Usuari:Espaisescrits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Usuari
Aquest viquipedista edita en nom de Espaisescrits.
L'usuari afirma conèixer les normes relatives al conflicte d'interessos i es compromet a editar seguint el principi de neutralitat.

Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català és una associació privada sense ànim de lucre, constituïda amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes l’any 2005, amb l’objectiu d’articular els projectes de custòdia, recerca, i difusió del llegat tangible i intangible dels escriptors de la literatura catalana, per tal de cartografiar el patrimoni literari català a través de les institucions que el vetllen i en promouen la lectura i els estudis.

La Junta Directiva (2012) que es reuneix bimensualment està formada per:

Anna Aguiló, Fundació Josep Pla (presidenta) Montserrat Comas, Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (vicepresidenta) Carme Torrents, Casa Museu Verdaguer de Folgueroles (secretària) Àngels Santacana, Casa Museu Àngel Guimerà (tresorera) Isabel Graña, Espai Betúlia (vocal) Carme Castells, Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Blai Bonet i Pare Ginard (vocal)


Àrees de treball[modifica]

1. Conceptualització i organització dels Seminari sobre Patrimoni Literari i Territori conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes. 2. Renovació i manteniment del portal www.espaisescrits.cat. 3. Construcció i desenvolupament del Mapa Literari Català. 4. Difusió transversal del projecte Espais Escrits: educació, turisme, cultura, espais naturals, mitjans de comunicació, etc. 5. Captació de nous associats arreu dels Països Catalans.


Història[modifica]

El primer embrió d’ Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català va iniciar la seva gestació, a la dècada dels 90, en el marc de les trobades de l’associació de fundacions i cases d’escriptors espanyols (ACAMFE) on un grup de cases catalanes vàrem constatar que ens caracteritzava una problemàtica comuna de la qual destacaven la poca presència que tenia la memòria d’escriptors catalans en els circuits de difusió de la literatura i la difícil situació professional dels responsables dels diversos centres que sovint ens trobem fent una feina de resistència i reivindicació davant els poders polítics i en molts casos, desenvolupant la nostra tasca amb grans dosis de voluntarisme.

Aquesta situació va fer que el grup plantegés a la Institució de les Lletres Catalanes la necessitat de crear una eina de comunicació que posés en relació els diversos centres de Patrimoni Literari Català i que els difongués tan al gran públic com als estudiosos. La ILC va veure amb bons ulls la proposta, va convocar els diversos centres de Patrimoni Literari i va crear una base de dades. El procés fou lent, però finalment, el 23 d’abril de 2002, es presentava al Palau Marc de Barcelona el Directori de Cases, Museus i Arxius d’escriptors en llengua catalana. Aquesta informació es va penjar a internet dins el web de l’ILC. El directori era el primer pas per localitzar els arxius dels escriptors, per ubicar-los geogràficament i tenir les dades de contacte amb el desig que més endavant s’hi poguessin introduir altres informacions com els catàlegs dels fons, rutes literàries, les activitats etc.

El mes de juny de 2003, a Folgueroles, vàrem prendre la decisió de constituir-nos legalment. Dos anys més tard, va néixer Espais Escrits. Xarxa del patrimoni Literari Català.