Vés al contingut

Usuari:Joel López Martínez/Adrián Ricardo Centurión

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoel López Martínez/Adrián Ricardo Centurión

Adrián Ricardo Centurión (Avellaneda, Buenos Aires, Argentina; 19 de gener de 1993) és un futbolista professional argentí. Juga com a extrem i el seu equip actual és Club Atlètic Vélez Sarsfield de la Primera Divisió d'Argentina.

Trajectòria[modifica]

Racing[modifica]

Centurió va començar la seva carrera al Racing d'Avellaneda, debutant amb el primer equip el 7 de maig del 2012 amb 19 anys en una derrota per 4 a 2 davant l'Atlètic Rafaela al Torneig Clausura 2012. Va ser el tècnic Luis Zubeldía qui el va ascendir de la reserva i el va posar com a titular, i va mantenir el seu lloc durant el Torneig Inicial d'aquell mateix any, on va marcar el seu primer gol a la segona data contra Argentinos Juniors a la Paternal en una victòria 2-0. Al mateix torneig, es guanyaria l'afecte de l'afició de Racing per la seva gran actuació davant el seu clàssic rival, Independiente, per la 3a data, on li va donar una assistència a Pepe Sand per marcar el segon gol i aconseguir la victòria. El seu segon gol va ser contra el Quilmes en un 4 a 0, i en l'última data va marcar l'empat 1 a 1 contra Unió. Per aquesta època, es va fer reconegut per la seva festa en els gols, anomenat el Ball del Wachiturro” (en referència a la banda de cúmbia argentina) i pels seus luxes durant els partits.

Per les seves grans actuacions a Racing, va ser convocat per a la Selecció Argentina sub-20 que lluitava classificar al Mundial. No obstant, va quedar eliminat aviat i va patir una lesió al turmell que va travar una possible transferència a un club de Rússia. Finalment, es va quedar al club d'Avellaneda i va tornar a les pistes a mitjans del Torneig Final 2013. Per aquest torneig, sumaria el seu darrer gol al primer cicle amb l'Acadèmia, en un partit davant Unió que va acabar guanyant per 2 a 0.

Genoa[modifica]

A l'agost del 2013 va passar al Genoa d'Itàlia, on va jugar molt pocs partits i va tenir nul·la participació durant el campionat italià, per la qual cosa va rescindir el seu contracte i va tornar a Argentina.

Tornada a Racing[modifica]

A mitjans del 2014 va tornar a Racing, on va ser dirigit per Diego Cocca. Va ser clau en l'obtenció del títol, amb una assistència a Diego Milito al clàssic contra Independent a la 5a data, i amb gols davant Lanús a la data següent, davant Vélez a la 16a data i davant Godoy Cruz, amb la qual li va donar el triomf per 1 a 0 a Racing perquè es consagrara campió del Torneig Transició 2014 i després de 13 anys del seu darrer campionat.

São Paulo[modifica]

El 30 de gener del 2015 Centurión va informar la seva transferència per quatre anys a Sant Pau del Brasil, que va comprar el 70% de la seva projecció en 4.200.000 euros. Quatre dies més tard va viatjar al Brasil, on va signar el seu contracte i va realitzar la presentació oficial amb la samarreta número 20 del seu nou club. Amb l'objectiu marcat principalment a la Copa Libertadores 2015, va marcar el primer gol davant el Danubi d'Uruguai el 15 d'abril. Tot i això, quedaria eliminat en vuitens de final pel Cruzeiro, malgrat haver marcat el gol a l'anada. A la següent Copa, i dirigit pel Patón Bauza, li marca un gol i un doblet al Deportivo Toluca de Mèxic a l'anada dels Vuitens de final, però queda eliminat a semifinals contra l'Atlètic Nacional.

Boca Juniors[modifica]

Va ser enviat a préstec per 12 mesos al club xeneize amb opció de compra per 6 milions de dòlars. Va debutar el 28 d'agost del 2016 davant Lanús a La Fortalesa per la 1a data del torneig. El 25 de setembre, per la 4a data, va marcar el seu primer gol davant Quilmes després d'una passada de Darío Benedetto, en una victòria 4-1. A la 6a data, va marcar el seu segon gol davant Sarment el 16 d'octubre. Tot i això, el 20 de novembre va patir la seva primera expulsió al club xeneize, en un partit contra Rosario Central per la 10a data, després d'una puntada de peu contra el futbolista colombià Teófilo Gutiérrez. L'11 de desembre va marcar el seu retorn i el quart gol a la victòria del seu equip 4 - 2 sobre el River al Superclàssic del futbol argentí a l'estadi Monumental, corresponent a la tretzena data del Torneig Argentí; després d'un error defensiu d'Iván Rossi i un error a la sortida de l'arquer milionari Augusto Batalla. A la data següent i contra Colom, va marcar el seu primer doblet.

