boavi» (HTML). Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. [Consulta: 13 setembre 2020].