Vés al contingut

Usuari:Kelcapa123/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Josep Maria Solà i Sala[modifica]

Josep M. Solà i Sala (Vic, 5 d'agost de 1929) és un escriptor polifacètic, periodista i cronista. El dia 28 de juny de 2012 fa rebre el títol de Cronista oficial de la Ciutat, atorgat per l'Exm. Ajuntament de Vic, de mans de l'alcalde Josep Maria Vila Abadal, en un acte solemne celebrat a la Sala de la Columna de la Casa Consistorial..

Infotaula de personaJosep Mª Solà i Sala
Biografia
Naixement5 d'agost de 1929
Vic
Activitat
OcupacióPeriodista i cronista
Activitat1950-2012
Família
ParesRamon Solà i Antònia Sala Mir
GermansMagdalena /Lluís Solà i Sala

Formació[modifica]

En Josep M. Solà i Sala va néixer a Vic l’any 1929, l’any de l’Exposició Universal a Barcelona.

Va cursar els seus estudis primaris a l’Escola Sant Antoni dirigida pel mestre Sebastià Ordeig (al carrer de la Ramada). Posteriorment estudià a l'acadèmia Bertrana, després a l’Escuela Vicense (1939) amb el Sr. Franquesa, als germans Maristes (1940) i finalment al Col.legi de Sant Miquel (1941-1948) on cursà el batxillerat, excel·lint ben aviat en el camp de les lletres i les humanitats.

Dins d'aquest àmbit com estudiant avançat de llengua i literatura, va participar en els anuals concursos literaris de Sant Tomàs que celebraven els estudiants de batxillerat de les escoles de Sant Miquel i Pare Coll de Vic. Justes acadèmiques en les que, al costat de Josep M. Solà i Sala competiren lleialment amb vena poètica, noms tan coneguts com Josep M. Font-Espina, Wifredo Espina, Maria Mercè Miró i M. Angels Anglada.

Iniciada la carrera de Medicina a la Facultat de Barcelona, va veure’s obligat a abandonar-la ben aviat fins a entrar de redactor a l’Emisora de Ràdio Vic, acabada d’inaugurar (any 1949) amb motiu del centenari de Jaume Balmes.

Activitat professional[modifica]

Clausurada aquesta primera emisora vigatana,i després d’un breu període, Solà Sala s’incorpora a la nova Emissora de la REM, a partir de 1956, en qualitat de locutor i guionista. Uns anys més tard, entre 1965 i 1969, sol.licitat pel seu amic vigatà Josep M. Font-Espina, es traslladà a Madrid on col.laborà tres temporades amb TVE amb l’adaptació de guions telecomèdia i cinematografia que signaven conjuntament amb Font-Espina i el realitzador Jordi Feliu.

L’enyor per la seva ciutat i circumstàncies familiars, faran que torni a Vic, on al cap de poc temps es reincorpora a la recent inaugurada emisora de Ràdio Vic FM, que dirigeix el periodista Ramon Bellafont. A partir de 1978 deixarà definitivament la ràdio per fitxar com a redactor en cap, del setmanari AUSONA, fins a la seva jubilació, l’any 1994 , que no l’eximeix de continuar col.laborant incansable i generosament amb articles i treballs sobre la seva ciutat, més enllà del tancament del setmanari que es produirà a finals de 1998. A partir d’aquest moment, Josep M. Solà Sala es mantindrà pròdig i actiu amb noves col.aboracions de la seva ploma a les planes d’opinió dels nous periòdics locals (La Marxa i Osona Comarca) i amb la publicació d’alguns dels seus llibres d’encàrrec sobre oficis i entitats de la ciutat.

És el cronista de la seva ciutat nadiua, ja que, amb tota la certesa, és el qui més ha escrit entorn de la historia de la ciutat de Vic: la seva. La biografia dels seus carrers i la seva Plaça, dels seus homes i dels seus esdeveniments. El seus articles i treballs sobre la ciutat i comarca (homes, història, fets i costums) publicats en paper premsa , revistes culturals, auques, crides i programes de festes, al llarg de més de mig segle, sobrepassa llargament el miler de títols.

Josep M. Solà Sala va ser reconegut com a Cronista Oficial de la Ciutat de Vic en la sessió del plenari de l’ajuntament vigatà del dia 7 de maig de 2012. L’acte públic de distinció i entrega del guardó va tenir lloc a la sala de la Columna del mateix ajuntament dia 28 de juny de 2012, en presència de l’Alcalde de la Ciutat i un grup nodrit de regidors acompanyats pel nombrós públic, familiars, amics i representants de les entitats, que emplenaven la Sala.

Contribucions a la ciutat[modifica]

Publicacions[modifica]

Reconeixement[modifica]