Vés al contingut

Usuari:IsaPM17

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Marià Viñas i Dordal[modifica]

Marià Viñas i Dordal (1868 Moià- 1954 Barcelona) va ser un mestre de Capella a la Catedral de Barcelona.

Va ser un músic català i mestre de capella de la Catedral de Barcelona. El fons de partitures de Marià Viñas es conserva a l'Arxiu Capitular a la Biblioteca de Catalunya.

Biografía[modifica]

Nascut a Moià dins d'una família humil i summament interessada per la música, Marià Viñas i Dordal va cursar els estudis eclesiàstics al Seminari de Vic convertint-se en sacerdot en 1891.

En 1894 es trasllada a Roma on va cursar els seus estudis d'harmonia, contrapunt, composició i instrumentació sota la tutela del mestre Capocci.

En torna a Barcelona el 1896, continuant els seus estudis musicals sota la direcció del mestre Antoni Nicolau i Enric Morera, ambdós compositors de molta importància en el panorama cultural d'aquest moment.

En 1912 , es va convertir en mestre de Capella de la Catedral de Barcelona.

Durant la Guerra Civil , Viñas va aconseguir escapar de la persecució religiosa , establint-se a Roma . En finalitzar la guerra va reprendre la seva activitat a la Catedral de Barcelona i els seus fons musicals es transladaron a lArxiu Capitular a la Biblioteca de Catalunya.

Viñas va morir en 1954.

Obras[modifica]

Són d'estil tardoromàntic. La major part són peces sacres, tot i que també es troba algun lied i unes poques obres per a piano i de cambra.

Viñas se sentia molt còmode i inspirat amb obres de petit format, en particular quan posava música a les poesies de Verdaguer mentre que altres obres de major envergadura, com ara les misses orquestrals, pablement mereixin un judici menys calorós.

- L´encís, (1908)

- Canço de les fades (1908)

- Cant III de la llegenda Canigó (1908)

- El Plor de la tortora (1909)

- Yo te adoro (1912)

- Bendita sea tu pureza (1919)

- Los Gozos a Santa Lucía (1921)

- La Salve Regina (1922) 

- Te Deum (1912)

- Regina coeli (1921)

- En el Stabat Mater (1924)

Enllaç[modifica]

Inventari dels Fons Musicals de Catalunya: https://ifmuc.uab.cat/