Després de la sortida de Carlos Tévez, se li va ser lliurada la dorsal número 10 de l'equip. El 26 de març, per la 17a data, va marcar el seu sisè gol en la victòria per 2-1 davant Sant Martí de Sant Joan. A més, a la següent data va ser clau en el partit contra Defensa i Justícia perquè Benedetto marqués el gol de la victòria i Boca mantingués la punta. Va mantenir el seu gran nivell en el partit contra Vélez la data següent i es va començar a parlar sobre la compra del seu fitxatge per a Boca. Tot i això, es va lesionar durant una pràctica i es va perdre diversos partits fins al seu retorn en l'empat davant d'Estudiantes per la data 23°. A l'anteúltima data del campionat, va marcar el seu últim gol amb la samarreta de Boca Juniors davant Olimpo en l'empat 2-2, i després de la derrota de Banfield davant San Lorenzo es va coronar campió del torneig, aconseguint el seu segon títol en la seva carrera.

Tot i això, el seu pas per Boca va ser marcat per la seva personalitat problemàtica i per lesions, inclòs un estrip als 15 minuts del superclàssic del 14 de maig del 2017 a la Bombonera. Es va veure embolicat en una quantitat de polèmiques i problemes extraesportius, incloent-hi una denúncia per violència de gènere. En una entrevista realitzada per TyC Sports, va manifestar els seus desitjos de continuar a la institució malgrat els problemes pels quals va passar a la institució. "Si no segueixo a Boca, em retiro" - va declarar en un moment de l'entrevista.

Tot i les seves intencions de continuar, al principi el club va optar per no comprar la seva passada malgrat l'alt nivell demostrat durant el transcurs del torneig. El 12 de juliol es va acomiadar de la torçada "bostera" a través de les seves xarxes socials. Tot i això, el 21 de juliol, Boca Juniors va decidir utilitzar l'opció de compra per Centurión i igualar l'oferta del Genoa, on Boca pagaria el 70% del passi al Sao Paulo i el 30% restant a Racing Club, quedant amb el 100% de la fitxa del jugador. El 25 de juliol, un dia abans de signar el seu contracte amb Boca, Centurión es va veure embolicat en una altra polèmica en un bolig i per tant, Boca va decidir finalment retirar la seva opció de compra i prescindir dels seus serveis. Aquell mateix dia, va anunciar a través de les xarxes socials que no jugaria més a Boca Juniors.

Retorn a Genoa[modifica]

Després del que va passar amb Boca Juniors, el 28 de juliol del 2017 Centurión va signar el seu contracte per 4 anys amb el Genoa, que va pagar tres milions i mig de dòlars, marcant el seu retorn al futbol italià.

Tercera etapa a Racing[modifica]

A mitjans de gener del 2018 es va confirmar el retorn de Centurió a Racing Club a canvi de 4 milions d'euros pel 70% del passi, signa contracte per 4 anys (el 30% restant ja pertanyia al club acadèmic). L'Acadèmia es queda amb el 100% de la passada del jugador. En total a Racing, de forma oficial, va convertir gols a: Unió (2), Godoy Cruz (2), Defensa i Justícia (2), Lanús (2), Vélez (2), Patronat (1), Olimp (1 ) , Belgrano (1), Basc de Gamma (1), Cruzeiro (1), Argentins Juniors (1), Quilmes (1), Gimnàstica i Esgrima la Plata (1), Tallers (1).

El 31 de març de 2019, sent separat del planter per a una discussió amb el Chacho Coudet, Racing es consagra campió després de 5 anys sense títols. Ricardo Centurión va expressar en diverses entrevistes no sentir-se part del campionat.

