Vés al contingut

Usuari:Laia Forné Sanz/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Raewyn Connell[modifica]

Raewyn Connell (Sidney, 3 de gener de 1944), és una sociòloga, professora, catedràtica, activista, investigadora i escriptora australiana.

És coneguda per la seva teoria ‘’ Southern Theory’’, per la seva investigació sobre dinàmiques i jerarquies de classe i sexe en la vida quotidiana, i sobre les relacions de gènere. A més, ha treballat en els camps de la pobresa i l'educació, la sexualitat i la prevenció de la SIDA i la igualtat de gènere.

Ha rebut diversos premis per la ''Asociación Americana de Sociología'', per les seves contribucions a l'estudi de sexes i gènere. També ha sigut premiada per la ''Asociación de Sociología Australiana'', pels seus serveis en sociologia a Austràlia.

Actualment, és professora emèrita de la Universitat de Sidney. A més, és una dona molt activa a les xarxes socials, principalment a Twitter[1] on es definex com a ''sociòloga ocupada, poetissa i dura feminista''.

Biografia[modifica]

Orígens i infantesa[modifica]

Connell va néixer el 3 de gener de 1944 a Sidney, Austràlia com a Robert William Connell. Procedeix d’una família burgesa de Melbourne i de colons rurals (irlandesos, escocesos i gal·lesos) que van formar part de la colonització britànica del segle XIX de les terres aborígens al sud-est d’Austràlia. El seu pare William Fraser Connell fou un professor d’educació a la Universitat de Sydney el qual va dedicar la seva carrera a la investigació educativa i la seva mare Margaret Lloyd també es va dedicar a l’educació com a docent de ciències en un institut.

La seva infància va transcorre a la ciutat de Sidney on va a anar a l’escola Dee Why Public School i posteriorment va completar els seus estudis secundaris a l’Escola Secundària de Manly i North Sydney.

Vida adulta i carrera professional[modifica]

Raewyn es va llicenciar a la Universitat de Melbourne i es va doctorar a la Universitat de Sidney. Va destacar per ser una activista del moviment estudiantil ‘’New Left’’; un conjunt de moviments d’esquerra durant els anys 60 i 70 que replantejaven la societat, l’economia, la psicologia i la filosofia del moment.

A l’any 1976, Connell va convertir-se en docent de sociologia a la Universitat de Macquire i fins al 1991 va col·laborar amb diferents universitats del país. Aquest mateix any, Raewyn va mudar-se als Estats Units com a professora de sociologia a la Universitat de California a Santa Cruz fins a l’any 1995.

Durant tota aquesta etapa, Connell va compartir la seva vida amb la seva parella Pam Benton. Una activista amb el moviment de les dones, psicòloga, escriptora, funcionaria pública i investigadora social. Però, desgraciadament, Pam va morir al 1997 després d’una llarga lluita contra el càncer, deixant una filla en comú anomenada Kylie Benton-Connell.

Raewyn és una dona transexual, que va realitzar la seva transició de gènere a l’edat adulta. Ha reflexionat sobre la transexualitat en diversos dels seus llibres i en articles, ja que és un tema que li ha afectat en primera persona.

En especial, cal destacar el seu article recentment publicat a la revista feminista ''Signs'' anomenat ''La dona transexual i el pensament feminista: cap a una nova comprensió i una nova política''. Un nou treball on recorda la problemàtica dels compromisos feministes amb dones transexuals al llarg de la història i defensa una política de justícia social, en lloc d'una política d'identitat.

Al llarg de la seva carrera, simplement signava amb el seu cognom Connell, fins al 2005 amb la segona edició del seu llibre ‘’Masculinities’'.


Teories i contribucions[modifica]

Classes i Educació[modifica]

Connell és molt coneguda per la seva investigació i teoria sobre la dinàmica de classes a gran escala, que relaciona amb la seva professió: l’educació. També estudia el desenvolupament de les classes socials en el context capitalista australià.

D’entre els diversos escrits/articles sobre el tema, cal destacar dos dels seus llibres: ‘’Ruling Class, Ruling Culture’ (Classe dominant, Cultura dominant) i ‘’Class Structure in Australian History’’ (Estructura de classes a la història d’Austràlia).

Defensa que les classes són una dinàmica social amb molt de poder i s’ha d’estudiar com es formen. De fet, Raewyn explica que un dels seus primers treballs de camp com a sociòloga va ser examinar el conscienciament sobre les classes socials en nens i joves. Això la va portar a conèixer tant les zones més riques de Sidney, com les més pobres i la va impulsar per continuar escrivint i investigant sobre aquest tema.

A més, ha treballat les desigualtats a l’educació, qüestions de justícia social

The Southern Theory[modifica]

‘’Southern theory’’, és el terme utilitzat per Connell per definir la forma de pensar de la societat del sur. I també és l’obra publicada per Connell on s’hi presenta la crítica de la teoria clàssica fins l’actualitat.

Aquesta mostra el treball conceptual present en l’època del colonialisme o en la periferia postcolonial. A més, és una crítica a diferents teories com les de Giddens, Coleman i Bourdieu o la de la globalització, on l’autora mostra que es construeixen a partir de punts de vista globals del Nord.

Referències[modifica]

  1. «Raewyn Connell (@raewynconnell) | Twitter». [Consulta: 10 desembre 2018].