Usuari:Laia Forné Sanz/proves/Raewyn Connell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Raewyn Connell ( Sidney, 3 de gener de 1944), és una sociòloga, professora, catedràtica, activista, investigadora i escriptora australiana.

És coneguda pel seu llibre ‘’The Southern Theory’’,per la seva investigació sobre dinàmiques de classe; com es fan jerarquies de classes i sexe en la vida quotidiana i sobre les relacions de gènere. A més, ha treballat en la pobresa i l'educació, la sexualitat i la prevenció de la SIDA i la igualtat de gènere.

Actualment, és professora emèrita de la Universitat de Sidney.

2.BIOGRAFIA

Connell va néixer el 3 de gener de 1944 a Sidney, Austràlia com a Robert William Connell. Procedeix d’una família burgesa de Melbourne i de colons rurals (irlandesos, escocesos i gal·lesos) que van formar part de la colonització britànica del segle XIX de les terres aborígens al sud-est d’Austràlia. El seu pare William Fraser Connell fou un professor d’educació a la Universitat de Sydney el qual va dedicar la seva carrera a la investigació educativa i la seva mare Margaret Lloyd també es va dedicar a l’educació com a docent de ciències en un institut.

La seva infància va transcorre a la ciutat de Sidney on va a anar a l’escola Dee Why Public School i posteriorment va completar els seus estudis secundaris a l’Escola Secundària de Manly i North Sydney.

Raewyn es va llicenciar a la Universitat de Melbourne i es va doctorar a la Universitat de Sidney. Va destacar per ser una activista del moviment estudiantil ‘’New Left’’; un conjunt de moviments d’esquerra durant els anys 60 i 70 que replantejaven la societat, l’economia, la psicologia i la filosofia del moment.

A l’any 1976, Connell va convertir-se en docent de sociologia a la Universitat de Macquire i fins al 1991 va col·laborar amb diferents universitats del país. Aquest mateix any, Raewyn va mudar-se als Estats Units com a professora de sociologia a la Universitat de California a Santa Cruz fins a l’any 1995.

Durant tota aquesta etapa, Connell va compartir la seva vida amb la seva parella Pam Benton. Una activista amb el moviment de les dones, psicòloga, escriptora, funcionaria pública i investigadora social. Però desgraciadament Pam va morir al 1997 després d’una llarga lluita contra el càncer, deixant una filla en comú anomenada Kylie Benton-Connell.

Raewyn és una dona transexual, que va realitzar la seva transició de gènere a l’edat adulta. Ha reflexionat sobre la transexualitat en diversos dels seus llibres i en articles, ja que és un tema que li ha afectat en primera persona. Al llarg de la seva carrera, simplement signava amb el seu cognom Connell, fins al 2005 amb la segona edició del seu llibre ‘’Masculinities’’.