El 6 d'abril, a l'ante sala de la coronació a què havia estat convidat en reconeixement a la seva aportació, surt en 90 minuts de futbol, programa de Fox Sports dirigit pel Pollastre Vignolo, realitza declaracions en contra dels seus companys , acusa Víctor Blanco de deixar-ho sol, Diego Milito per evitar-ho a la Reserva del club i Eduardo Coudet, tècnic del club per no haver-lo convocat encara que ell tenia el seu número de cel·lular. Aquestes declaracions no li van caure gens favorable a la direcció de Racing, que va optar per vendre'l a finalitzar el torneig. El dia 7 d'abril i en plena coronació, quan Leandre "Xinès" Leunis (qui dirigia la premiació) va donar el seu nom pels alt parlants, una forta xiulada va baixar de l'estadi quedant en evidència que la seva relació amb la institució estava trencada.

San Luis[modifica]

Decideix emigrar a Mèxic i fitxar per San Luis ja que l'entrenador Alfonso Sosa ho va sol·licitar com a reforç de cara al torneig Obertura 2019. El mateix jugador es torna a veure involucrat en polèmica i provoca l'acomiadament de l'entrenador Alfonso Sosa. Conclou la seva participació en aquest Torneig Obertura 2019 sense pena ni glòria.

Vélez[modifica]

Al gener de 2020 decideix signar amb el Club Atlètic Velez Sarsfield. L'operació va anar a préstec durant sis mesos i sense cap opció de compra. Per a aquesta operació va ser fonamental el gest del tècnic Gabriel Heinze, tècnic de l'equip llavors, que va manifestar: “Tot allò extern ho sabem. Jo me'n faré responsable. (...) Estic amb moltes ganes de poder ajudar-lo”.

Va disputar 8 partits i va marcar 2 gols, fins que es va frenar el campionat per la pandèmia de coronavirus. Durant el recés, Vélez va iniciar tractatives amb Racing i finalment el juliol del 2020 va comprar el 40 per cent restant del seu passi en una xifra propera als 2.5 milions de dòlars. El Fortí farà una part del pagament al comptat i l'altra porció en dues quotes, adquirint un 10% addicional de la fitxa el 2021.

San Lorenzo[modifica]

Després d'estar un any al Fortinero, Ricardo deixa Vélez el desembre del 2021 i, després d'un mes sense club entrenant distanciat dels seus companys, el 14 de gener del 2022 fitxa per San Lorenzo, l'equip dirigit per Pedro Troglio.

La seva instància al Club Atlètic San Lorenzo de Almagro va durar poc perquè tenia actes d'indisciplina. És per això que en finalitzar la Copa de la Lliga Professional 2022, va tornar al conjunt de Liniers, encara que va treballar distanciat del planter de Primera Divisió.

Polèmiques[modifica]

Centurión ha presentat reiterats actes d'indisciplina i polèmiques, tant dins com fora de les pistes.

El 4 de setembre del 2016, a la sortida d'un bolig, el davanter va envestir amb el seu automòbil tres cotxes i es va fugir.

El 15 de febrer del 2017 van aparèixer imatges a l'Hotel Costa Galana, de Mar del Plata, discutint amb diverses persones en una actitud violenta just abans del clàssic Boca-River.

El juliol d'aquell any va aparèixer a fotos empunyant armes i va tenir una baralla en un local nocturn de Lanús.

El març del 2018 es va negar a un control d'alcoholèmia i aparentment va voler subornar l'agent que el va detenir, que portava una càmera de vídeo que va registrar l'incident. El seu vehicle va ser segrestat.

El febrer del 2019 va protagonitzar una topada amb el DT racinguista, Chacho Coudet. A l'hora d'entrar al partit (que ja anava guanyant River 2 a 0), Centu va discutir amb la seva DT i, segons alguns mitjans, hauria dit que no estava per jugar en aquesta instància del partit. L'empenta del jugador contra el tècnic va ser captada per les càmeres de televisió. Centurió va ser separat del planter de primera i enviat a entrenar-se amb la reserva, mentre el club avaluava opcions de préstec o transferència.

El 15 de març del 2019, durant un partit de futsal al Club Social i Esportiu Belgrano a Sarandí, el migcampista hauria fet un tac d'esquena contra l'arquer rival, que va reaccionar de mala manera i va donar una puntada de peu cap al jugador, que acabaria colpejant amb els seus punys l'arquer rival i produint-se una baralla, on els jugadors acabarien intervenint en el conflicte.

El 19 d'octubre del 2019, una nit abans del partit vs Querétaro, a la ciutat mexicana de San Luis Potosí, en un centre nocturn a la zona més exclusiva de la ciutat, Ricardo va ser vist en estat d'ebrietat juntament amb 7 dones i un altre jugador de l'equip sub 20, per la qual cosa va ser separat en definitiva del planter potosina.

