Usuari:GAX-2BACb-22032/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les ceberes de Xirivella[modifica]

Les ceberes de Xirivella[1] son unes petites construccions agraries de l'Horta Sud de València situades al municipi de Xirivella, a la provincia de València on els agricultors guardaven la producció de la seua terra. Principalment eren cebes.

Aquestes ceberes també han pogut guardar altres aliments com creïlles, enciams, carlotes, melons i altres productes.

Actualment al nostre municipi conservem 6 ceberes en perill d'esfondrament.

Història[modifica]

La cebera era una construccio que va ser molt propagada al segle XIX degut a la quantitat deproduccio de cebes que for massiva. Aquesta produccio va ser massiva perque la produccio ja no seria per a l'autoconsum local, es va centrar en mercats molts majors degut a que la economia va millorar a la segona meitat del segle xix. Es per aixó i per la produccio de la cebea el que la cebera tinguera gran renom per gran part de l'Horta que rodea València.

Les ceberes eren unes construccions de fusta amb diferents medides pero no foren molt grans. Van estar inspirats en la barraca valenciana. La seua estructura estava formada per pilars de fusta que tenien com a funció sostenir el teulat. Els pilars estaven fixos al sòl perque es posava pedres o algun altre material per a fixar-los.

Les cebes van tindre un moment d'auge a la Primera Guerra Mundial,al segle XX, on la producció de cebes era massiva i s'exportava principalment a França i Alemania. Aquesta producció inmensa va provocar la construcció de ceberes per a que els agricultos pogueren guardar la seua producció fins al moment de vendre la mercancia.

Però no va ser rentable la seua venta, per que mai tindra uns preus fixos. Agricultors valencians, al ver el que pasava amb les cebes, van anar-se'n a Saragossa a cultivar les seues cebes. Finalment, les cebes van passar a ser productes secundaris i les ceberes deixarien de ser de utilitat per als agricultors de l'Horta.

Hui en dia, les ceberes no s'usen degut a la caiguda de la producció de la ceba, perque el fet de plantar un únic producte a la terra, produia perdua de diners.

Localització[modifica]

Aquestes ceberes estaven situades als costats de les plantacions, situades cap a una direcció determinada, de manera que el seu eix tinguera direcció Norte-Sur amb el fi de aprofitar els vents de Llevant i ponent que predominen a l'Horta.

En quant a localitzacó, les trobem començant per les hortes de Xirivella, darrere del poliesportiu de la localitat.[2]

Referències[modifica]

[1]

Article de Adrián Cañáda Bastida.[3]Localització de les Ceberes a Xirivella [2]