Usuari:FranSisPac/Demis Roussos i històries de la Wikipedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta pàgina recull una sèrie d'informacions i curiositats que es van elaborar entre gener de 2015 i gener de 2016, relacionades amb el tractament del personatge de Demis Roussos a les diverses Viquipèdies, les quals, entre altres coses, posen de relleu la cadena de despropòsits que es poden generar amb el "rodolar" d'una dada i la manca de rigor.

Els textos que s'hi citen s’han de considerar com si portessin el “(sic)” de transcripció literal.

Cronologia específica a les pàgines Demis Roussos de les Viquipèdies[modifica]

(Se'n simplifica la denominació posant ENG per a l'anglesa, CAS per a la castellana i CAT per a la catalana)

22/10/2004

Apareix la paraula “Millennium” a ENG, però amb el sentit de "nou mil·lenni", cosa freqüent en mencions en torn a l'any 2000:

Demis continues to record and tour in to the Millennium. Spring of 2002 saw him do a succesful tour of England.

05/03/2006

Apareix a ENG el tour per Australàsia amb la cantant Cosima De Vito. Convé destacar que la traducció correcta de "Australian Idol contestant" seria "la participant en el concurs Australian Idol", que fa referència a la versió australiana de la sèrie de franquícies de concursos televisius per identificar noves veus, amb origen al Regne Unit, com la molt coneguda American Idol, similars a l'espanyol OT:

Demis has recently confirmed that he will embark on a 7-city tour of Australasia with former Australian Idol contestant Cosima De Vito. On the tour, they will duet on the classic Frank Sinatra song Smile.

23/11/2006 17:47

Es crea l'article a CAS, per traducció (amb deficiències) de la versió en aquell moment vigent a ENG, el qual conté les "traduccions" de les frases anteriorment esmentades:

Demis ha continuado grabando y de gira, su Tour Millenium conocio el exito en Inglaterra. [...] Recientemente confirmo que efectuaria una gira por 7 ciudades de Australia junto con el idolo de aquellas latitudes Cosima de Vito, actuando como dueto.

01/09/2008

Tant la menció a Millenium com les frases sobre la gira amb Cosima De Vito desapareixen a ENG. Fins aleshores encara es llegia que Demis has recently confirmed that he will embark....

11/08/2010 19:15

Es crea l'article a CAT, per traducció (també amb deficiències) de la versió en aquell moment vigent a CAS (entretant algú havia detectat que Cosima De Vito era una noia). En conseqüència s'hi troba:

Demis ha continuat gravant i de gira. La sevaTour Milleniumconèixer l'èxit en Anglaterra. [...] Recentment va confirmar que s'efectuarà una gira per Austràlia juntament amb la ídol d'aquelles latituds, Cosima de Vito, actuant com duet.

26/01/2015 14:11

L'endemà de la seva mort, en una edició de revisió major associada a aquest fet i on es completa el pas a tems verbals de passat, es substitueix "Recentment va confirmar que s'efectuarà una gira" per "En els seus darrers anys confirmà la realització d'una gira".

26/01/2015 18:04

Poc després s'inicia un procés de canvis de nom, passant per Rusos i per Russos, que es tancarà retornant al nom Roussos el 07/02/2015 a les 11:22 tal com queda reflectit en la discussió de la pàgina.

27/01/2015 02:07

Potser per allò de "recientemente", desapareix la gira per Austràlia a CAS.

27/01/2015 03:30 i 03:54

En dues edicions quasi successives, a CAS es corregeix Tour Millenium, primer a Tour Millennium i, a continuació, a Millennium Tour.

Informacions complementàries[modifica]

Analitzant els articles de Demis Roussos en diverses llengües, el Millennium Tour sols apareix a CAS i a CAT.

En una biografia no oficial es troba el paràgraf següent on es parla de més de 30 concerts al Regne Unit, tot i que es tractaria de 25 concerts entre el 4 d'abril i el 5 de maig del 2002:

In 2002 he performed over 30 concerts in the UK while his album "The Definitive ollection" proved to be once more a big success, making easily the top 20 in the album charts in the UK. During the new millenium Demis continued to perform all around the world and in the meantime he is recording songs that might end up becoming his new album.

Tan sols en algunes relacions de la seva discografia apareix la recopilació feta per Universal l'any 2000 amb el títol Millennium Edition (se'n poden trobar referències a internet, com ara a [1]) i també es troba una anomenada Millenium Collection del 2002, una altra recopilació feta per Philips i que apareix "not for sale" al web ucraïnès Media Club.  

A la pàgina de la Wikipedia ENG de Cosima De Vito (que el 2003 va retirar-se de la primera edició de l'Australian Idol, quan anava tercera, per uns nòduls a les cordes vocals que li van fer perdre la veu), des del 4 d'agost de 2006 s'hi pot llegir:

On March 19 2006, Cosima appeared in Channel Ten's celebrity special quiz show Australia's Brainiest Musician. Throughout June and July of 2006, Cosima completed a successful national tour with Greek singer Demis Roussos.

En un article publicat al lloc web de notícies d'Austràlia news.com.au es recullen aquestes frases de Cosima De Vito:

In 2006, I was on tour with Demis Roussos. When I was a baby, my dad would put me in his arms and the only song I would go to sleep to was Smile by Demis. When I told Demis the story, he said, Why don't we do it as a duet? My dad had tears in his eyes when Demis and I sang it at the Perth Concert Hall.

La repercussió dels errors de les Viquipèdies[modifica]

El fet que es "perpetués" una frase que es referia, com un fet "recent", a la confirmació d'una "futura gira", la qual es evident que ja s'havia realitzat a mitjans de 2006, mantenint-la fins a la mort del cantant el 2015 (fins al 2008 a ENG), va produir que a internet es poguessin trobar "perles" com aquestes (més tenint en compte que Cosima De Vito és UNA cantant) quan Demis Roussos va morir:

Si bien estaba retirado de los escenarios hace ya varios años, había aceptado la propuesta del cantante Cosima de Vito de hacer una gira por Australia, que no podrá ser.

[2]

Malauradament, els enllaços a les dues següents ja s'han perdut després del gener del 2019, però les vaig capturar en el seu moment:

Las 7 cosas que no sabías de Demis Roussos: 1) Quedó pendiente una gira por Australia propuesta por el cantante Cosima de Vito, de la cual se había mostrado entusiasmado.

Poco antes de morir había anunciado una próxima gira por Australia junto a Cosima de Vito.

—blogs.interviu.es "DemisRoussos nos deja sin el triki triki"