Vés al contingut

Usuari:CssJoan/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Jaquetti varen ser una família d'artesans Italians, durant els segles XVII i XVIII els trobem a Itàlia com a escultors i constructors d'esglésies, a Catalunya, seran fonedors de campanes i metal·listes des de finals del segle XVIII. També trobem aquesta família a França i al continent americà a finals del XIX com a fabricants de miralls artesanals. Són originaris de les valls alpines del Piemont Italià.

Sobre el nom Jaquetti[modifica]

Aquesta família té una peculiaritat que trobem tant a les primeres generacions dels Jaquetti Italians com en les dels Catalans: se'ls coneix com a Jaquetti, però firmen com a "Jaquet". També podem trobar el seu nom escrit com a Jacquetti, Jaquette o Jacquet.

Sobre el seu origen[modifica]

Els Jaquetti són una família Anzaschina (de Val Anzasca, Piamont Italià). El seu origen quasi sempre el trobem al poble de Ceppo Morelli però en alguns documents antics es refereixen a ells com els Jaquetti de Macugnaga, ja que Ceppo Morelli en aquell temps era un nucli habitat depenent d'aquest altre, proper i més gran.

Una curiositat d'aquesta vall, és que a l'estar prop de la frontera amb França i també de la de Suïssa, a més de l'italià, s'hi parlen fins a tres dialectes diferents, del mateix l'italià, del francès i de l'alemany. En cada un d'ells els noms dels pobles canvia.

Els Jaquetti a Itàlia[modifica]

Es coneixeran com a escultors i constructors d'esglésies. Donen testimoni de les seves obres diferents documents. En el llibre de Raymond Oursel "Les chemins du sacré" referint-se a l'església de St. Maurice a la localitat de Thônes, trobem:

... Retable du maître-autel. Donné à prix-fait le 6 août 1721 au sculpteur Jean Jaquetti de Macugnaga en Haut-Milanais (Vallanzasca) ...

Aquest retaule és una de les seves obres més importants, al 1923 va ser catalogat com a monument històric.

També en fa referència el llibre de Michel Germain "Personnages illustres des Savoie" on parla de Pere Anton Jaquet com a mestre constructor i en cita varies obres:

"JACQUET Pierre Antoine (XVIIe- ET XV\llM SIÈCLES) Originaire du village de Riva Valdobbia, en Val Sesia, où il est né au XVII"TM siècle, il émigre en Savoie où il devient un maître maçon réputé. On le trouve également dénommé Jacquetti. On lui doit, entre autres, la construction du clocher de Peisey-Nancroix en 1699, de l'église de Nancy-sur-Cluses (achevée en 1710) et de celle de la Côte-d'Aime, de la chapelle de Notre-Dame ..."

Els Jaquetti a Catalunya[modifica]

Es vàrem establir a la Seu d'Urgell a finals del segle XVIII, Anton Jaquet Mari, nascut a la localitat Italiana de Ceppo Morelli, es casa a la Seu el 1782 i el trobem registrat amb l'ofici d'estanyer, Anton es casarà dues vegades més i dels tres matrimonis tindrà onze fills.

Cal destacar dues branques de l'arbre genealògic de l'Anton: la branca "Jaquetti - Caminal" que continuarà l'ofici de fonedors de campanes / metal·listes i la branca de la família de la Poetesa Palmira Jaquetti.

Fonedors de campanes / Metal.listes[modifica]

 Pere Anton Jaquet
* Cheppo Morelli ? - † ?
 
 
 Anton Jaquet Mari
* Cheppo Morelli 1759 - † La Seu d'Urgell 1821
 
  
Ignasi Jaquet Caminal
* La Seu d'Urgell 1800 - † 1857
Joan Jaquet Caminal
* La Seu d'Urgell 1802 - † ?
 
 
 Anton Jaquet Guilló
* La Seu d'Urgell 1829 - † Barcelona 1903
 
 
 Josep Jaquetti Sirici
* La Seu d'Urgell ? - † ?
 
 
 Manel Jaquetti Segovia
* Barcelona ? - † ?

Palmira Jaquetti Isant[modifica]

Pere Anton Jaquet
* Cheppo Morelli ? - † ?
 
 
Anton Jaquet Mari
* Cheppo Morelli 1759 - † La Seu d'Urgell 1821
 
 
Bonabentura Jaquet Rocamartí
* La Seu d'Urgell 1792 - † 1822
 
 
Anton Jaquet Pujet
* La Seu d'Urgell 1821 - † ?
 
 
Ignasi Jaquet Cerdà
* La Seu d'Urgell ? - † Barcelona 1924
 
 
Palmira Jaquetti Isant
* Barcelona 1895 - † Els Monjos 1963

Els Jaquetti a França i Amèrica[modifica]

Giovanni Battista Jaquetti presentà, a l'exposició universal de París de 1889, un nou mètode per estanyar el vidre i fer miralls artesanals de molt alta qualitat. Va crear la companyia "Jaquetti & Cia" a Burdeos amb sucursals a diferents punts del continent americà. Feu una gran fortuna amb el comerç dels seus miralls i va construir un casa senyorial a la terra d'on era originari. Desprès de valorar diferents opcions, la casa es va acabar construint a Mondelli, un petit nucli depenent del poble de Cheppo Morelli.

A aquest casal se'l coneix com la casa dels miralls (La casa degli specchi). Les parets del menjador estan cobertes amb miralls, seguint el model del Palau de Versalles.