Usuari:Desluqlop/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Bronislaw Malinowski[modifica]

Bronislaw Malinowski (Cracòvia, Imperi austrohongarès; 1884 – New Haven, Connecticut; 16 de maig de 1942) va ser un reconegut antropòleg polonès, considerat el pare del treball de camp etnogràfic per els seus treballs de les Illes Trobriand (Nova Guinea) i Austràlia i un dels principals  del funcionalisme britànic.[1]


Biografia[modifica]

Bronislaw Malinowski, (de nom sencer Bronislaw Kasper Malinowski) neix el 7 d’abril de 1884 a Cracòvia. Malinowski va ser un antropòleg polonès de família benestant i aristocràtica.[2]

Al 1897 va viatjar amb la seva mare per alguns països del sud d’Europa com a conseqüència del seu estat de salut, que era molt precària. En tornar, va començar a estudiar filosofia a la Universitat de Cracòvia, on va obtenir el seu doctorat, amb especialitat a matemàtiques i física al 1908.

Poc temps després, Malinowski es va traslladar a Alemanya amb l’objectiu d’estudiar Psicologia i Economia, i és aquí quan es troba amb La branca daurada de Frazer, obra que fa que es comenci a interessar per l’antropologia i que el serveix com a font d’inspiració personal.

Al 1910, dos anys després, Malinowski s’instal·la a Gran Bretanya per tal d’estudiar Antropologia a la London School of Economics, allà va fer un gran esforç per ser reconegut i incorporat en la societat anglesa mentre cultivava la seva carrera com a professor. Va publicar la seva primera obra important La família entre els aborígens australians (1913) i va portar a terme el seu famós treball de camp a les Illes Trobriand, on hi va haver d’estar durant un llarg període de temps a causa de l’esclat de la Primera Guerra Mundial.

Malinowski, que podia ser reclutat per participar a la Primera Guerra Mundial pel bàndol austríac, es va traslladar a Nova Guinea (Melanèsia), on s’instal·là amb els Mailu. Al 1915, es traslladarà a les Illes Trobriand, on desenvoluparà el seu treball de camp i aprendrà la llengua dels nadius durant el temps que es trobarà allà a causa de la guerra.

Mentrestant Malinowski estava convivint amb els natius i aprenent diversos aspectes de la seva cultura, a Anglaterra es publicà la seva primera etnografia sobre els Mailu. En tornar a Londres al 1916, obté el doctorat en Antropologia a la London School of Economics, i un any després Malinowski torna a les Illes Trobriand per tal de continuar amb el seu treball de camp. Posteriorment, al 1919, es casa amb Elsie Rosaline Masson i al 1922, a partir del seu material recollit a les Illes Trobriand, publica la seva obra més important, Els argonautes del Pacífic Occidental. També de la seva estada a les Trobriand publicarà Els mites en la psicologia primitiva (1926), Crim i costum en la societat salvatge (1926) i Sexe i repressió a la societat salvatge (1927).

Al 1933 s’interessarà per les cultures americanes “primitives” i per l’estudi de les cultures africanes. Al 1940, amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial, Malinowski romandrà als Estats Units on exercirà com a professor d’Antropologia a la Universitat de Yale. Finalment, al 1942, Bronislaw Malinowski mor d’un atac al cor a New Haven (Connecticut, EUA) quan es preparava per dirigir un treball de camp a Oaxaca (Mèxic).

Com a obres pòstumes es publicaran Una teoria científica de la cultura (1944), La dinàmica del canvi cultural (1945) i Màgia, ciència i religió (1948).

També al 1967 sortirà a la llum el diaris personal que va escriure durant les seves estades al camp de manera que suposaran la revisió dels seus textos des d'una perspectiva més crítica i es comença a parlar de fer etnografies que reconeguin la subjectivitat dels antropòlegs.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Malinowski, Bronislaw. Crimen y costumbre en la sociedad salvaje. 1a. ed. Barcelona: Planeta-Agostini, 1986. ISBN 84-395-0111-0.