Vés al contingut

Usuari:Felix-martin-vila/Attrition warfare

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La guerra de desgast és una estratègia militar que consisteix d'intents competidors per guanyar una guerra per fer que l'enemic arribi al punt d’enfonsament a través de pèrdues contínues en personal i material. La guerra normalment serà guanyada pel costat amb més recursos. La paraula “attrition” ve de l'arrel llatina “atterere” per fregar en contra, similar al "molent avall" de les forces de l'adversari en la guerra de desgast.

Consideracions estratègiques[modifica]

La guerra de desgast representa un intent de fer caure a un adversari i els seus superiors, el qual és el contrari dels principis habituals de guerra qui intenta aconseguir victòries decisives per utilitzar recursos necessaris mínims i en quantitat mínima de temps, a través de la maniobra, la concentració de força, la sorpresa, i similars.

D'altra banda, un costat que ell percep i pot ser un desavantatge marcat dins de la maniobra “warfare” o tàctica d'unitat, intencionadament pot buscar fora de la guerra de desgast per reduir  els avantatges del seu adversari . Si els costats són gairebé parells, el resultat d'una guerra de desgast pot ser probablement una victòria pírrica.

Sun Tzu va declarar que "no hi ha cap cas d'una nació que es beneficiï d’una guerra prolongada "

Les diferències entre les guerres de desgast i altres es que son una mica artificials des de llavors fins ara la guerra sempre conté un element de desgast.

Es pot dir que es persegueix una estratègia de desgast si es fa el principal objectiu de provocar un desgast gradual a l’adversari, que finalment ascendeix a nivells inacceptables o insostenibles per a l’opositor mentre que limita les pròpies pèrdues graduals a nivells acceptables i sostenibles. Això s’hauria de considerar en contra a altres objectius principals com la conquesta d’alguns recursos o territoris o l’intent de provocar grans pèrdues a l’enemic en un sol cop (per exemple, envoltant i capturant).

Històricament, els mètodes de cansament només s’han utilitzat com a últim recurs, quan altres mètodes havien fallat o no eren exitosos.

Normalment, quan els mètodes de desgast han funcionat en  l'enemic proven de fer possibles altres mètodes, els mètodes de desgast s'abandonen i s’utilitzen altres estratègies. A la Primera Guerra Mundial, les millores en les armes de foc, però no en les comunicacions i la mobilitat, van obligar a els comandants militars a dependre de la desgast, amb les terribles baixes.

Normalment, els mètodes de desgast solen ser suficients per fer que una nació renunciï a una ambició no vital, però en general són necessaris altres mètodes per aconseguir la rendició incondicional.

Història[modifica]

Tropes Franceses utilitzant periscopi, 1915.

Sovint es diu que l'exemple més conegut de guerra de desgast va ser al front occidental durant la Primera Guerra Mundial. Les dues forces militars es van trobar en posicions defensives estàtiques a les trinxeres que anaven des de Suïssa fins al Canal de la Manxa. Durant anys, sense cap oportunitat de fer res, l'única manera que els comandants pensaven que podrien derrotar l'enemic era atacar seguidament i desgastar a l'altre.

Un dels exemples més llargs de la guerra de desgast al front occidental és la batalla de Verdun, que va tenir lloc durant gairebé tot  l’any 1916. Més tard, Erich von Falkenhayn va afirmar que les seves tàctiques a Verdun no havien estat dissenyades i executades per destruir els francesos. L’exèrcit descriu que Falkenhayn volia "sagnar a França de blanc" i per tant, es va fer servir la tàctica de desgast en la batalla

Els historiadors, com Hew Strachan, han demostrat que la guerra feta a la Primera Guerra Mundial ha estat usada com a excusa després de això i coma conseqüència d’això per a ofensives fallides. Les fonts actuals no estan d'acord amb el punt de vista de Strachan sobre això. Mentre que el record de Nadal és una invenció post bèl·lica, l’estratègia de la "sang blanca de França" va ser l’estratègia original de la batalla.

L’atac a l’enemic va ser fàcil d’afirmar i era difícil de no afirmar  i, per tant, podia haver estat una bona excusa de fer front a moltes batalles indecises. És en molts casos, difícil de veure la lògica de la guerra per desgast a causa de l’evidència i de la incertesa sobre el nivell de dany a l’enemic i del dany que la força d’atac pot suposar amb els seus propis recursos limitats i costosos mentre intentava aconseguir aquest dany. Alguns historiadors com John Terraine i Gary Sheffield han suggerit que la guerra de desgast era un pas molt necessari en el camí cap a la victòria, un "procés de desgast" que va reduir la força de les potències centrals i els va fer dèbils durant la campanya dels Cent Dies de l’any 1918.

Això no vol dir que un general no estigui preparat per assumir un numero de elevades baixes en intentar assolir un objectiu. Un exemple en el qual un dels laterals va utilitzar la guerra d’esgotament per eliminar l’avantatge de l’altra banda en la maniobració i la tàctica de la unitat durant la segona part de la guerra civil nord-americana, quan el general d’Unió Ulisses S. Grant va empènyer l’exèrcit confederat, malgrat les pèrdues. Va deduir correctament que els subministraments i la mà d'obra de la Unió es faria càrrec de la Confederació fins i tot si la proporció de víctimes sigues negativa.

Altres exemples[modifica]

  • Les Tàctiques Escitanes durant la campanya Escitana europea de Darius I de 513 a. C., que es trobava en retirada de les estepes, evitant una guerra directe amb l'exèrcit de Darío I, malgrat els pous i les pastures. Els Atenesos, que estaven més enrederits en la conquista de terres durant la guerra del Peloponès, van utilitzar la guerra d’esgotament utilitzant la seva marina. La "retard" tàctica de Quint Fabius Maximus Verrucosus (anomenat "Cunctador", el retardador) contra Hannibal Barca durant la Segona Guerra Púnica. Batalla d'Actium del 31 aC durant les guerres civils romanes La resistència hongaresa contra els mongols 1241-1242 El Regne Dai Viet (actualment Vietnam), tres repulsions de Kublai Khan (el nét de Gengis Khan i l'últim Khan de l'Imperi mongol) en 1258, 1285 i 1288 L'estratègia americana durant la Guerra de la Revolució Americana Aquesta última part de la guerra civil nord-americana, sobretot el setge(una estratègia que consistia en envoltar amb gent armada un lloc per combatre'l) de Vicksburg, la campanya de terra i el setge de Petersburg La invasió francesa de Rússia per Napoleó Bonaparte el 1812 La guerra civil espanyola (1936-1939) Guerra de tonatge a l'Atlàntic i al Pacífic durant la Segona Guerra Mundial La batalla aèria per la Gran Bretanya a la Segona Guerra Mundial després del bombardeig de Londres Batalles estàtiques en la Segona Guerra Mundial, afegint la defensa urbana soviètica durant la batalla de Stalingrad Batalles de Rzhev (1942-1943) Els dos últims anys de la guerra de Corea La guerra del Vietnam (recompte de cos) La "llarga guerra" durant la campanya armada provisional de l'IRA contra l'exèrcit britànic durant els problemes. La guerra d’attracció israeliana-egípcia de 1967 a 1970. La guerra soviètic-afganesa Les fases posteriors de la guerra Iran-Iraq La guerra a l'Afganistan (2001 – present) La guerra civil de Sri Lanka després del 2005 La guerra civil de Líbia el 2011 és, sens dubte, un exemple de guerra de desgast. La guerra civil siriana (2011-present), en particular la batalla d'Alep.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

[[Categoria:Estratègia militar]]