Vés al contingut

Usuari:Isàlia Pujol/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Maria Rosa Lloret Romañach[modifica]

Maria Rosa Lloret Romañach (1961, Roses) és catedràtica en filologia catalana a la Universitat de Barcelona. Ha fet recerca en els àmbits de la fonologia, la morfologia, la variació lingüística, la dialectologia, la lingüística catalana, la lingüística romànica i la gramàtica generativa.

Trajectòria professional[modifica]

Després de llicenciar-se en el grau de Filologia catalana a la Universitat de Barcelona, va cursar el màster oficial interuniversitari UAB-UB d’Estudis avançats en llengua i literatura catalanes. També va cursar el màster oficial de Fonética y fonología del postgrau oficial en Estudios Fónicos (CSIC-UIMP). Va ser mentora del postgrau Iniciació a la docència universitària (2005-2006). El 1988 es va doctorar a la Universitat d’Indiana amb la tesi “Gemination and Vowel Length in Oromo Morphophonology”. Des del setembre de 2013 és cap del departament de filologia catalana de la Universitat de Barcelona, on va començar a treballar com a docent l’any 1991.

Maria Rosa Lloret és membre del grup de recerca Grup d’Estudi de la Variació, en el qual va dirigir el Grup d’Estudi de la Variació Dialectal (GEVaD). És membre del grup d’innovació docent Els sons dels català i Guies de pronunciació del català. Del 2004 al 2010 va dirigir dos projectes de recerca fundats pel govern espanyol sobre l’estudi de la variació lingüística mitjançant l’anàlisi d’un corpus parlat dialectal català i des del 2011 dirigeix ​​dos projectes de recerca, també fundats pel govern espanyol, sobre l’estudi de la fonologia i la morfologia de dialectes catalans en comparació amb altres llengües romàniques.

Del 1996 al 2007 va ser membre del Comitè executiu North American Catalan Society; del 2010 al 2015 va ser vicepresidenta de la Societat Catalana de Llengua i Literatura; del 2010 al 2014 va ser membre del Comitè Executiu de Generative Linguistics in the Old World; i des del 2009 és tresorera de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

És l’autora del llibre La fonologia del català (Santillana, 2011) i coautora de Manual de transcripció fonètica (Pub. Universitat Autònoma de Barcelona, 1997; amb Eulàlia Bonet i Joan Mascaró) i Fonologia catalana (Ariel, 1998; amb Eulàlia Bonet). Va ser, també, codirectora de la Gramàtica del català contemporani, 3 vol. (Empúries, 2002; amb Joan Solà, Joan Mascaró i Manuel Pérez Saldanya).

Ha publicat en revistes internacionals com ara: Language, Phonology, Journal of African Languages and Linguistics, Belgian Journal of Linguistics, Dialectologia et Geolinguistica, Lingua, Probus, Linguistic Inquiry, Verba, Estudis Romànics, Límits, Els Marges, Caplletra, Catalan Working Papers in Linguistics, Catalan Journal of Linguistics, Catalan Review, Estudios gramaticales, Estudios de Fonética Experimental, Revista de Filología Románica i Signos Lingüísticos.

Referències bibliogràfiques[modifica]