Usuari:DavidMarquezFabr/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

[1]

Smart Factory[modifica]

L'automatització sempre ha estat present el les fàbriques. Tot i això, "automatització" es refereix a la millora de rendiment d'una sola tasca o procés. Les decisions preses en l'automatització (històricament) són linears, com moure el pistó quan passi x. Ara, amb la utilització d'intel·ligència artificial i altres avenços informàtics es poden combinar les màquines físiques amb processos empresarials per aconseguir un rendiment màxim.

És a dir que la smart factory és un avenç respecte a l'automatització tradicional, ja que és un sistema connectat i flexible, que utilitza una transmissió constant de dades d'altres operacions i sistemes de producció per aprendre i adaptar-se a demandes noves.[2]

S'ha de tenir present, però, que la smart factory ha d'estar en constant evolució, ja que el món de la tecnologia està avançant constantment. El punt fort de la smart factory és la seva habilitat d'evolucionar constantment, depenent dels canvis en les necessitats per mantenir i construir un sistema flexible, que aprèn per ell sol. Ja sigui l'expansió a mercats nous, canvi en la demanda, etc.

Què és la Smart Factory[modifica]

Smart Factory descriu un entorn on la maquinària i l'equipament informàtic poden millorar processos utilitzant l'automatització i l'optimització automàtica. Els beneficis de la smart factory no només es limiten a la millora de producció de materials, sinó que també engloben logística, desenvolupament de producte, planejament, etc.

L'habilitat d'ajustar-se i aprendre a partir de la informació a temps real fa la smart factory més predictiva, proactiva i responsiva, i millora l'organització per evitar temps no operacionals i altres dificultats.

En la següent imatge podem veure les 5 característiques claus d'una Smart Factory: Connectivitat, Optimització, Transparència, Proactivitat  (s'avança als problemes i pren les mesures per solucionar-los amb resultats desitjats) i Agilitat.

Connectivitat[modifica]

És la propietat més important d’una smart factory. És necessari que els processos i materials estiguin connectats per generar les dades necessàries per fer decisions a temps real. En una Smart Factory hi solen haver sensors a diferents llocs per poder obtenir informació contínuament i d’aquesta manera assegurar que les dades estan totalment actualitzades i que mostren la situació actual de la fàbrica.

Optimització[modifica]

Una smart factory permet realitzar operacions amb un mínim de control manual, sent igualment molt fiable. Optimització inclou, automatitzar processos, conjuntament amb la logística i altres. D’aquesta manera, s’aconsegueix reduir els costos econòmics, millorar producció, qualitat, etc.

Transparència[modifica]

La visualització de dades a temps real, permet saber què està passant en cada moment. Aquesta informació es pot convertir en informació sobre la qual actuar (podríem entendre-ho com paràmetres), ja ho faci un humà o siguin decisions automàtiques. Sabent què està passant en tot moment en qualsevol lloc de la fàbrica i l'empresa/organització millora les decisions preses, utilitzant eines com notificacions, alertes a temps real, donant diferents rols amb diferents feines, etc.

Proactivitat[modifica]

Un sistema proactiu permet que els treballadors i sistemes informàtics s’anticipin als problemes detectant anomalies en la cadena de producció, demanda, falta d’inventari, problemes de qualitat, seguretat i altres. És a dir que podran actuar abans que hi hagi el problema i no un cop ja hagi passat.

Agilitat[modifica]

Tenir agilitat en la flexibilitat de la fàbrica és molt important, ja que permet fer canvis de rutina o fins i tot de producte, amb una intervenció mínima.

Hi ha fàbriques avançades que fins i tot configuren les màquines automàticament depenent del producte a generar.

Veure també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hilbert, Martin. Big Data for Development: A Review of Promises and Challenges (tesi) (en anglès). David: University of California, p. 41. 
  2. «The Smart Factory - Responsive, adaptive, connected manufacturing» (en english) p. 5. Deloitte, University Press. [Consulta: 19 novembre 2018]. «The smart factory is a flexible system that can self-optimize performance across a broader network, self-adapt to and learn from new conditions in real or near-real time, and autonomously run entire production processes.»

Enllaços externs[modifica]