El 27 de setembre del 2022 diàleg amb la Ràdio la Xarxa on va deixar algunes frases:

"Estic sol i el moment és molt dur. Continuo vivint en pandèmia, sense contacte amb ningú".

"EM VAIG CANSAR DE LA VIDA. Vaig estar amb atacs de pànic, va desaparèixer per diversos dies. No em banc ni jo".

"Sé que vaig fer moltes coses malament però no puc solucionar les coses"

"Hi ha vegades que exploto i em dóna per sortir i pegar-me-la a la pera molts dies. Crec que puc amb tot i no és així, necessito ajuda. Ni els psicòlegs ni els psiquiatres em van poder ajudar"

"Hi ha entrenadors que em van donar la mà i jo els vaig agafar el colze"

Selecció nacional[modifica]

Sub-20[modifica]

Després del seu gran campionat amb Racing, el desembre del 2012, Marcelo Trobbiani ho va confirmar a la llista de jugadors de la selecció argentina per disputar el Sud-americà Sub-20 a jugar-se a Mendoza, Argentina. El seleccionat local va quedar eliminat a la fase inicial, sumant només quatre punts en la mateixa quantitat de confrontacions.

Participacions amb la Selecció[modifica]

Torneig Sede Resultat Partits Gols
Sud-americà Sub-20 2013 Argentina Argentina Primera Fase 3 0

Estadístiques[modifica]

Clubs[modifica]

Actualizado de acuerdo al último partido jugado el 23 de abril de 2022.
Club Div. Temporada Lliga Regional(1) Copes nacionals(2) Tornejos internacionals(3) Total(4)
Partits Gols Asistencies Partits Gols Asististencies Partits Gols Asististencies Partits Gols Asististencies Partits Gols Asisistencies
Racing Club
Argentina Argentina
1.ª 2012 2 0 0 1 0 0 3 0 0
2012-13 26 4 5 2 0 0 28 4 5
2013 3 0 0 2 0 0 5 0 0
2014 17 3 1 2 0 0 19 3 1
2017-18 13 7 6 1 0 0 6 2 4 20 9 10
2018-19 16 3 2 2 0 0 18 3 2
Total club 77 17 14 0 0 0 4 0 0 12 2 4 93 19 18
Genoa CFC
Itàlia Itàlia
1.ª 2013-14 12 0 0 12 0 0
2017-18 3 0 0 2 0 0 5 0 0
Total club 15 0 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 17 0 0
São Paulo
Brasil Brasil
1.ª 2015 25 2 4 12 1 1 3 1 1 6 2 0 46 6 6
2016 15 0 3 10 0 0 9 2 0 34 2 3
Total club 40 2 7 22 1 1 3 1 1 15 4 0 80 8 9
Boca Juniors
Argentina Argentina
1.ª 2016-17 22 8 1 2 0 1 24 8 2
Total club 22 8 1 0 0 0 2 0 1 0 0 0 24 8 2
Atlético de San Luis
Mèxic Mèxic
1.ª 2019 9 0 0 3 1 0 12 1 0
Total club 9 0 0 0 0 0 3 1 0 0 0 0 12 1 0
Velez Sarsfield
Argentina Argentina
1.ª 2020 5 1 2 8 0 0 8 1 2 21 2 4
2021 16 2 0 16 4 1 9 0 1 41 6 2
Total club 21 3 2 0 0 0 24 4 1 17 1 3 62 8 6
San Lorenzo
Argentina Argentina
1.ª 2022 12 2 0 12 2 0
Total club 0 0 0 0 0 0 12 2 0 0 0 0 12 2 0
Total a la seva carrera 184 30 24 22 1 1 50 8 5 44 7 7 300 46 37
(1) Incluye datos del Campeonato Paulista (2015-16).
(2) Incluye datos de la Copa Argentina (2012-22); Copa de la Liga (2022); Copa de Brasil (2015); Copa Italia (2017); Copa MX (2019).
(3) Incluye datos de la Copa Sudamericana (2012-13); Copa Libertadores (2015-18).
(4) No incluye goles en partidos amistosos.

Palmarés[modifica]

Campionats nacionals[modifica]

Títol Equip País Any
Primera divisió Racing Club Argentina Argentina 2014
Boca Juniors 2016-17
Racing Club 2018-19

Enllaços externs[modifica]