Vés al contingut

Usuari:Jony ginesta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Marlan es una marca registrada d'un teixit tècnic ignífuc permanent (UNE EN 11612) utilitzat per l' vestuari de protecció de traballadors en les fundicions. Va ser desenvolupat en l'any 1997 i comercialitzat per Marina Textil des de 1998 i creat per protegir de les esquitxades de metall fos incluint alumini, criolita, ferro, acer, coure, magnesi, vitrall i altres.

La seva composició és una mescla de fibres en las que destacan bàsicamente la llana i la fibra cel.lulòsica FR (ignífuga).

Propietats[modifica]

El factor de protecció no dismueix després dels rentats i les seves propietats permaneixen inalterables al llarg de tota la vida del teixit. Les especials característiques de les seves fibres de procedencia natural li donen les seves propietats inhaderents de protecció i comfort.

Segóns la Normativa EN 373 o la nova EN ISO 9185 arriba al màxim valor D3 de protecció davant esquitxades d'alumini fos i tenen el valor E3 de protecció davant d'esquitxades de ferro.

La llana, com a fibra bàsica de la composició proporciona les seves qualitats d'aillant tèrmic evitant a la vegada que el metall fos s'adhereixit al teixit, principal problema d'altres fibres (cotó, poliamides, aramides, etc.) usadas en anterioritat.

Tipus[modifica]

Actualment hi ha diferents tipus i evolucions del Marlan, desenvolupats en funció de riscos més específics en les fundicions. Destaquem:

  • Marlan AL600 (EN ISO 6942), Aluminitzat - protecció al calor radiant.
  • Marlan HV (EN 471) Alta visibilitat – Protecció al risc de no visualizació del treballador.
  • Marlan SX (EN 11612) amb acabat ceràmico – Protecció a forts impactes de metall fos.

Referencies[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Categoría:Teixits Categoría:Materials de marca de fàbrica Categoría:Marques comercials